Reštaurácia, kde je všetko rozdvojené

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Ako pôsobí reštaurácia a bar STONE na Panskej ulici? Tak ako naozaj je - rozdvojene. Vývesný štít uvádza Stone, jedálne lístky sú označené predchádzajúcim pomenovaním - U Tekvicu.

Ešte aj v obsahu jedálneho lístka a sortimente je niekoľko poukazov na predchádzajúci názov. Jeho prednosťou sú relatívne verné fotografie pri každom jedle. Neuhádneme dôvod ani pre jedno pomenovanie jedla a tak pozorujeme rozdvojenosť ďalej. Podnik sa skladá z dvoch častí. Jedlá prekvapia miestami skutočnou kvalitou a chuťou, miestami pôsobia úplne hlucho a fádne.

Vstupná časť nevyzerá ani ako bar, ani ako pub. Asi je to bar. Na stenách akty, žltá dlažba. Steny jedálenskej časti zdobia retrospektívne fotografie Bratislavy, časť stolov je o štvrtej popoludní ešte prestretá a prikrytá obrusmi, na zemi parkety. K dobru jedálne patrí, že stoly sú primerane veľké, prestieranie a príbory však neupútajú ničím pozitívnym ani negatívnym.

Obidve miestnosti majú spoločné priam hriešne nevyužitie existujúcej oblúkovej klenby. Omietka je nedokonale finalizovaná, farba fádna. Na toaletu treba prejsť cez nefajčiarsku jedáleň do podbránia a cez dvor a začína byť zima. Jej vzhľad je primeraný jej umiestneniu. Navyše sedíme za stolom pri dverách smerom na dvor. Nezatvárajú sa dobre, za krátky obed ich musíme vari päťkrát privrieť, nielen po hosťoch, ale aj po čašníkovi.

Jedlá v rozdvojenosti pokračujú. Pikantné toasty (79 Sk) sú naozaj pikantné a horúce, s jemne údeným lososom (189 Sk) však kuchár veľa nenarobil. Grobská husacia pečeň, ktorej sme vlani vyčítali priveľa mastnoty, je tento rok akurát a tiež zlacnela - o korunu (249 Sk). V jedálnom lístku zostali po vlaňajšku ešte tekvicové placky (33 Sk), ktoré si môžete dať ako predjedlo, hlavné jedlo či prílohu k čomukoľvek. Sú rovnako dobré ako vlani.

Polievky takisto - ktovie, prečo sa slepačia (49 Sk) volá nedeľná aj v pondelok, uspokojí však chuťou i teplotou. Paradajková z denného menu (39 Sk) je dôvod, aby ste si ju opäť desať rokov nedali - riedka, takmer bez chuti, nedostatočne teplá, nahrubo nastrúhaný syr nieže sa nerozpustí, ale ani nezmäkne. Asi nemal kuchár svoj deň, denná polievka tu nesie názov - podľa nálady kuchára. Na porovnanie - vlani boli obe polievky za 45 Sk.

Dvojtvárnosť zažijete aj pri hlavných jedlách - carpaccio vyzerá výborne, ale chuť má priemernú, zato priložený chren v smotane je skutočne vynikajúci, čerstvý. Steak Ister je losos v kôprovej omáčke, vyzerá dobre, chutí dobre, lenže omáčka nie je ani dosť kôprová, ani dosť teplá. Zrejme je uvarená zo sušeného kôpru, ale aj toho je v nej primálo. Dáte si kura? Ak to bude Kura z Panskej 33 (169 Sk), tak dostanete vykostený a dobre urobený kus kuraciny, ak si však dáte kuracie kúsky, budú to naozaj len kúsky utopené v kope hrášku a kukurice, zostane vo vás hlad po mäsku. Bravčový steak (219 Sk), Špíz Svätý Martin (249 Sk) i prešporský steak (189 Sk) sú všetky v štandarde dnešného Stonu: vyzerajú veľmi dobre, no chuťou sa nad štandard dostáva azda len ten špíz.

Ako prílohy si môžete dať opekané alebo americké zemiaky - v jedálnom lístkumajú len americké (49 Sk). Miešaný šalát (50 Sk) nie je nič viac než šalát. Dobré meno môže urobiť štrúdla (40 Sk), čerstvá a chutná. Možno sme rozmaznaní návštevami v konkurenčných podnikoch, ale ak sme my, potom sú aj ostatní návštevníci. Stone by mal pridať, aby udržal krok - vlani na to mal - aby bol naďalej príjemnou reštauráciou, kde sa dá dobre najesť za nevysoké ceny.

Páčil sa vám článok?