Malecón predstavuje zrozumiteľnú exotiku
Malecón je časť pobrežia v kubánskej metropole medzi pevnosťou La Punta a vežou San Lorenzo, kde sa stretávajú priatelia i - kultúry, Malecón nazývajú bránou do Havany. Malecón je reštaurácia na rohu Námestia Ľ. Štúra, hneď oproti nástupišťu Propeleru, na bratislavskom pobreží.
Bývalá Berlínka prestavbou stratila atmosféru bohémskej kaviarne, zato získala nevtieravú eleganciu. Uprostred rozľahlej vysokej miestnosti dominuje veľký bar, kto videl filmy z predfidelovskej éry, vie, že pri takom bare stával aj Hemingway. Vstup vyvoláva pocit autentickosti.
Stoly a stoličky sú decentne čierne a tmavohnedé, sedačky pozdĺž steny s vysokými operadlami, ako materiál je použité masívne drevo a koža. Objemné polievkové taniere pripomínajú obrátené sombrero, alebo trstinársky klobúk a kontrastujú s tmavým nábytkom. Tmavý tón odľahčuje a oživuje aj dookola podsvietený barový pult, pri ktorom podávajú údajne najširší sortiment miešaných nápojov v Bratislave. Vysoký oblúk stropu vtipne predlžujú veľké polkruhovité zrkadlá. Jediná nevýhoda - stará architektúra bráni dokonalej cirkulácii vzduchu, dym mierne preniká aj do nefajčiarskej časti s priamym výhľadom na námestie a Dunaj. Samostatná kapitola je personál. Maximálne pozorný, rýchly, zdvorilý a nevtieravý. V tomto roku sme ešte nezažili tak dokonale zosynchronizovanú obsluhu pri podávaní hlavných jedál a takú rýchlu reakciu pri dodatočných želaniach.
Kuba je bezpochyby exotika, čo sa tu prejavuje na surovinách: homáre, všetky druhy kreviet, vyprážané zelené banány, bylinky a ovocie. Malecón je však brána, kde sa miešajú kultúry a v podaní bratislavskej pobrežnej reštaurácie sú to potom jedlá, ktoré sú exotické a predsa blízke chutiam, na ktoré sme zvyknutí v strednej Európe. Krémová polievka z čiernej fazule (99 Sk) je fazuľová a sladká, ale inak sladká než tá, ktorú my tak nazývame. Silný kurací vývar (95 Sk) kolega komentoval slovami: aj kurací vývar sa dá urobiť inak, ako ho robíme my, a pritom zostať chutným kuracím vývarom - zaujímavé.
No poďme po poriadku od predjedál: Moros y cristianos (congrí) (149 Sk) dokazujú, že chutné predjedlo môže byť bez mäsa, ryža s fazuľou správne ochutená bylinkami prekvapí. Zaujímavé sú tiež tostones s Mojo Criolo dipom (99 Sk) - vyprážané kolieska zeleného banánu s cesnakovo-citrónovou omáčkou, Ceviche (239 Sk) je výber marinovaných rýb v limetkovej omáčke, nie je to pre tých, ktorí nedocenia silnú kyslosť predjedla. Quesadilla (149 Sk) je placka plnená syrom, menej výrazné predjedlo ako pečené kačacie prsíčka s jablkami marinovanými v exotikom korení. Očakávania splní polievka z týždenného menu, paradajkový krém (70 Sk) s parmezánom, zato len pre znalcov je nezvyklo horkastá polievka z rýb a darov mora (249 Sk). Našej chuti boli prispôsobené tigrie krevety vo veľmi jemne pikantnej omáčke s tostones. Pošírovaný halibut s estragónovým rizotom poliaty šafránovo-vanilkovým maslom (454 Sk) je chutný a výdatný, rovnako ako pečené kačacie prsia s grilovanou polentou (476 Sk). Milovníci cestovín ocenia Penne s jelením ragú (220 Sk) z týždenného menu. Odporúčať môžeme grilovaný hovädzí filet balený do slaniny s cuketovou plackou, listovým špenátom a omáčkou Sangiovese (455 Sk). Karibskú exotiku nájdete v grilovanom homárovi Mariposa s tropickým ovocným šalátom (1555 Sk) a exotiku snúbenú s vrcholným kuchárskym majstrovstvom pri čistení kôrovcov v porcii Homára Malecón (2250 Sk) - čo je vyčistený homár na tri spôsoby s restovaným listovým špenátom. Mimoriadne nám chutili dezerty - Arroz - mliečna ryža s tropickým ovocím (139 Sk) a vanilková pannacota s čerstvými jahodami a omáčkou z horkej čokolády.