Pochúťky s nadhľadom a bez veľkorysosti

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Ako je UFO z iného sveta, z iného sveta je aj reštaurácia na pylóne Nového mosta. Aj my sme sa cítili ako prišelci z iného sveta, čo tam nepatria: nevyzerali sme ako manažéri (stopäťdesiattisíc mesačne), tak nám biletárka dolu pri výťahu vrazila pod nos jedálny lístok, akože či si to môžeme dovoliť.

S výťahom sa spája ďalšia nespokojnosť. Ak máte rezerváciu, lístok neplatíte. Ak prídete bez rezervácie, platíte za výťah, aj keď idete urobiť slušnú útratu. Biletárka vám údajne okamžitú rezerváciu nemôže vybaviť. Napokon - je to smiešne, cena lístka na výťah zodpovedá cene jedného z piatich plátkov roštenky podávanej ako predjedlo a aj hore čaká navlas rovnaká biletárka s vysielačkou a uvádza vás k stolu, ako keby ste mali rezerváciu. Ak ste však už hore, na vyhliadku sa dostanete, či ste si za výťah zaplatili či nie.

Interiér zodpovedá názvu. Fantastický výhľad ako z kozmickej lode nábytok ruší len málo. Stoličky sú z plastu číreho ako sklo, takže si vychutnáte výhľad od podlahy po strop. Dobre pôsobia vankúšiky a knihy ledabolo poukladané na parapete. Stolíky sú ale menšie, ako by mali byť v pomere k cenám na jedálnom lístku. Plechové vedierka na pánskej toalete ako pisoáre sú dobrý žart, ale v podniku o šesť cenových skupín nižšie.

Po niekoľkých skúsenostiach z minulosti sme boli príjemne prekvapení, že obsluha prináša všetkým jednotlivé chody naraz. Deň predtým však pri preberaní jedál spadol obsluhe na zem argentínsky steak, pripravili síce nový, ale jeden z hostí dostal obed, keď ostatní dojedali. Pri druhej návšteve zasa mierne viazla výmena popolníkov. Všetkým jedlám treba pri-znať originalitu, vtipné a nové miešanie chutí, ingrediencií a exotických surovín, ideálnu hladinu tepelnej úpravy, všetky majonézy podávané k jedlám sú bezvaječné. Nie je to jedálniček na každodenné stravovanie, ale vhodné miesto na jedlo slávnostné a exotické, ak si chcete nakloniť známeho labužníka. Jedálnemu lístku by sa zišlo viac slovenských názvov, tam, kde to je možné.

Z predjedál sme ochutnali Chutné kúsky - Wonton s fetou a majonézou, prudko opečený ďumbier a zemiakovo-kokosové guľôčky, marocký jahňací filet na rozmaríne, cibuľky, mandľová majonéza (580 Sk), Šalát z rôznych výhonkov a cantaloupe melóna s ryžovými rolkami a sójovo-limetovým dressingom (220 Sk), Tatársky biftek z lososa marinovaného v cvikľovej štave (420 Sk), Bravčové medailónky z panenky v kruste z červeného korenia so zmrzlinou z čierneho korenia (280 Sk), Hovädzie filety (carpaccio) s chrumkavou thajskou zeleninou (690 Sk). Bez výnimky všetky predkrmy boli bohaté na chuť, výdatné, pritom však ľahké vďaka množstvu rôznej zeleniny.

Nič nemožno vyčítať ani ponúkaným polievkam - studené polievky reprezentovalo paradajkové gazpacho s krevetovou tempurou, s bazalkou a horkou čokoládou (140 Sk) a teplé - japonský kurací Ramen s kuracími kúskami na spôsob teriyaki, veľmi chutnými bambusovými výhonkami, na naše pomery mimoriadne tmavý (240 Sk) či zeleninová minestrone s vlastnoručne vyrobeným mätovým olejom (140 Sk). Pri hlavných jedlách sme chceli posúdiť, ako zvláda kuchyňa bežné i zriedkavejšie suroviny a kombinácie. Čo sme ochutnali, to zvládla. Naozaj do ružova bol upečený losos s francúzskou fazuľkou, lyžičkou zmrzliny z kozieho syra a paprikovou majonézou (560 Sk), prepečené závitky z teľacej roštenky (maki) s cibuľkou a mäsom z langúst a lyžičkou bazalkovo-paradajkového sirupu očarili sviežosťou vnútri a dokonalou krustou (690 Sk). Naše očakávania splnili aj vykostené kuracie stehná plnené syrom s hráškom na liste shiso so želé z červenej papriky (420 Sk), ryba mahi - mahi pečená s limetkami s karotkou a petržlenom a petržlenovo-paradajkovým želé (780 Sk) či grilovaná ryba butterfish s pečeným thajským baklažánom, paradajkovým fondue a lyžičkou jablkového sorbetu (640 Sk).

Ak vás oslovuje gurmánska exotika, v UFO ste na správnom mieste, odporúčame však rezerváciu, pretože ako zákazník podniku s takýmito cenami si zaslúžite aspoň vstup zadarmo. Ak sa predsa len rozhodnete ísť do UFO bez rezervácie, potom pokojne považujte výdavok za výťah za sprepitné.

Páčil sa vám článok?