U zlatého vodníka stavili na kvantitu

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Existuje špecifická klientela ľudí, pre ktorých je pri návšteve reštaurácie hlavným kritériom veľkosť podávaných porcií. Títo ľudia si určite príde na svoje pri návšteve reštaurácie U zlatého vodníka, situovanej pri ceste na Senec priamo na brehu jazera Zlaté piesky.

Reštaurácia, ktorá už na prvý pohľad rozhodne nepatrí medzi luxusné, je stavebne rozdelená na fajčiarsku a nefajčiarsku časť a jej súčasťou sú aj letné terasy. Pri pozornejšom pohľade je zjavné, že toto stavebné riešenie vzniklo rozšírením pôvodných menších priestorov. Interiér väčšej, fajčiarskej časti, zariadenej bambusovým stolmi a stoličkami, ozvláštňujú akváriá v strede miestnosti a poľovnícke trofeje na stenách. Mierne gýčovito pôsobia umelé kvety, umelá cibuľa a umelý cesnak. Pri rozširovaní podniku zabudli majitelia na toalety. Tie pôsobia viac ako stiesnene. Pri väčšom počte hostí, ktorí sem zvyknú chodievať, je jedna toaleta pre mužov a jedna pre ženy naozaj málo. Ak sa náhodou v spoločnej uzučkej chodbičke stretnete s ďalším stolovníkom, budete mať problém sa obísť. Z okien a z terás je výhľad priamo na jazero Zlaté piesky, je dosť pravdepodobné, že majiteľ podniku sa pri výbere jeho názvu inšpiroval práve jeho polohou.

Ponuka jedálneho lístka je pomerne bohatá - okrem iného sme v ňom narátali 17 jedál z rýb, 13 bezmäsitých jedál, päť druhov cestovín, 14 jedál z hydiny, 13 z bravčového mäsa, 15 z hovädzieho mäsa, šesť jedál z diviny, dva druhy špízov a desať špecialít podniku. Ponuku dopĺňa 12 druhov múčnikov a 15 druhov šalátov. Pozoruhodná je gramáž porcií, okrem obvyklých 150 až 200 gramov má viacero ponúkaných pokrmov gramáž až 300 gramov, grilované rebierka dokonca až 500 gramov.

Z predjedál sme vyskúšali Zapekané slimáky s bylinkovým maslom (109 Sk), z polievok Halászlé (69 Sk). Z hlavných jedál sme si dali Kanadské kuracie stehná (149 Sk), Srnčie filé v rajčinovej omáčke (199 Sk), Zubáča na maďarský spôsob (199 Sk), Kuracie prsia gordon blue (159 Sk), Vyprážaný ementál (135 Sk) a Steak s vajcom (279 Sk). Ochutnali sme aj múčniky – Tiramissu (69 Sk), Makové lokše s lekvárom a maslom (69 Sk) a Jablkovú štrúdľu s vanilkovým pudingom (79 Sk).

Prvé, čo upútalo našu pozornosť, bola enormná veľkosť porcií. Najmä prílohy tu servírujú v omračujúcich množstvách, ktoré bežný človek nie je schopný skonzumovať celé. Kvalita, žiaľ, nezodpovedá kvantite – dvakrát sa nám stalo, že Opekané zemiaky (35 Sk) boli nedovarené. Pokrm deklarovaný ako halászlé nemal s touto maďarskou špecialitou nič spoločné, pretože v ňom okrem rýb boli kalamáre, mušle a ďalšie morské „potvory“ a tak pripomínal skôr akúsi francúzsku bujabézu. Z kuracích stehien sa vykľuli kuracie krídelká. Na upozornenie, že sme si objednali kanadské stehná, čašník odvetil, že na obale tohto polotovaru dovezeného z Rakúska je uvedené, že sú to stehná a preto to uvádzajú aj na jedálnom lístku. Spokojní sme neboli ani so srnčím filé - jeden z kúskov bol šľachovitý a rajčinová omáčka vôbec nešla dokopy s mrkvovo-šalátovou prílohou. Nenadchol nás ani zubáč, zaliaty ťažko identifikovateľnou omáčkou, ktorá silne pripomínala sterilizované lečo.

Reštauráciu U zlatého vodníka sme navštívili dvakrát a v oboch prípadoch bola plná. Zdá sa, že v úvode spomenutá klientela, ktorá v gastronómii uprednostňuje kvantitu pred kvalitou, je v Bratislave hojne zastúpená. V tomto podniku sa budú dobre cítiť ľudia, ktorí radi veľa jedia a pritom prižmúria oči nad lapsusmi kuchára, roztržitými a nepozornými čašníkmi a inými nedostatkami, ktoré môžu náročnejšieho zákazníka odradiť. Summa summarum - napriek tomu, že v názve reštaurácie sa spomína drahý kov, po skúsenostiach získaných pri jej opakovanej návšteve nám nevyhnutne zišlo na um príslovie: Nie je všetko zlato, čo sa blyští.

Páčil sa vám článok?