U zlatého vodníka stavili na kvantitu
Existuje špecifická klientela ľudí, pre ktorých je pri návšteve reštaurácie hlavným kritériom veľkosť podávaných porcií. Títo ľudia si určite príde na svoje pri návšteve reštaurácie U zlatého vodníka, situovanej pri ceste na Senec priamo na brehu jazera Zlaté piesky.
Reštaurácia, ktorá už na prvý pohľad rozhodne nepatrí medzi luxusné, je stavebne rozdelená na fajčiarsku a nefajčiarsku časť a jej súčasťou sú aj letné terasy. Pri pozornejšom pohľade je zjavné, že toto stavebné riešenie vzniklo rozšírením pôvodných menších priestorov. Interiér väčšej, fajčiarskej časti, zariadenej bambusovým stolmi a stoličkami, ozvláštňujú akváriá v strede miestnosti a poľovnícke trofeje na stenách. Mierne gýčovito pôsobia umelé kvety, umelá cibuľa a umelý cesnak. Pri rozširovaní podniku zabudli majitelia na toalety. Tie pôsobia viac ako stiesnene. Pri väčšom počte hostí, ktorí sem zvyknú chodievať, je jedna toaleta pre mužov a jedna pre ženy naozaj málo. Ak sa náhodou v spoločnej uzučkej chodbičke stretnete s ďalším stolovníkom, budete mať problém sa obísť. Z okien a z terás je výhľad priamo na jazero Zlaté piesky, je dosť pravdepodobné, že majiteľ podniku sa pri výbere jeho názvu inšpiroval práve jeho polohou.
Ponuka jedálneho lístka je pomerne bohatá - okrem iného sme v ňom narátali 17 jedál z rýb, 13 bezmäsitých jedál, päť druhov cestovín, 14 jedál z hydiny, 13 z bravčového mäsa, 15 z hovädzieho mäsa, šesť jedál z diviny, dva druhy špízov a desať špecialít podniku. Ponuku dopĺňa 12 druhov múčnikov a 15 druhov šalátov. Pozoruhodná je gramáž porcií, okrem obvyklých 150 až 200 gramov má viacero ponúkaných pokrmov gramáž až 300 gramov, grilované rebierka dokonca až 500 gramov.
Z predjedál sme vyskúšali Zapekané slimáky s bylinkovým maslom (109 Sk), z polievok Halászlé (69 Sk). Z hlavných jedál sme si dali Kanadské kuracie stehná (149 Sk), Srnčie filé v rajčinovej omáčke (199 Sk), Zubáča na maďarský spôsob (199 Sk), Kuracie prsia gordon blue (159 Sk), Vyprážaný ementál (135 Sk) a Steak s vajcom (279 Sk). Ochutnali sme aj múčniky – Tiramissu (69 Sk), Makové lokše s lekvárom a maslom (69 Sk) a Jablkovú štrúdľu s vanilkovým pudingom (79 Sk).
Prvé, čo upútalo našu pozornosť, bola enormná veľkosť porcií. Najmä prílohy tu servírujú v omračujúcich množstvách, ktoré bežný človek nie je schopný skonzumovať celé. Kvalita, žiaľ, nezodpovedá kvantite – dvakrát sa nám stalo, že Opekané zemiaky (35 Sk) boli nedovarené. Pokrm deklarovaný ako halászlé nemal s touto maďarskou špecialitou nič spoločné, pretože v ňom okrem rýb boli kalamáre, mušle a ďalšie morské „potvory“ a tak pripomínal skôr akúsi francúzsku bujabézu. Z kuracích stehien sa vykľuli kuracie krídelká. Na upozornenie, že sme si objednali kanadské stehná, čašník odvetil, že na obale tohto polotovaru dovezeného z Rakúska je uvedené, že sú to stehná a preto to uvádzajú aj na jedálnom lístku. Spokojní sme neboli ani so srnčím filé - jeden z kúskov bol šľachovitý a rajčinová omáčka vôbec nešla dokopy s mrkvovo-šalátovou prílohou. Nenadchol nás ani zubáč, zaliaty ťažko identifikovateľnou omáčkou, ktorá silne pripomínala sterilizované lečo.
Reštauráciu U zlatého vodníka sme navštívili dvakrát a v oboch prípadoch bola plná. Zdá sa, že v úvode spomenutá klientela, ktorá v gastronómii uprednostňuje kvantitu pred kvalitou, je v Bratislave hojne zastúpená. V tomto podniku sa budú dobre cítiť ľudia, ktorí radi veľa jedia a pritom prižmúria oči nad lapsusmi kuchára, roztržitými a nepozornými čašníkmi a inými nedostatkami, ktoré môžu náročnejšieho zákazníka odradiť. Summa summarum - napriek tomu, že v názve reštaurácie sa spomína drahý kov, po skúsenostiach získaných pri jej opakovanej návšteve nám nevyhnutne zišlo na um príslovie: Nie je všetko zlato, čo sa blyští.