Dunajský jeseter nemá kosti a chutí skvelo

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

O tom, že ryby chutia najlepšie na vode, sme sa opäť presvedčili pri našej ďalšej návšteve v tichej dunajskej zátoke neďaleko Slovnaftu, ktorú jachtári, vodáci a cyklisti poznajú ako Bazén 4 - Vlčie hrdlo. Za posledné roky sa tu objavilo hneď niekoľko sezónnych reštaurácií, tentoraz sme navštívili azda tú najznámejšiu - Grill&Restaurant MOTOR YACHT SERVICE BRATISLAVA (skrátene MYSB). Nachádza sa v rovnomennom športovom prístave na 1864,8 kilometri Dunaja na starej lodi.

Reštaurácia MYSB má rodinný charakter a taká je aj atmosféra na palube lode. Interiér/exteriér prešiel nedávno zásadnejšou obnovou, nová je paluba, drevené obklady, nové sú stoly aj stoličky.

Ponuka jedál reštaurácie MYSB je v porovnaní s inými bratislavskými reštauráciami trochu chudobnejšia, ale iba čo do počtu ponúkaných jedál. Na jedálnom lístku sme však objavili azda najbohatšiu ponuku dunajských rýb - zubáč, sumec, kapor, jeseter. Jediným predjedlom, ktoré sympatická šéfkuchárka reštaurácie ponúka, je vynikajúci údený pstruh. Ryby dominujú aj v ponuke polievok - mimoriadne chutná je pasírovaná rybacia polievka (65 Sk) a jej sýtejšia variácia s kusom jeseterieho mäsa (95 Sk). Ako sme sa dozvedeli, tajomstvo tunajšej rybacej polievky spočíva v kombinácii troch druhov rýb - kapra, jesetera a plenciek (pleskáčov) s jeseterími ikrami. Ochutnali sme aj fazuľovú polievku (55 Sk) a mäsový vývar s cestovinami (45 Sk). Obe polievky boli domácky poctivé a sýte.

Napriek tomu, že na jedálnom lístku nechýbajú jedlá tradičnej bratislavskej kuchyne, ako sú guláš, moravský vrabec a vyprážaný bravčový rezeň, pozornosť väčšiny návštevníkov reštaurácie MYSB prirodzene smeruje k rybám. V ponuke sú pstruh, sumec, zubáč, kapor a jeseter, pričom sumca a zubáča ponúkajú ako filety, ale aj ako celú rybu, jesetera výhradne vcelku. Ceny sú závislé od váhy a druhu rýb (od 8 korún za 10 gramov kapra až po 12 korún za 10 gramov jesetera). Po prepočte vyšla porcia filetov zo zubáča a sumca na 196 Sk a k tomu vynikajúce fritované zemiaky s cesnakovým dressingom (25 Sk).

Absolútnym vrcholom však bol pečený jeseter, ktorého je potrebné si objednať vopred, pretože na jeho prípravu potrebuje šéfkuchárka 3 hodiny. S predstihom si treba objednať aj celého sumca a zubáča, rybacie filety ponúkajú na počkanie. Asi polmetrový jeseter pre 3-4 osoby vyjde na zhruba 1250 Sk. Slušná je aj ponuka zo šalátového baru (40 Sk).

Po dobrom obede či večeri nejeden maškrtník dostane chuť na sladké - tunajšia tvarohová a maková štrúdľa (50 Sk) je skutočne nezabudnuteľná. Nielen fanúšikovia Taktikov ocenia tunajší cesnakový langoš so smotanou a syrom (40 Sk).

Motor Yacht Service Bratislava síce nepatrí k luxusným reštauráciam, ponúka však príjemnú, takmer domácku atmosféru, dobré jedlo a vyberané vína. Navyše stále ako jedna z mála bratislavských reštaurácií myslí aj na malé deti, pre ktoré tu je vyhradený nielen detský kútik s hračkami a omaľovánkami, ale vlastne celá paluba, pretože ako sme sa presvedčili, personál je skutočne baby friendly. Ocenili sme tiež odborný výklad šéfkuchárky o rybách na tanieri. Kto ešte neochutnal dunajského jesetera, tak má jedinečnú príležitosť.

Páčil sa vám článok?