Whisky Bar nie je len kúskom Škótska

18.2.2011
0
Páčil sa vám článok?

Na Vysokú ulicu sme sa vrátili aj tento týždeň, o niečo poniže sme objavili WHISKY BAR 44 & RESTAURANT. Na tejto adrese bola kedysi chýrna vináreň, dnes je tam bar zo zrejme najväčšou ponukou nielen škótskej whisky v meste a reštaurácia, ktorá okrem iného ponúka aj jedlá škótskej kuchyne.

Noblesný bar s mohutnými koženými kreslami v staroanglickom štýle je na prízemí, reštaurácia so salónikom pre fajčiarov je v suteréne objektu. Aby sme si zachovali jasnú hlavu, namierili sme si to rovno do reštaurácie. Ide sa po drevených točitých schodoch, steny reštaurácie sú obložené drevom, jedna stena oddeľujúca reštauráciu od kuchyne je obložená svetlým kameňom. Na podlahe je koberec so škótskym vzorom. Na stenách visia reklamné plagáty škótskych páleníc v zlatých rámoch. Na stoloch sú biele obrusy, najmä po obede sú však plné fľakov - určite by im prospelo, keby ich častejšie menili.

Viac ako interiér, ktorý je mimochodom veľmi príjemný a útulný, nás zaujímalo, čo ponúka tunajšia kuchyňa. Reštauráciu sme navštívili dvakrát - práve v čase, keď došlo k zmene jedálneho lístka, takže sme mali možnosť ochutnať jedlá aj z toho starého aj nového.

Z predjedál sme si vybrali jednu zo škótskych špecialít - Black Pudding, čiže pravú škótsku krvavničku podávanú s restovanými jabĺčkami v medovej omáčke (5,70 €). Veľmi chutné.

Z polievok sme si dali hovädzí vývar zo sviečkovice s hráškovými strukmi a mrkvou (2,90 €). Na naše sklamanie bol vývar dosť slaný, pri redukcii by kuchár určite nemal zabúdať, že sa tým zvyšuje aj slanosť vývaru. V novej ponuke už táto polievka nie je. Zato pribudla škótska Cock-o-leekie polievka s kuracím mäsom, pórom a sušenými slivkami (2,90 €) - originálna kombinácia, ale nezdalo sa nám to výnimočné. Chutná bola rybacia polievka s darmi mora (3,70 €), fakt dobrá a je aj v novom jedálnom lístku.

Zo škótskych špecialít sme ďalej ochutnali povestný Shepherd´s Pie, čiže Pastiersky koláč, v tomto prípade mleté mäso so šampiňónmi zapekané so zemiakovou kašou (6,65 €). Nebol to klasický Shepherd's Pie, v tom by totiž nesmela chýbať koreňová zelenina a hrášok. Navyše mäso by malo byť jahňacie, nie bravčové, ktoré bolo v našom prípade príliš mastné,. Ako šampiňónová variácia na Pastiersky koláč však môže byť.

Soté z kuracích pŕs a kačacej pečene s čerstvou zeleninou dusenou na červenom víne (9,80 €) so zemiakovými lokšami (1,50 €) už v novej ponuke nie je - nebolo to zlé, akurát prislané a priveľmi mastné.

V novej ponuke sú však grilované jahňacie kotlety s tymianovou cibuľkou a zemiakovo-paštrnákovou kašou (17,10 €) - veľmi dobré, akurát kotlety aj tu servírujú s kosťou, takže toho mäsa je pomenej. Inak veľmi chutné.

Rovnako dobrou voľbou boli aj pečené kačacie prsia s omáčkou zo sliviek, červeného vína a škorice s pečenými baby zemiakmi (14,50 €). Škorica bola síce nevýrazná, zato kombinácia so slivkami bola výborná. Kotlety aj kačacie prsia sme dostali podľa želania stredne prepečené.

 Z dezertov síce nemali škótsku špecialitu Banoffie Pie s banánovo karamelovým krémom (5,80 €), ani Tiramisu (5,00 €), tak sme si dali Cheesecake s lesným ovocím (5,40 €). Ani táto variácia na tvarohový koláč nebola najhoršia.

Whisky Bar 44 je najmä o škótskej whisky, ale nielen o nej. Môže sa pochváliť príjemným prostredím, pozornou obsluhou a celkom dobrou kuchyňou. Určite sem ešte prídeme, napríklad na steak s whisky omáčkou alebo škótskeho údeného lososa.

Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?