V reštaurácii Downtown je dobrý kuchár
Reštauračných zariadení v centre mesta neustále pribúda, pričom niektoré zanikajú a namiesto nich vznikajú nové. Výnimkou nie je ani Klariská ulica v najstaršej časti Starého Mesta, v priestoroch, kde pôvodne (a pomerne krátko) existovala reštaurácia U Hada, začal fungovať nový zaujímavý podnik: Restaurant & Coctail Lounge DOWNTOWN.
Výraz Downtown sa v americkej angličtine používa na označenie stredu mesta, takže názov reštaurácie je vzhľadom na jej polohu logicky správny. Do reštaurácie sa vchádza priamo z ulice, pred vchodom je v letných mesiacoch malá terasa s niekoľkými stolmi a stoličkami. Interiér pozostáva z dvoch častí, v prednej je barový pult, zadná časť je nefajčiarskou zónou. Je riešený moderne, na niektorých miestach na stenách sú však zachované prvky (odkryté a namaľované tehlové múry), ktoré majú pripomenúť úctyhodný vek budovy, na prízemí ktorej reštaurácia sídli. V prednej časti na stenách prevláda žltá, v zadnej svetlozelená farba, v oboch častiach visia na stenách veľké zrkadlá, ktoré opticky zväčšujú pomerne stiesnený priestor. Atmosféru dotvára projekčné plátno a plazmová obrazovka, na ktorých možno sledovať televízny program, ale bez zvuku, pretože z reproduktorov inštalovaných na stenách znie nevtieravá hudba plniaca funkciu zvukovej kulisy.
Z polievok sme vyskúšali všetky tri ponúkané druhy – Slepačí vývar (65 Sk), Pottage a la Du Bary, čo je krémová karfiolová polievka (65 Sk) a jednu z dennej ponuky – v čase našej druhej návštevy to bola Kapustová (65 Sk). Medzi predjedlami upútali našu pozornosť dve - plátky teľacieho mäsa s tuniakovou omáčkou Vitello tonnato (199 Sk) a grilovaná paprika s gorgonzolou Pepperoni marinati (139 Sk). Z ponuky hlavných jedál sme ochutnali Hovädzí steak milanese (399 Sk), Vidiecky bravčový steak (299 Sk), Kuracie frikasé s bylinkovou omáčkou (299 Sk) a teľací steak s limetovou omáčkou Scaloppine al limone (269 Sk). Z rýb sme si vybrali Kráľovskú pražmu (199 Sk). Pri rybách treba rátať s tým, že cena je uvedená za 100-gramovú porciu, ak však ide o väčšiu, a teda ťažšiu rybu, treba za každých 15 gramov navyše priplatiť 25 Sk. Pokiaľ ide o šaláty, servírujú veľké alebo malé porcie, my sme sa obmedzili na Tzatziky (89 Sk). Z dezertov sme si dali Ovocie s mascarpone (99 Sk ), Krém z manga s malinami (99 Sk) a Horúce višne (79 Sk). Stojí za zmienku, že reštauráciu sme navštívili dvakrát, no zakaždým mali iba časť z dezertov uvedených na jedálnom lístku. Obsluha bola milá a ochotná, dopustila sa však jednej nepozornosti - čašníčka nám priniesla iný druh hovädzieho steaku, než sme si pôvodne objednali, a keď sme na to upozornili, okamžite prejavila ochotu nám priniesť gorgonzolovú omáčku, ktorá patrí k pôvodne objednanému druhu, a to na účet podniku, čo sme s poďakovaním odmietli. Nad chybou sme prižmúrili oko, keďže aj prinesený druh steaku bol veľmi chutný, čo ostatne možno povedať o všetkých nami vybraných pokrmoch - na tomto mieste sa patrí pochváliť kuchára, ktorý v reštaurácii Downtown jedlá pripravuje. Nezanedbateľný je aj fakt, že aj prílohy k hlavným jedlám sa oproti niektorým iným reštauračným zariadeniam v meste vyznačujú istou originalitou.
Summa summarum, reštaurácia Downtown pôsobí jednoznačne lepším dojmom ako jej predchodkyňa. Po vychytaní drobných „múch“, na ktoré sme poukázali, má šancu obstáť v silnejúcej konkurencii a udržať si stabilnú klientelu.