Lebowski je spestrením Michalskej ulice
Filmový hrdina Dude Lebowski z komédie Big Lebowski bol azda najlenivejším mužom v Los Angeles, ktorý miloval bowling, marihuanu, koktail Biely medveď a svoj starý koberec. Meno tohto vyznávača ležérneho životného štýlu si za názov zvolil majiteľ novootvorenej reštaurácie na Michalskej ulici.
Reštaurácia LEBOWSKI sa usadila v dvorovej časti historického domu, kde sa už stihlo vystriedať viacero podnikov, medzi nimi i kórejská reštaurácia a naposledy Palace. Lebowski sa so zariadením vysporiadal asi najlepšie zo všetkých, starý koberec sme tu však hľadali márne. Interiér je zariadený v modernom štýle s plastovými stoličkami v pastelových farbách - marhuľovej a svetlozelenej. Otvorenému priestoru dominuje tmavohnedý barový pult na vyvýšenom pódiu. Steny sú lemované dreveným obkladom v rovnakom odtieni. V teplých dňoch sa lepšie ako v neklimatizovanom interiéri sedí pod rozmernými slnečníkmi na letnej terase, ktorá je zariadená plastovými stolmi a stoličkami rovnakých farieb ako vnútri reštaurácie.
Napriek istému spojeniu reštaurácie Lebowski s americkým filmovým hrdinom je tunajšia kuchyňa tej americkej poriadne vzdialená a jedálny lístok ponúka prevažne talianske špeciality. My sme z nich ochutnali Mozzarelu con parmigiano (119 Sk) ako studené predjedlo, z teplých predjedál Zelené lusky s oravskou slaninou a Brandy (85 Sk) a Grilovanú zeleninu s bylinkami - baklažán, cuketa, paprika, šampiňóny, cesnak (74 Sk). Pri prvej návšteve sme si všimli, že kuchár bez upozornenia šampiňóny nahradil brokolicou, druhýkrát už bolo všetko tak, ako má byť. Z piatich polievok sme si vybrali Slepačiu s rezancami (55 Sk), Minestrone (55 Sk) a Dubákový krém so sedanom (69 Sk). Neprišli sme na to, čo to ten sedan je, ale v dubákovom kréme sme našli kúsky zeleru.
Cestoviny ako typický prvok talianskej kuchyne sme pri našom hodnotení tentoraz vynechali a dali sme si Zubáča na grile s romanesco a tymiánom v limetkovej omáčke (299 Sk), Jahňa na tymiáne so zelenými luskami a fetou (360 Sk) s ruccolovým šalátom s fetou (169 Sk) a Steak s marinovanou šalotkou (350 Sk) s hranolkami (45 Sk). Z hydinových špecialít sme ochutnali Morčacie ragú s avokádom a chilli omáčkou (165 Sk) s pečenými zemiakmi s rozmarínom (55 Sk), Kuracie prsia so špenátom a cherry paradajkami s bylinkovým maslom (150 Sk) a zemiakovou penou (45 Sk) a Kačacie prsia s valeriánkou a lesným ovocím (290 Sk) s pečenými zemiakmi s rozmarínom (55 Sk). Upozorňujeme všetkých milovníkov pikantných jedál, že morčacie ragú s chilli omáčkou naozaj páli ako čert. Všetky jedlá vrátane pekelného ragú však boli výborné a rovnako nápadito servírované. Každé jedlo v Lebowski vyzerá ako malé umelecké dielo. Rovnako sa na tanieri tvária aj dezerty, z ktorých sme sa rozhodli ochutnať Jahody s mascarpone (120 Sk), Pannacottu s karamelom (90 Sk) a Choco mouse s banánom (90 Sk).
Obsluha v reštaurácii Lebowski je profesionálna, aj keď k absolútnej špičke jej ešte čosi chýba. V tomto prípade platí, že mužský personál pôsobí sviežejším dojmom ako jeho nežnejšia časť. Chvályhodné je, že o spokojnosť hostí sa zaujíma aj majiteľ reštaurácie - televízny moderátor, ktorému to vraj páli.
Napriek drobným začiatočníckym chybám je reštaurácia Lebowski kulinárskym spestrením Michalskej ulice, kde svojou kuchyňou vyniká medzi ostatnými podnikmi ponúkajúcimi väčšinou tradičné jedlá súčasnej slovenskej kuchyne.