Reštaurácia Parada zatiaľ nie je parádna
V dolnej časti Hviezdoslavovho námestia oproti hotelu Danube bol nedávno otvorený nový Bar&Restaurant PARADA. Keďže vchod je z podbránia, veľa návštevníkov ho podľa všetkého ešte neobjavilo. Presvedčili sme sa o tom aj počas našich dvoch návštev, keď sme tu chvíľami boli jedinými hosťami.
Vchod do reštaurácie je vyslovene bariérový, preto vozíčkári a návštevníci s detskými kočíkmi tu pravdepodobne nebudú častými hosťami. Oceniť však treba snahu oddeliť nefajčiarsku časť reštaurácie od fajčiarskej, aj keď aj tu sa zrejme mylne domnievajú, že fajčiarov je na Slovensku a v Bratislave viac ako tých, ktorí si nechcú dobrovoľne ničiť zdravie. Nefajčiarska časť je totiž podstatne menšia - posedieť si tu bez dymu môže iba 10-15 ľudí.
Interiér reštaurácie je veľmi jednoduchý, štýlový a pôsobí veľmi príjemne. Rešpektuje stredoveký charakter domu, ktorému dominujú mohutné múry a stĺpy s klenbovým stropom. Nižšiu svetelnosť interiéru kompenzujú štýlové mosadzné lustre, drevený mobiliár harmonizuje s drevenou podlahou a zjemňuje trochu drsným dojmom pôsobiace steny a strop. Interiér vkusne dopĺňajú umelecké fotografie a zrkadlá na stenách.
V jedálnom lístku sme našli celkom originálnu ponuku jedál z hydiny, bravčového, hovädzieho mäsa, rýb, cestovín a bezmäsitých jedál. Ponuka predjedál je trochu netradičná, ide zväčša o raňajkové jedlá, ktoré tu podávajú už od 8. hodiny. Parmská šunka s mozarellou (145 Sk) však bola naservírovaná veľmi dobre, ocenili sme najmä čerstvú bazalku, ktorou bola dochutená (mnohé reštaurácie totiž stále dávajú prednosť sušeným bylinkám).
Z celkom slušnej ponuky polievok sme ochutnali väčšinu z nich: Slepačí vývar s rezancami (55 Sk), Cesnakovú polievku s croutonmi (55 Sk), Taliansku chlebovú polievku Pavese (75 Sk), Vývar s pečeňovými haluškami (75 Sk), Šampiňónovú krémovú polievku (75 Sk) a Brokolicovú s mandľovými lupienkami a lososom (99 Sk). V slepačom vývare však bolo na náš vkus priveľa rezancov a cesnaková polievková bola zase málo cesnaková.
Z hlavných jedál sme si pochutnali na Kuracích prsiach Zanzibar (215 Sk) so zemiakovými kroketami (40 Sk), Walevských morčacích prsiach (185 Sk) so zemiakovými kroketami (40 Sk) a grilovanom morčacom špíze s paprikou, slaninkou, cibuľou a šampiňónmi nazvanom Morčací ražník (185 Sk) s Rucolovým šalátom (135 Sk). Chutná bola aj grilovaná bravčová panenka s volským okom nazvaná Mäsové vrkoče (175 Sk) s varenými zemiakmi (40 Sk), miernym sklamaním však bol Pozdrav z katovne (195 Sk) s hranolkami (40 Sk). Z charakteristiky jedla v jedálnom lístku (marinované karé s vínom, koňakom, vajcom, pórom a vlašskými orechmi) totiž nebolo zrejmé, že pôjde o soté. Najväčším sklamaním však pre nás bola hovädzia špecialita - Steak Šéfkuchára (275 Sk). Išlo o steak zapečený so špargľou a enciánom. Technológia prípravy tohto originálneho jedla - zapekanie steaku, naznačuje príčinu nášho sklamania. Steak bol prepečený, suchý a scvrknutý.
Dezert sme si nedali, pretože nám ponúkli iba medový zákusok, ktorý majú vo väčšine bratislavských kaviarní.
Obsluhujúca čašníčka je síce snaživá, ale zjavne nestíha dostatočne rýchlo obslúžiť ani pár hostí. Je to škoda, pretože bez týchto drobných nedostatkov by sa PARADA mohla zaradiť medzi lepšie bratislavské reštaurácie.