V Jazz café si príliš veľa jazzu neužijete
Máte chuť na trochu jazzu? A chcete si pri jeho počúvaní dopriať aj niečo na zahryznutie alebo uhasenie smädu? V JAZZ CAFÉ na Ventúrskej ulici v historickom jadre Starého Mesta nájdete jedno aj druhé. Aj keď...
Aj keď s tým jazzom to nie je až také horúce. Je pravdou, že počas večerov od stredy do soboty si môžete naživo vypočuť slovenských i zahraničných jazzových hudobníkov, ak však prídete cez deň, bude sa z reproduktorov ozývať skôr pop a rock, alebo tak, ako počas hokejových majstrovstiev sveta, komentátori verejnoprávnej televízie. V reštaurácii logicky usúdili, že hokej na veľkoplošnej obrazovke priláka viac hostí ako komorný jazz. V čase, keď sa prenosy nevysielajú by jazzoví fanúšikovia zrejme reprodukovaného jazzu privítali o čosi viac.
Aj keď je Jazz café otvorené už od roku 1999, na podnik, kde si môžete aj niečo zajesť, sa zmenilo až po rekonštrukcii a sprístupnení priestorov na prízemí historického domu. Pôvodne fungovalo ako klub v suteréne, v ktorom sa počas večerov konajú živé jazzové koncerty. Zvyšok dňa zostávajú pivničné priestory s tehlovými stenami a klenbami zatvorené. Prízemná časť reštaurácie je pomerne malá, dominuje jej barový pult. Stoly, jeden vedľa druhého, sú rozmiestnené popri veľkej lavici pri dvoch stenách, ďalších pár stolov je na galérii, na ktorú vedú strmé schody. Celý interiér je zariadený v čiernobielej kombinácii, čierne sú drevené stoličky, biele je prestieranie na stoloch a na bielych stenách sú v čiernych rámoch čiernobiele fotografie najuznávanejších jazzových hudobníkov. Túto čiernobielu hegemóniu narúšajú modré stoly a stoličky na letnej terase pred reštauráciou.
Čiernobiely je aj jedálny lístok, ktorý po-núka slušný výber jedál, pravdupovediac, však nijako výnimočných či originálnych. Z polievok podľa dennej ponuky sme počas našej prvej návštevy neochutnali žiadnu, lebo žiadnu nemali a na druhý pokus sme si dali taliansku minestrone (55 Sk). Studené a teplé predjedlá sme tentoraz vynechali a tak sme prešli priamo k hlavnému chodu. Ochutnali sme Roštenku Primáš (235 Sk), čo je vlastne vyprážaná roštenka obalená v strúhanke, Kuracie prsia s kápiou (165 Sk) s americkými zemiakmi (45 Sk), Hydinové ražniči (155 Sk), Slonie slzy (205 Sk) - bravčové karé s kyslou smotanou a olivami a Jazz Steak (305 Sk) - sviečková na hrianke s volským okom a hranolkami (45 Sk). Prečo steak dostal prívlastok jazz sme neodhalili, nič jazzové na ňom nebolo, dokonca by sme povedali, že bol až príliš obyčajný a na svoju cenu až prehnane malý. Ako hlavné jedlo sme si dali aj Kuracie prsia s rukolou, rajčinami a cibuľkou (175 Sk), v jedálnom lístku uvádzané medzi šalátmi, z ktorých sme ochutnali aj Grécky šalát (110 Sk) a Taliansky šalát (145 Sk) z fazuľových strukov, paradajky, mozzarelly a vajca. Prečo bol taliansky šalát poliaty sladkým kečupom...? Kuchár má buď veľmi zvláštne chute, alebo by mal skúsiť, ako chutia paradajky s kečupom. K ostatným jedlám nemáme väčšie výhrady, aj keď viac originality pri zostavovaní jedálneho lístka by Jazz café určite neuškodilo.
Teraz k obsluhe. Mladé pohľadné čašníčky dokážu iste prilákať viac hostí, no ich šarm by im nemal brániť v naštudovaní si obsahu jedálneho lístka. Potom by sa pri žiadostiach hostí o vysvetlenie názvov niektorých jedál nemuseli chodiť pýtať do kuchyne, čo im to vlastne servírujú.
Jazz café je jedným z podnikov, ktoré začínali ako klasické kaviarne, bary, puby či kluby a ktoré po čase rozšírili svoju ponuku aj o podávanie jedál. Z Jazz Café to však klasickú reštauráciu nerobí a naďalej zostáva skôr miestom, kde si ľudia prídu vypiť kávu, pivo či miešaný nápoj.