V Ararate ochutnáte arménsku kuchyňu
Do rodiny bratislavských reštaurácií špecializujúcich sa na cudzokrajnú kuchyňu nedávno pribudla arménska reštaurácia ARARAT. Nájdete ju na prvom poschodí reštauračnej časti v nedávno otvorenom nákupnom centre na Zlatých pieskoch.
Reštaurácia dostala meno podľa arménskej mýtami opradenej hory, ktorá sa v súčasnosti paradoxne nachádza na území susedného Turecka, ale ktorú Arméni stále považujú za svoju. Interiér Araratu nesie prvky arménskej kultúry, azda najviac ho pripomínajú bordové oblúky na jednej zo stien, typické pre arménsku architektúru. Steny sú zdobené originálmi obrazov, ale aj kamennou tabuľou so starým arménskym nápisom. Mobiliár je európsky, esteticky prestreté stoly a drevené čalúnené stoličky však vkusne dotvárajú charakter reštaurácie. Sedieť sa dá nielen vnútri, ale aj na galérii pred reštauráciou, kde si môžete dať celé arménske menu alebo vychutnať niektorý z arménskych koňakov, či pravú arménsku kávu. Je to vlastne klasická zalievaná káva ochutená kardamónom pripravovaná v malých medených kanviciach - džezvách, ktoré sa nevaria na priamom ohni, ale v horúcom piesku.
Arménska kuchyňa je špecifická tým, že takmer každé jedlo obsahuje okrem rôznych byliniek orechy. Tie Arméni pridávajú do predjedál, šalátov, hlavných jedál, dezertov. Ale, aby sme boli konkrétni, my sme si zo špecialít arménskej kuchyne vybrali ako studené predjedlo Karmir lobi - fazuľové rolky s orechmi (45 Sk), Pasus tolma - plnený hroznový list s ryžou (88 Sk) a Panrahac tiflis - syrový závin v lístkovom cestíčku (45 Sk). Závin uvádzaný medzi studenými predjedlami bol zohriaty, takže skôr patrí medzi teplé predjedlá, z ktorých sme ochutnali Smbuk - zapekaný baklažán so syrom (129 Sk).
Neobišli sme ani arménske polievky, Boršč Yerevany - zeleninovú polievku s hovädzím mäsom (65 Sk), Siserapur - cícerovú s hovädzím mäsom (65 Sk) a Vospapur - šošovicovú polievku s orechmi a koriandrom (45 Sk). Polievky boli chutné, škoda len, že pri našej druhej návšteve nám čašníčka pri podávaní omylom zamenila cícerovú s borščom a tak sme smotanou k boršču ochutili cícerovú. Po upozornení nám obsluha s ospravedlnením priniesla polievky ešte raz. Podobná situácia sa zopakovala pri hlavnom chode, keď sme museli požiadať, aby nám pečenú prepelicu Lori tapaka s opekanými zemiakmi (280 Sk) kuchár prepiekol tak, aby z nej nevytekala krv. Obsluha v ten deň nemala práve najlepší deň, pretože do tretice nám zabudli k prepelici priniesť opekané zemiaky, ktoré nám však pri záverečnom účtovaní odrátali z ceny. Kvôli úplnosti ešte doplníme zvyšné jedlá, ktoré sme ochutnali. Bol to Kebab sasun - špíz z mletého mäsa grilovaný na drevenom uhlí (185 Sk), Havi chorovac - šašlík z kuracieho stehna na drevenom uhlí (139 Sk), Sant lazaro - grilovaná sviečkovica po arménsky (350 Sk) a Tolma ečmiacin - plnená kapusta, baklažán, paprika a paradajka (250 Sk). Týmto pokrmom nebolo čo vytknúť, rovnako ako zaujímavému cviklovému šalátu so smotanou, majonézou, cesnakom a orechmi - Bazuk (65 Sk). Na záver sme ochutnali dva typicky arménske dezerty Pachlavu (45 Sk) a Cigary so škoricou, ktoré pripomínajú naše bratislavské rožky, len sú plnené arménskou orechovou plnkou (39 Sk).
Kvôli objektívnosti musíme dodať, že v čase prvej návštevy v Ararate sme boli s obsluhou (bola to iná smena) mimoriadne spokojní. Ani k umeniu kuchára sme v ten deň nemali žiadne pripomienky. Dojmy z našich dvoch návštev v arménskej reštaurácii je teda trochu rozpačitý. Ak sa personál v budúcnosti vyvaruje amatérskych chýb, môže byť posedenie v Ararate veľmi príjemným spestrením nákupného dňa.