Reštaurácia Dax sa zaradila do priemeru

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

S výstavbou nových administratívnych centier a obytných domov vznikajú aj nové reštaurácie a kaviarne. Takou je napríklad Cafe Restaurant DAX, ktorá bola nedávno otvorená na prízemí nového obytného komplexu na Žilinskej ulici.

Interiér pôsobí moderným dojmom, trochu však pripomína niektoré iné bratislavské reštaurácie. Projekt domu podľa všetkého počítal v tomto priestore so stravovacím zariadením a tak je interiér riešený čo najúčelnejšie. Prednosťou reštaurácie Dax je napríklad efektívne oddelenie nefajčiarskej časti podniku. Tá je síce až v zadnej časti reštaurácie, treba však oceniť, že nefajčiari tu majú porovnateľne veľký priestor ako milovníci nikotínu a dechtu. Kým kaviarenská časť Daxu je situovaná do ulice, nefajčiari majú obmedzený výhľad do tichého átria obytného komplexu. Tmavá dlažba, ktorá vo vlhkom počasí môže návštevníkom spôsobovať problémy, pôsobí v kombinácii so sivými stenami chladne. Nič na tom nezmení ani vkusný mobiliár z tmavého dreva, ani živé kvietky na stoloch. Pri opakovanej návšteve na nás pôsobil interiér trochu neútulne, viac tepla by tomuto veľkému priestoru určite dodali izbové rastliny a nejaké dekorácie na prázdne steny.

Z veľmi skromnej ponuky studených predjedál sme si nevybrali žiadne, polievky sme však ochutnali všetky štyri - Slepačí vývar s rezancami (28 Sk), Hovädzí vývar s celestínskymi rezancami (38 Sk), Dubákový krém so zelerovými rezancami (65 Sk) aj polievku podľa dennej ponuky - v našom prípade to bola Šošovicová polievka (38 Sk).

Z teplých predjedál sme ochutnali Zapekaný baklažán so syrom (89 Sk), Zapekaný syr feta na grécky spôsob (79 Sk) a Paprikový šalát s kapari (89 Sk). V oboch zapekaných jedlách bolo priveľa oleja, navyše feta nebola podľa nášho názoru zapečená, ale skôr iba ohrievaná. Navyše okolo paprikového šalátu vyvolal čašník s kuchárom menší zmätok, keď nám ho chcel servírovať až k hlavnému jedlu a to aj napriek tomu, že ho ponúkajú ako predjedlo.

V ponuke hlavných jedál reštaurácia Dax ponúka ryby (žiaľ, iba pstruh a zubáč), hydinu (iba kuracie mäso), jedlá z bravčového a hovädzieho mäsa, bezmäsité jedlá a cestoviny. Vybrali sme si Kuracie prsia DAX (plnené syrom feta) s americkými zemiakmi (229 Sk), Vysmážané kuracie prsia obalené v zmesi vajíčka a parmezánu Piccata Milanese s cestovinami fettucine (215 Sk), Bravčové medailóniky z panenky s chilli omáčkou a hranolky (232 Sk), Pfeffersteak s omáčkou na zelenom korení a americké zemiaky (285 Sk) a Steak z baklažánu zapekaný s mozzarellou v paradajkovej omáčke a varené zemiaky (149 Sk). Sklamali nás kuracie rezne vo vajíčkovo-parmezánovom obale - aromatický a chuťovo výrazný taliansky syr totiž nebolo vôbec cítiť. Navyše fettucine by nemali byť ani v nedeľu zohrievané v mikrovlnnej rúre. Prijemným prekvapením však bola trochu netradičná kombinácia steaku na „korení“ s omáčkou na zelenom „korení“.

Ako tradične sme pri našom hodnotení neobišli ani dezerty. Dali sme si cisársky trhanec Kaiserschmarrn (95 Sk) a Tortu DAX (35 Sk). Trochu nás zmiatol čašník, keď tortu Dax nám predstavil ako „kaiserku“, pričom išlo o „sacherku“. Neochutnali sme Pochúťku z Daxu pre dve osoby, pretože jej príprava trvá 20 minút. Možno nabudúce, určite si ju však objednáme hneď na začiatku.

Podľa nášho úsudku sa reštaurácia Dax hneď na začiatku zaradila k bratislavskému priemeru. Jej slabinou je ako u väčšiny konkurencie personál, ktorý by mal byť pozorný a pohotový aj cez víkend. V Daxe tak majú čo zlepšovať, pretože priemerných reštaurácií je v Bratislave už dosť.

Páčil sa vám článok?