V Kikaku ponúkajú zdravé japonské sushi

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Tentoraz sme pri našom hodnotení nešli ďaleko. V bezprostrednej blízkosti redakcie Bratislavských novín na Gorkého ulici je SUSHI BAR KIKAKU. Ako už napovedá názov, nejde o reštauráciu v pravom slova zmysle, pretože Kikaku na rozdiel od inej japonskej reštaurácie v centre mesta ponúka výlučne sushi, čo je vlastne ochutená ryža so surovou alebo marinovanou rybou, darmi mora a zeleninou.

Interiér Sushi baru Kikaku pôsobí minimalisticky, ale útulne. Zvláštnosťou sú dva stoly umiestnené na vyvýšenom pódiu vo výklade. Upozorňujeme však, že nie sú vhodné pre hanblivé povahy, ktorým môže byť pozornosť ulice na obtiaž.

Z ponuky troch polievok sme si dali všetky - Miso s morskými riasami (60 Sk), Miso s japonskými hubami, tofu, morskými riasami a sezamom (80 Sk) a Miso s lososom, tuniakom, maslovou rybou a morskými riasami (240 Sk). Vynikajúca bola najmä rybacia a hubová polievka.

Keďže japonská kuchyňa nepozná predjedlá v zmysle európskej gastronómie, snažili sme ochutnať z každého ponúkaného druhu jedál. Japonské cestoviny Udon (159 Sk) pripomínali skôr polievku s hrubými rezancami, japonské slíže Soba (119 Sk) so sójovou omáčkou mali zase najbližšie k talianskym špagetám. Obe jedlá však boli osobité a v oboch prípadoch sme mali čo robiť, aby sme ich dokázali zjesť ako sa Japoncov patrí - paličkami.

Z ponuky sushi sme si dali Nigiri (ryžová kôpka s kuskom ryby) aj Maki (ryžová rolka v morskej riase). Nigiri sa podáva po jednom, Maki po šesť kusov. Pre ilustráciu uvedieme iba niektoré - Nigiri Inari (plnené pečené tofu - 60 Sk/ks), Nigiri Tamago (s vajíčkovou omeletou - 50 Sk/ks), Nigiri Tako (s chobotnicou - 80 Sk/ks), Maki Shitake (s japonskými hubami - 120 Sk/6 ks), Maki Negitoro (s tatarákom z tuniaka - 180 Sk/6 ks), Maki Unagi (s údeným úhorom a avokádom - 250 Sk/6 ks), Maki Salmon (s vareným lososom a cibuľkou - 200 Sk/6 ks). Pre tých, ktorí chcú ochutnať čo najviac druhov sushi, je v ponuke Kikaku Mix (235 Sk), čo je vlastne výber dvoch druhov Nigiri, troch Maki a dvoch California Maki.

Shushi sa servíruje nielen ako tvarované ryžové kôpky a rolky, ale aj ako miska ryže s kúskami ryby, zeleninou a riasami. Takýtmo spôsobom tu servírujú štyri špeciality - Kikaku Special je porcia čiernej ryže s vareným lososom, cibuľkou a avokádom (370 Sk), Sirashi Sushi je porcia ryže s dvoma druhmi rýb, lososím kaviárom, sladkovodným krabom a morskými riasami (540 Sk), zeleninová alternatíva Sirashi Sushi, kde je okrem porcie ryže iba zelenina, morské riasy a sezam (240 Sk) a Sashimi Mix, čo sú kúsky surového tuniaka a lososa s japonskou reďkovkou (340 Sk). Všetky jedlá v Kikaku podávajú s plátkami nakladaného zázvoru Gari, tradičnou zelenou chrenovou pastou a sójovou omáčkou.

V štýle sushi sú aj dezerty - Makové a orechové kocky (80 Sk/2+2 ks), Ryžový dezert s brusnicami (80 Sk/3 ks) či Gaštany v marcipáne (160 Sk/3 ks). Trochu zvláštne pôsobí kombinácia Vanilkovej zmrzliny s červenou fazuľou (120 Sk), ako sme sa však presvedčili, je to maškrta.

Japonci pijú čaj a ryžovú pálenku, preto sme ochutnali oboje. Ryžový čaj (60 Sk) pripomínal vôňou aj chuťou burizóny - vynikajúci je ochutený medom. Pálenka Choya Sake (170 Sk) sa podáva horúca, zďaleka však nedosahuje silu slovenských destilátov.

Pri opakovanej návšteve sushi baru Kikaku sme boli spokojní, nielen s kvalitou po-núkaných jedál, ale aj s kvalitou obsluhy. K predstave o dobrej japonskej reštaurácii totiž patrí pozorný a milý personál, a to v prípade Kikaku stopercentne platí.

Páčil sa vám článok?