Sparx môže sladovni vrátiť stratený lesk
V priestoroch bývalej Starej sladovne na Cintorínskej ulici nedávno otvorili reštauráciu SPARX. Vlastne ani nejde o typickú reštauráciu, ale skôr o slušný pivný pub s originálnou kuchyňou. Napokon o tom svedčia aj prívlastky v názve, ktoré Sparx charakterizujú ako pub, cocktail bar, restaurant.
Dlhoroční štamgasti, ktorí chodievali do „Mamuta“ na pivo, by prízemie najväčšej bratislavskej pivárne asi nespoznali. Z otvoreného priestoru so stĺpmi a klenbovým stropom vytvoril architekt veľký bar s asi najdlhším barovým pultom v meste. Oproti nemu, pod oknami do ulice, priestor rozdeľujú boxy delené nízkymi stenami a sklenými tabuľami, na ktorých sú vyleptané logá reštaurácie. V strede zostalo miesto na tanečný parket, na ktorého jednom konci je grilovací kútik (v čase našej návštevy opustený) a na druhej veľkoplošné plátno, na ktorom premietali videoklipy.
Mobiliár v Sparx je rôzny, v niektorých boxoch sú tmavohnedé drevené stoličky a lavice s čalúnením z čiernej alebo červenej kože. V časti, ktorá plní funkciu cocktail baru sú ultramoderné krikľavo červené stoličky na nerezových nohách. Atraktívne vyzerá aj bledomodré neónové nasvietenie barovej časti. Za zmienku stoja aj čisté a farebne zaujímavo zariadené veľkokapacitné toalety s hodnotným sanitárnym zariadením. Už na prvý pohľad je jasné, že Sparx má ambíciu osloviť inú kategóriu hostí, ako boli pivári zo Starej sladovne. Nakoniec, svedčia o tom aj ceny dvanástich značiek čapovaného piva, ktoré sa pohybujú v rozmedzí od 35 korún za topoľčiansku desiatku až po 84 za pollitrový belgický Hoegarden.
Tí, ktorí do Sparx neprídu len na pivo či miešaný nápoj, budú celkom iste milo prekvapení ponukou tunajšej kuchyne. Jedálny lístok je zmesou pokrmov z rôznych kútov sveta - Mexika, so špecialitami z kreolskej kuchyne, Talianska, ale aj domácich špecialít vrátane pečeného bravčového kolena a bryndzových halušiek. V čase našej návštevy nemali práve jedlá domáce kuchyne, čo sme nevedeli celkom pochopiť, veď čo už tak môže chýbať na prípravu hovädzieho gulášu či sviečkovej na smotane.
My sme sa rozhodli ochutnať z predjedál Taquitos, čo sú chrumkavé kukuričné tortilky s kúskami kuracieho mäsa a bielymi fazuľami podávané na ľadovom šaláte so syrom čedar, kyslou smotanou a tomatovou salsou (117 Sk) a Devil meat balls - mäsové guličky s vlašskými orechami a syrom, cesnakovou a ríbezľovou omáčkou (117 Sk). Z polievok to bola Pravá kapustová s klobásou a smotanou (67 Sk), Slepačia (57 Sk) a Tortilla soup, teda kreolská paradajková polievka s tortillovými lupienkami a syrom (57 Sk). Aj keď polievky boli chutné všetky, zvlášť odporúčame ochutnať kreolskú paradajkovú.
Ako hlavné jedlo sme si objednali Jahňaciu kotletu v pikantnej marináde s cesnakovým krémom a americkými zemiakmi (317 Sk), Tex Mex - nakladané mäso s cibuľkou a paprikou nakrájanou na rezance, ochutené pikantným korením, prudko orestované s paradajkami a fazuľou na olivovom oleji, preliate kyslou smotanou, podávané s opečenou bagetou potretou bylinkovým maslom (177 Sk) a Argentina beefsteak, čiže grilovaný steak z hovädzej sviečkovej s mexickými fazuľkami, na liatinovej panvičke (257 Sk). Či bol naozaj až z Argentíny, sme sa nedozvedeli. Po záverečnom dezerte, Horúcich malinách s vanilkovou zmrzlinou (97 Sk), Tiramisu (97 Sk) a Cheescake - originálnom newyorskom koláči (97 Sk) skladáme poklonu tunajšiemu kuchárovi. Spokojní sme boli aj s obsluhou, aj keď sa nám obsluhujúca čašníčka spočiatku zdala akási nesmelá a neistá.
Po viacerých neúspešných pokusoch oživiť zašlú slávu Starej sladovne je reštaurácia Sparx na najlepšej ceste napraviť jej pošramotenú povesť. S kultúrnym prostredím, výbornou kuchyňou a obstojnou obsluhou má na to všetky predpoklady. A ešte odkaz bývalým pivárom tejto megapivárne: zapáchajúce a zakalené pivo zo špinavých trubiek je minulosťou. Čapovaný Budvar má dnes čistú farbu a správnu chuť. Škoda, že mu aj po rokoch stále chýba po čiaru niekoľko milimetrov.