V Kozej bráne trvajú aj minútky pridlho

4.2.2011
0
Páčil sa vám článok?

Keďže najviac reštaurácií je podľa všetkého v centre mesta, práve tu ich najviac aj zaniká, aby na ich mieste vznikli nové. To je aj prípad bývalej reštaurácie Budvarka na rohu ulíc Kozia a Podjavorinskej, ktorú nedávno nahradila reštaurácia Pub Restaurant Cafe KOZIA BRÁNA.

Interiér reštaurácie prešiel zásadnou rekonštrukciou, aj keď členenie zostalo zachované pri vstupe je kaviarenská časť pre fajčiarov, zo strany Kozej fajčiarska piváreň a zo strany Podjavorinskej ulice nefajčiarska reštaurácia. Piváreň a reštaurácia sú prepojené barom, takže dym od pivárov neraz zavanie aj k jedákom. Na stenách sú čiernobiele fotografie starej Bratislavy, v reštaurácii je na zadnej stene aj farebná fototapeta súčasného záberu z Nového mosta. V kontraste so starými fotkami pôsobí trochu ako päsť na oko.

Na dverách aj na drevených stoličkách je motív kozej hlavy. Kozu sme objavili aj v jedálnom lístku - v podobe kozieho syra. Určite by sa v menu dobre vynímalo aj nejaké to jedlo z kozieho mäsa, to je však dnes už v Bratislave vzácnosť. A určite je otázne, či by o kozinu bol aj záujem.

Z ponuky poliveok sme ochutnali všetky tri - hovädziu s rezancami, zeleninou a mäsom (2,10 €), slezskú cesnačku s údeným mäsom (2,30 €) a držkovú polievku (2,50 €). Hovädzia bola výborná, dobré boli cesnačka aj držková. Porcie boli menšie ako býva zvykom (2,5 dl), na začiatok stolovania to však bolo akurát.

Ďalej majú v ponuke hotové jedlá českej a slovenskej kuchyne, minútky z hovädzieho, bravčového, kuracieho mäsa a bezmäsité jedlá. Z hotových sme si dali Smíchovský guláš z diviny s domácimi žemľovými knedľami (8,10 €) - omáčka bola trochu prislaná a knedle neboli vôbec žemľové, ale obyčajné parené.

Z bravčových minutiek sme si dali plnenú kapsu Kozia brána, čo bola vlastne bravčová kotleta plnená kyslou kapustou, slaninkou a kozím syrom (8,70 €) s mysliveckými zemiakmi pripravovanými na cesnaku a slanine (1,40 €). Kapsa aj zemiaky boli veľmi dobré, akurát sme nevedeli identifikovať omáčku, ktorou bolo mäso mierne preliate. Keď nám však doniesli kurací zvitok na prírodno, plnený Nivou a čerstvým špenátom (6,90 €) a tú istú omáčku sme objavili aj tam, pochopili sme, že to bude asi tunajšia UHO, teda univerzálna hnedá omáčka. Kuraciu minútku sme si dali s kočičákom, čo je zemiakové pyré s kyslou kapustou a opraženou cibuľkou (1,40 €) - veľmi dobré.

Sklamaním bol králik na smotane so žemľovou knedľou (7,90 €) z ponuky týždňa. Tri kúsky mäsa nepochopiteľne príliš húževnatého mäsa a opäť s parenou knedľou a prislanou omáčkou nie sú dobrá vizitka. Najväčším sklamaním pre nás však bola minútka z hovädzieho - tatárský biftek (9,90 €). Keďže ide o surovú sviečkovú, mala by byť bezpodmienečne čerstvá a nie z rozmrazeného mäsa ako v našom prípade. Zmrazením totiž mäso úplne stráca chuť. Ak je luxus držať čerstvú sviečkovú, tak nech tatarák radšej neponúkajú. Navyše minútky aj hotové jedlo nám doniesli najskôr po polhodine, z čoho sme usúdili, že tu asi rozmrazujú viaceré suroviny. Z čerstvých surovín tu potom zrejme robia len denné menu za 4,20 €.

Naše hodnotenie: 2,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?