Na Panskej ulici sa usadila Nefertiti

28.1.2011
0
Páčil sa vám článok?

Na Panskej ulici nahradil reštauráciu Akkon nový podnik - Restaurant Bar NEFERTITI. S očakávaním sme ho navštívili, pretože sme boli zvedaví, či do Bratislavy dorazila už aj egyptská kuchyňa. Aké však bolo naše sklamanie, keď sme zistili, že reštaurácia nie je nazvaná podľa egyptskej kráľovnej, ale podľa prezývky majiteľky.

Napriek tomu na stene nechýba ani portrét egyptskej Nefertiti, ktorý je aj v embléme reštaurácie. Steny sú obložené sivým kameňom, niektoré sú natreté na bielo, priechody sú obložené tehlou, na stenách sú akési fotografie a tlmené osvetlenie v tvare pochodne. Predná časť je barová, zadná reštauračná, jedlo však servírujú aj vpredu. Medzi oboma časťami je kuchyňa a toalety, celá reštaurácia je nefajčiarska.

V jedálnom lístku sme našli polievky, jedlá z hydiny, hovädzieho, rýb, cestoviny, šaláty a množstvo špecialít. Práve tie, zdá sa, odlíšia Nefertiti od konkurencie. Objavili sme tu jedlá z pštrosieho mäsa ale aj z krokodíla (takže predsa len väzba na Egypt).

Z polievok sme si dali Slepačiu čorbu so zeleninou a smotanou (2,10 €), čo bol vlastne slepačí vývar s koreňovou zeleninou a smotanou. Nejako extra nás to nenadchlo, nabudúce dáme prednosť klasickému vývaru. Sklamaní sme boli aj z Talianskej paradajkovej polievky (2,10 €), ktorú tu čašník ponúka aj ako minestrone s parmezánom. Na náš vkus bola polievka príliš mastná, navyše jedna rozvarená paradajka nerobí ani paradajkovú polievku, ani minestrone.

Zo špecialít sme neodolali pštrosiemu mäsu, na krokodíla sme totiž nemali odvahu. Vedomí si toho, že ani jedno nemôže byť v našich zemepisných šírkach z čerstvého mäsa, dali sme si grilovaného pštrosa servírovaného s grilovaným banánom a hrozienkovou ryžou (16,40 €). Mäso bolo veľmi chutné, išlo vlastne o steak, podávaný priečne rozkrojený na dve časti. Naposledy pštrosie mali v Bratislave v reštaurácii na Vodnom vrchu, odvtedy sme ho v žiadnom jedálnom lístku neobjavili. Ryža bola servírovaná v tvare pyramídy, tam sa však väzba na Egypt končila.

Z rýb sme si dali grilovanú pražmu s pečenými zemiakmi a pestom (12,90 €), ktorá zrejme nebola dobre prepečená, pretože mäso okolo chrbtovej kosti vykazovalo známky nedostatočnej tepelnej úpravy. Žiadna sláva.

Vynikajúci bola naopak americký steak na topinkách s hranolkami (17,30 €), prepečený podľa želania. Viedenský teľací rezeň tú servírujú s mandľovou ryžou a broskyňou (12,50 €), keďže zemiakový šalát nemajú, dali sme si ho s varenými zemiakmi. Dva teľacie rezne bol presolené, na zemiaky soľ zase nezvýšila.

Z cestovín sme si dali tagliatelle v kôprovej omáčke s lososom (7,90 €), napriek tomu, že v jedálnom lístku ponúkajú fettuccine. Vraj je to jedno a to isté, ubezpečil nás čašník - každý Talian by mu určite vysvetlil, v čom je rozdiel.

Nefertiti má okrem jedál z jedálneho lístka aj ponuku dňa. Bol to rumpsteak na špenátových listoch s varenými zemiakmi (13,80 €) s paradajkovou polievkou (2,10 €) za 14,70 €. Na druhý deň bola ponuka ešte výhodnejšia - za 13,80 € sme dostali rumpsteak s polievkou aj s tiramisu (3,30 €). Tentoraz boli zemiaky osolené, mäso dobre prepečené, špenátové lístky boli čerstvé. Polievka však bola rovnaká ako deň predtým.

Suma sumárum, Nefertiti prichádza na Panskú ulicu pre gastronómiu v najťažších časoch a zákazníkov si zatiaľ len hľadá. Ak jej to však bude trvať pridlho, môže svoju šancu prepásť.

Naše hodnotenie: 2,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?