Na Patrónke sa varí pivo aj dobré jedlo
Zdá sa, že boom zažívajú v Bratislave pivárne s ponukou domácej slovenskej a českej kuchyne. V krátkom čase totiž vzniklo hneď niekoľko pivární, v niektorých dokonca aj varia vlastné. K Meštianskemu pivovaru nedávno pribudla reštaurácia PATRÓNSKÝ PIVOVAR, kde sa dá aj slušne najesť.
Ako samotný názov napovedá, reštaurácia sa nachádza na Patrónke, presnejšie na staromestskej strane Brnianskej ulice, kde bolo donedávna zariadenie pochybnej povesti známe ako Espresso Patrónka. Objekt prešiel zásadnou rekonštrukciou, zo strany frekventovanej cesty zostala presklená terasa, hneď pri vchode sú dve medené varne, kde sa varí Patrón svetlý 11,5° (1,70 €/0,5 l).
Interiér reštaurácie je priestranný, väčšia časť je určená pre nefajčiarov, vzadu je za presklenou stenou priestor pre fajčiarov a gemblerov. Hneď pri vchode sú originálne toalety s medenými vedrami namiesto pisoárov, medené sú aj umývadla a bezkontaktné vodovodné batérie. Interiéru okrem skla dominuje najmä drevo a meď, na stenách je fototapeta s textom o histórii Patrónky a nového pivovaru.
Zariadenie sme navštívili dvakrát - na konci pracovného týždňa a v sobotu, v oboch prípadoch bola reštaurácia s pomerne veľkou kapacitou zaplnená tak spolovice. Vyberali sme z jedálneho lístka, ponuka denného menu - ázijská polievka s rezancami a kura Kung-pao s ryžou (3,90 €) nás v pivovarskej reštaurácii doslova šokovala! Veď kto by hľadal v pivárni čínsku kuchyňu?
Z polievok sme ochutnali zemiakovú kulajdu nakyslo s hubami a čerstvým kôprom (1,80 €), držkovú polievku (2,30 €) a vývar s domácimi rezancami (1,80 €). Aj keď sme namiesto sľubovaného kuracieho vývaru dostali hovädzí, polievky boli vynikajúce, klobúk dole. Ocenili sme, že žiadna nebola horúca, ani vlažná. Všetky boli teplé, akurát na zjedenie - v držkovej boli držky, v kulajde zemiaky a huby, vo vývare kúsky hovädzieho, koreňová zelenina a rezance.
Z ponuky Tradičnej domácej kuchyne sme si dali sviečkovú na smotane s brusnicami a žemľovou knedľou (7,00 €) a pivovarský guláš s karlovarskou knedľou (6,80 €). Rezy sviečkovej boli príliš tenké, omáčka by zniesla trochu viac mrkvy a knedle neboli žemľové, ale parené. Karlovarská knedľa sa zase rozpadala a v guláši bolo priveľa cibuľe. Navyše do pivovarského guláša sa určite lepšie hodí tmavé pivo ako svetlý Patrón.
Okrem tradičných domácich jedál ponúka Patrónsky pivovar aj niekoľko druhov hlavných jedál, ako sú ryby, kuracie, steaky, cestoviny, ale aj viedenský teľací rezeň so zemiakovým šalátom (9,80 €), grilované jahňacie rebierka s vôňou rozmarínu na listovom špenáte (12,80 €) či vyprážaný syr eidam s tatárskou omáčkou (4,10 €).
Dali sme si vykostené grilované kuracie stehno s grilovanou zeleninou - cuketou, paprikou a baklažánom (6,90 €). V ponuke nechýbajú detské jedlá - ako napríklad kurací špíz a pretlačené zemiaky s maslom (3,00 €), nešlo však o žiadny špíz, pretože na špajdli boli len kuracie prsia.
K pivu patria pochúťky rôzneho druhu. My sme ochutnali „buřty zapečené v černém pivu", čo je „značne pálivá klasika z české hospody" (3,30 €).
Patrónsky pivovar je krokom správnym smerom. Pre ľudí z okolia je to určite lepšia alternatíva ako bývalé espresso. Je len na tunajšom sládkovi a kuchárovi, či rok 2010 bude začiatkom novej pivovarníckej tradície na bratislavskej Patrónke. Predpoklady na to Patrónsky pivovar má.
Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.