Ani druhá Kolkovna nás nesklamala

12.11.2010
0
Páčil sa vám článok?

Na dunajskom nábreží pribudlo hneď niekoľko reštaurácií. V neobývanom administratívno-obytnom komplexe na Dvořákovom nábreží sme navštívili druhú bratislavskú reštauráciu KOLKOVNA RIVER PARK. Chceli sme totiž ochutnať niektoré jedlá, ktoré sme v jej dvojičke na dolnom toku Dunaja nestihli. Na naše prekvapenie však ponuka jedál nie je totožná.

Interiér Kolkovny na hornom toku rieky je podľa rovnakého konceptu, len s tým rozdielom, že tu je dvojpodlažná s terasou na poschodí a s úžasným výhľadom na vodu. Drevené obklady stien so zapustenými zrkadlami, drevená podlaha, dobové lampy, jednoduché drevené stoly a stoličky - presne v štýle starej pražskej hospody spred storočia. Na stoloch pripravené keramické „podpivníky" - to bol azda jediný viditeľný rozdiel medzi oboma Kolkovnami.

Okrem trhanej sliepky v polievke tu ponúkajú Krkonošskú bramboračku - polievku zo zemiakov, zeleniny a húb, s cesnakom a majoránom (2,59 €). Bola vynikajúca a veľmi sýta. Z Jedál k pivu sme si dali Staročeské zelňáky - voňavé placky z kyslej kapusty s domácou údenou krkovičkou a pikantnou cesnakovou omáčkou (4,69 €). Tie nás trochu sklamali, pretože kapusty a krkovičky v nich bolo primálo - trochu priveľa múky na náš vkus. Zato vynikajúci bol tatarák Tartar Kolkovna - jemne naškriabaná hovädzia sviečková, dochutená podľa najlepšieho vedomia a svedomia, podávaná s cesnakovými hriankami (10,99 €). Naozaj nemal chybu.

Z Jedál staročeskej kuchyne sme si vybrali Moravského vrabca - kúsky bravčového mäsa pečené na cesnaku a cibuli so slaninou a žemľovou knedľou, bielou a červenou kapustou (7,99 €) -bol fakt dobrý. Husacie stehno - pečené stehienko z mladej husi s jablčnou červenou kapustou a zemiakovými drbákmi (9,99 €) bolo tiež veľmi dobré. A dozvedeli sme sa, že drbák je vlastne varený zemiakový „nok" (pozor, nie knedlík!).

Z bezmäsitých jedál nás zaujal tradičný Vyprážaný syr s varenými zemiakmi a domácou tatárskou omáčkou (4,69 €), ktorý istá ľudová „bratislavská reštaurácia" ponúka v neporovnateľne horšej kvalite za 6,50 €!

Z hlavných jedál sme pri opakovaných návštevách ochutnali Šunku od kosti - grilované kúsky šunky s pikantnou omáčkou a dusenou zeleninou (6,39 €). Dali sme si k tomu varené zemiaky s maslom - bolo to však úplne zbytočné - dusenej zeleniny bolo až-až. Chutný bol aj Zubáč pečený na sedliackom masle s grilovanou zeleninou, citrónom a pretláčanými zemiakmi (15,49 €). Najdrahším jedlom v ponuke Kolkovny je Beefsteak na grile - grilovaná sviečková so steakovými hranolčekmi, bylinkovým maslom, pečenou paradajkou a výberom studených omáčok (15,49 €). Bol vynikajúci a prepečený presne podľa nášho želania.

V čase našich návštev tu mali ponuku špecialít z diviny. Tak sme si vybrali Prírodný rezeň z diviaka so slaninkou, hubami a slovenskou pórovou ryžou (8,99 €). Slovenská ryža vlastne ryžou nie je a v jedálnych lístkoch je dnes už unikátom, podobne ako tarhoňa, ktorými komunisti chceli vytvoriť domácu alternatívu k dovážanej ryži. Mäso bolo trochu húževnatejšie, ale jedlo bolo chutné.

Kolkovnu na hornom toku rieky sme navštívili celkom trikrát a vždy sme odchádzali spokojní. Nesklamalo nás ani dobré plzeňské pivo (1,99 €/0,5 l). Prekvapilo nás, že ceny tu nemajú vôbec prehnané - sú porovnateľné s tými pražskými a podstatne nižšie, aké majú niektoré bratislavské reštaurácie s „tradičnou domácou kuchyňou".

Naše hodnotenie: 3,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?