Zo záchodov na Kuchajde je Byblos
Z domčeka na Kuchajde, kde boli sociálne zariadenia a sprchy, je reštaurácia Pasta & Grill BYBLOS. Prezentuje sa ako talianska reštaurácia s francúzskym nádychom, preto sme boli zvedaví, čo je zač. Pretože Byblos je grécky názov fénického mesta Gebal, dnes libanonského Jbeil.
Reštaurácia sa nachádza na rohu Tomášikovej a Vajnorskej ulice hneď vedľa tenisových kurtov. Je dobre dostupná MHD, ako aj autom - v areáli Kuchajdy hneď vedľa reštaurácie je veľké parkovisko. Toalety a sprcha pre návštevníkov Kuchajdy v domčeku zostali, sú hneď vedľa vchodu do reštaurácie. Keďže sú v prevádzke len počas leta, návštevníkom Byblos nijako neprekážajú.
Interiér je nový a moderný, reštaurácia má kapacitu pre zhruba 40 osôb a pôsobí celkom útulne. Smerom k vodnej ploche sú veľké posuvné okná, ktoré budú výhodou najmä v lete. Presklená prístavba domčeka je hneď vedľa chodníka, čo nemusí byť každému príjemné - okoloidúci vidia návštevníkom nielen do taniera, ale možno až do žalúdka. Celá reštaurácia pôsobí skôr dojmom presklenej terasy či zimnej záhrady.
Interiér je ladený do hneda - podlaha je z drevených profilov používaných na terasy a móla, tým istým materiálom je obložená aj zadná stena interiéru, hnedé sú stoly aj pletené kresielka. Nás však zaujímalo najmä to, ako tu varia.
Gratinované slimáky s cesnakovo-bylinkovým maslom podávané s chrumkavou hriankou (3,90 €) ako predjedlo boli vynikajúce. Talianska paradajková polievka s mozzarellou a čerstvou bazalkou (2,90 €) bola chutná, milo nás prekvapila mozzarella ako alternatíva k parmezánu. Bola pripravená z drvených paradajok, teda žiadny pretlak. Horšie to bolo s Teľacím consommé (2,40 €), ktorý tu ponúkajú ako lahodný vývar s teľacím mäsom, zeleninou a domácimi širokými rezancami. Podľa našich skromných vedomostí je consommé vývar vyčistený pomocou vaječného bielka, v našom prípade však bola polievka mútna. Nebola zlá, akurát to nebolo consommé.
Kuracia roláda plnená cuketou a poliata cuketovo-smotanovou omáčkou (5,30 €) s varenými baby zemiakmi s petržlenovou vňaťou preliate maslom (1,70 €) chutila, akurát zemiaky boli zrejme skôr uvarené, pretože navrchu boli zoschnuté. Kurací steak s dubákovou omáčkou (5,90 €) mohol byť prepečenejší.
Byblos sa prezentuje ako reštaurácia s prijateľnými cenami, čo však neplatí o všetkých jedlách. Napríklad Jahňacie kotlety na rozmaríne s cesnakovou krustou podávané s balzamikovými baby cibuľkami, ochutené mätou (25,50 €) sú cenovo porovnateľné s najdrahšími reštauráciami v centre mesta. Treba však priznať, že porcia bola od oka aj podľa jedálneho lístka poriadna - 400 g. Vynikajúce. Veľmi chutné boli aj Lionese baby zemiaky so slaninkou, cibuľkou (1,90 €). Cenovo nadpriemerný bol aj Steak z argentínskej sviečkovice gentleman (23,90 € / 300 g) podávaný s omáčkou demi-glace, fritovaným pórkom a čerstvými bylinkami. Bez toho, aby sa nás čašníčka spýtala, doniesla ho stredne prepečený. Taký by sme ho síce aj chceli, ale spýtať sa patrí. Nie každý znesie pohľad na krvavý stred sviečkovej :)
Okrem grilovaného mäsa tu ponúkajú aj ryby, šaláty, z cestovín však len spaghetti a pappardelle. Byblos má síce taliansku kuchyňu, nie je to však talianska reštaurácia. Nepostrehli sme ani ten francúzsky nádych. Obsluha bola pozorná, celkový dojem bol skôr pozitívny. Možno sem ešte niekedy zájdeme. Napríklad na špagety.
Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.