Brasserie Anjou sa usadila na vrchole
Hotel Sheraton na Pribinovej ulici ponúka hneď niekoľko možností, kde sa najesť. Hotelovú reštauráciu má však len jednu - je s výhľadom na námestie komplexu Eurovea a volá sa BRASSERIE ANJOU. Keďže hotel sa môže popýšiť piatimi hviezdičkami a ponúka hosťom tú najvyššiu kvalitu, boli sme zvedaví ako chutí v tejto hotelovej reštaurácii.
Brasserie Anjou sa nachádza v parteri hotela zo strany námestia. Reštaurácia je nefajčiarska a je členená skutočne originálne. Jej súčasťou je totiž kuchyňa, takže návštevníci majú dokonalý prehľad o tom, čo sa tu kedy a ako varí. Do reštaurácie je vstup možný z námestia aj z hotela. Jedálenská časť je rozdelená na dve časti, tá menšia je na úrovni kuchyne, od ktorej ju opticky oddeľujú stoly s barovými stoličkami. Podlaha a kuchynský pult sú z lešteného kameňa. Väčšia časť reštaurácie je na vyvýšenom pódiu v priamom kontakte s námestím. Tu je na podlahe koberec, mobiliár je drevený, na stoloch sú jednoduché obrusy.
Reštaurácia je nazvaná podľa francúzskej kráľovskej rodiny Anjou, ktorá bola istý čas na uhorskom tróne. Názov reštaurácie má symbolizovať vstup francúzskej kultúry, umenia a gastronómie do Bratislavy, preto je aj základom jedálneho lístka francúzska kuchyňa.
Ponuku v jedálnom lístku je pestrá, nechýbajú predjedlá, polievky, hlavné jedlá či jedlá z grilu na lávových kameňoch. Z predjedál sme ochutnali Quiches Lorraine (8,- €), typicky francúzsky koláč - v tomto prípade so slaninou, cibuľou a vajcom. Ich pomer nebol zrejme optimálny, pretože koláč sa rozpadával. Chuťovo však bol dobrý.
Z polievok sme si dali Francúzsku cibuľovú so syrovým toastom (5,- €) a Consommé z papriky s údeným jazykom (6,- €). Cibuľačka nebola podľa očakávania. Cibuľa bola málo osmažená a skaramelizovaná, toast bol zapečený s modrým plesnivým syrom, ktorého výrazna chuť v polievke dominovala. Je to možno otázka vkusu a chuti, ale pravá francúzska cibuľačka je iná. Príjemne nás prekvapil paprikový vývar (consommé) - orginálne a veľmi chutné.
Cenovo sa Brasserie Anjou zaradila na špicu bratislavských reštaurácií. V päťhviezdičkovom hoteli si to môžu dovoliť. Najmä ak tu o sebe tvrdia, že popri prvotriednej obsluhe reštaurácia ponúka kvalitné a vždy čerstvé jedlá.
Hovädzí filet Rossini s foie gras, hľúzovkovo-zelerovým pyré a mangetoutom (37,- €) bol vynikajúci. Niekoľko centimetrov vysoký kus sviečkovej bol pripravený skutočne z čerstvého mäsa a presne podľa želania, v našom prípade medium. Zvedaví sme boli, čo je to vlastne mangetout - odpoveď bola jednoduchá - mladé hrachové lusky.
Dusené jahňacie stehno s jarnou cibuľkou, drvenými zemiakmi a tymianovo-medovou zeleninou (17,- €) bolo rovnako vynikajúce. Mäso išlo krásne od kosti, akurát nebolo s jarnou cibuľkou, ale opäť s mangetoutom. Čo už, jar sa skončila a začala sa hrachová sezóna.
Z grilu s lávovými kameňmi sme si vybrali Morského vlka (22,- €). Ryba bola čerstvá a veľmi chutná. Zaujalo nás, že pre najmenších stolovníkov majú samostatný jedálny lístok. Keďže jeden bol s nami, vyskúšali sme Kuracie nugetky s hranolkami (6,50 €). Na to, že to bola detská porcia, bola veru poriadne veľká. Na dieťa až priveľká.
Brasserie Anjou je reštaurácia možno s vysokými cenami, ale s perfektnou obsluhou a s vynikajúcou francúzskou kuchyňou. Určená je pochopiteľne predovšetkým hotelovým hosťom, cestu sem si však možno nájdu aj niektorí Bratislavčania. Takých, čo na to budú mať zrejme nebude veľa.
Naše hodnotenie: 4,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.