Di Mare ponúka pizzu aj bryndzáky

13.5.2010
0
Páčil sa vám článok?

Na Ševčenkovej ulici sme objavili ďalšiu reštauráciu. V susedstve panázijskej reštaurácie, ktorú sme navštívili pred týždňom, je Ristorante DI MARE. Ako sme však zistili neskôr, ide skôr o reštauráciu s talianskou kuchyňou ako o taliansku reštauráciu. Navyše ani tá kuchyňa nie je celkom talianska.

Interiér reštaurácie je veľmi príjemný. Z parkoviska sa vstupuje priamo do nefajčiarskej časti, kde je na stenách čiernobiela fototapeta talianskeho prístavu. Ktorého, to sme sa nedozvedeli. Nevedel to čašník a vraj to nevedia ani majitelia, pretože architekt, ktorý interiér navrhoval, už odcestoval domov. Plávajúca podlaha je tmavohnedá, stoly a kožené stoličky sú čierne. Zo stropu visia vtipné biele a čierne plastové lustre v tvare preveseného obrusu. Stoly sú od seba oddelené drevenými kvetináčmi so sušeným tŕstím.

Vpravo po vstupe je barová časť s koženými kreslami, vzadu je priestranná fajčiarska časť reštaurácie, kde fototapetu na stenách nahradili vzorovanou tapetou. V barovej časti je dlažba s umelým kozubom. Za barom je kuchyňa.

Interiér je skutočne veľmi vydarený, aj keď v nefajčiarskej časti je možno priveľa stolov a ak by boli všetky stoličky obsadené môže mať personál problémy s obsluhou.

V ponuke jedál sú polievky, predjedlá, šaláty, cestoviny, rizoto, zapekané cestoviny, pizza, jedlá z bravčového, z hovädzieho mäsa, z hydiny, jedlá z rýb a darov mora, bezmäsité jedlá a dezerty.

Dali sme si Polievku s palacinkou Zuppa con frittelle (1.80 €), čo je vlastne vývar s pokrájanou palacinkou. Polievka bola prislaná, rovnako ako zeleninová polievka Minestrone alla Milanese (2,10 €). V tej nás trochu prekvapil bobkový list, ktorý dodal polievke zvláštu korenistú chuť. Výnimočná nebola ani cesnaková polievka Crema D’Aglio (2,10 €), ktorá bola hrčkavá. Vo všetkých polievkach plávali kúsky sušenej mrkvy, čo je znakom, že kuchár si pomáha polievkovým korením. Cesnakovú ponúkajú aj v chrumkavom bosniaku za príplatok 1,80 €.

Z cestovín sme si dali Penne Amatricana s paradajkovou omáčkou, slaninou, cibuľou a feferónkami (1,20 + 3,10 €). Prekvapilo nás, že cestoviny a omáčky účtujú samostatne. Cestoviny boli al dente.

Z vyše troch desiatok pizze sme ochutnali Frutti di mare s paradajkovým základom, tuniakom, darmi mora, syrom a oreganom (6,50 €). Niečo tomu chýbalo, bol to cesnak, ktorý ponúkajú v cene, ale iba želanie. Naša chyba.

V ponuke jedál z hydiny a bravčového mäsa sme ocenili, že tu ponúkajú Cordon Bleu, teda žiadny Gordon Blue ani podobné nezmysly. Dali sme však prednosť kuraciemu rezňu obalenému v parmezánovom cestíčku, so špagetami a paradajkovou omáčkou Piccata al Forno (5,50 €). Špagety sme vymenili za fusilli, pretože s nožom, vidličkou a lyžicou naraz sa stoluje trochu nepohodlne. Jedlo bolo servírované v hlbokom tanieri, čo bolo v prípade cestovín v poriadku, ale krájať v ňom tri rezne nie je to orechové. Výhradu sme mali k cestíčku, kde bolo viac múky ako parmezánu, ten bol skromne nasypaný na rezňoch. Porcia to bola veru poriadna.

Sklamaním boli pre nás kuracie prsia s omáčkou z kuracej pečienky Petto di pollo alla chef (5,00 €) s opekanými zemiakmi Patate al forno (1,20 €). Nebola to žiadna omáčka, ale kuracie pečienky na cibuľke, na ktorých boli servírované dva tenké rezy kuracích pŕs. Pečeň bola opäť presolená. Ako marketingový ťah na zvýšenie konzumácie nápojov to nie je zlý nápad, priveľa soli však dokáže pokaziť každé jedlo. Zemiaky boli pokrájané na malé kocky, čo je určite originálny spôsob úpravy.

Posledným jedlom, ktoré sme v Di Mare ochutnali bolo filé z mečúňa na grile Pesce filett spada alla griglia (13,70 €) s varenými zemiakmi Patate lesse (1,20 €). Proti rybe sme nemali žiadnu výhradu, zemiaky boli opäť na kocky a poliate maslom.

Z dezertov sme si vybrali Profitterol (3,20 €) a Karamelový smotanový dezert Crem caramel (3,20 €). Obe z vlastnej kuchyne a chutné.

Naša ilúzia o talianskej reštaurácii a talianskej kuchyni Di Mare sa rozplynula, keď sme v dennom menu objavili bryndzové halušky, španielskeho vtáčika s tarhoňou či detviansky bravčový rezeň s ryžou. Kuchár nie je Talian, čo je veru poznať aj na jedle. Dokáže však uvariť čokoľvek.

Ristorante Di Mare sa prezentuje ako prvá na Slovensku, čo naznačuje, že pôjde o väčší projekt ako len o jednu petržalskú reštauráciu.

Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?