Fou Zoo prináša do mesta nový vietor

6.5.2010
0
Páčil sa vám článok?

V novostavbe medzi Ševčenkovou ulicou a Panónskou cestou otvorili pred mesiacom novú reštauráciu - Pan Asian Restaurant FOU ZOO. V starej japončine to znamená Miesto, kde vzniká vietor. A podľa všetkého Fou Zoo narobí v bratislavskej gastronómii poriadny vietor. Minimálne medzi reštauráciami, ktoré ponúkajú japonskú či ázijskú kuchyňu.

Fou Zoo sa nachádza vo frekventovanej časti Petržalky. Pred reštauráciou je parkovisko, z druhej strany budovy je hromadná garáž. Pri vstupe zaujmú originálne mosadzné dvere so symbolom reštaurácie, ktorým je spleť koreňov stromu. Po vstupe sa návštevník dostáva do iného sveta. Čierna podlaha z liateho betónu, biely perforovaný strop, po obvode drevené dosky v tvare listov, uprostred mohutný barový pult pripomínajúci skalu. Veľmi originálne a inšpiratívne. Niečo podobné sme v Bratislave už dávno nevideli.

Interiér je členený na tri časti, celá reštaurácia je nefajčiarska a aj vo dne tu je diskrétne prítmie. Originálne sú stoly s kamennou doskou a drevenými nohami, aj drevené stoličky. Interiér nás nadchol. Išlo nepochybne o veľkú investíciu, výsledok však stojí naozaj za to.

Koncept Fou Zoo je v Bratislave jedinečný rovnako, ako je aj jeho kuchyňa. Autorom menu konceptu je šéfkuchár viacerých londýnskych reštaurácií s ázijskou kuchyňou. Má ísť o rafinovanú kombináciu toho najlepšieho, čo dáva more aj pevnina, o dokonalý súlad ázijskej a európskej gastronómie.

Na úvod nás privítal čašník, ktorý sa nám predstavil a ponúkol nám pohár domáceho studeného čaju s ovocím. Pri prvej návšteve zákazníkom predstaví koncept Fou Zoo. V ponuke sú polievky, predjedlá, šaláty, tempury, sushi rolky, sashimi, nigiri, hlavné jedlá a dezerty. Ochutnali sme viaceré z nich.

Z polievok to boli Pikantná thajská Tom kar s kokosovým nádychom servírovaná s morskými plodmi (7,60 €), Polievka Edamame pripravovaná z japonských sójových bôbov (5,80 €) a Tradičná japonská zelená miso podávaná s domácou nakladanou cukinou a opraženou kockou z morského vlka (4,20 €). Všetky boli vynikajúce. Rovnako chutná bola aj Polievka Ramen s kúskami ryby (losos, kreveta, kalamár), s japonskou reďkovkou daikon, hubami shitake, mrkvou a udon rezancami (11,80 €), ktorú tu ponúkajú ako hlavné jedlo, pretože ide podstatne väčšie porciu. Výborné boli nielen chuťovo, ale aj vizuálne. Polievky boli servírované v keramických miskách s drevenými lyžicami.

Namiesto predjedla sme si dali Rolku zo zľahka opáleného plátku hovädzieho mäsa s tigrou krevetou vypraženou v tempura cestíčku, s červenou paprikou a omáčkou unagi z morského úhora (11,80 €) a Tuniakovú bonito rolku, čo je vlastne opálený tuniak okorenený shichimi korením, zrolovaný “zvnútra von” s lupienkami ryby bonito navrchu, podávaný so sójovo - mirinovou omáčkou (10,80 €). Ide vlastne o ryžovú rolku, ktorá je nakrájaná a konzumuje sa tradičnými paličkami. Nechýbali wasabi pasta, plátky zázvoru a bratislavská rarita - čerstvé wasabi.

Vrcholom nášho gurmánskeho zážitku boli hlavné jedlá - Atlantická treska Black Cod marinovaná v sladkej omáčke z bielej miso pasty, zázvorový koreň hajikami a limeta (21,80 €), Tuniakový steak s rolkou zo spareného špenátu, červenou repou a domácou Fou Zoo omáčkou (22,70 €), Hovädzí steak s restovanými shitake hubami, špargľou a krémovou sójovo-karamelovou omáčkou (29,- €) alebo Prsia z kuraťa chovaného na kukurici so shitake hubami, wonton taštičkami plnenými kuracím mäsom a krémovou omáčkou z foie gras (14,80 €). Ťažko opísať, čo sme dostali na tanieri. Jedlá boli prispôsobené japonskej kuchyni, teda boli nakrájané na plátky, a jedli sme ich opäť paličkami. Všetky jedlá boli vynikajúce, bola to perfektná ukážka zážitkovej gastronómie, keď jedlá boli nielen chutné ale aj originálne servírované.

Vynechali sme tempury, sashimi a nigiri, neodolali sme však dezertom - Jogurtový koláčik s kokosovou penou a mangovým sorbetom (4,90 €) bol vynikajúci, rovnako ako Čokoládová guľa na mandľovo slivkovom koláčiku plnená vanilkovou zmrzlinou s horúcim prekvapením (6,90 €). Jej servírovanie bolo navyše skvelým predstavením.

Náš zážitok z Fou Zoo bol vynikajúci. Tento spôsob gastronómie je prevratom z našom chápaní ázijskej kuchyne. Určite to nie je ľudová reštaurácia, kto však chce zažiť vyššiu kvalitu kuchyne a stolovania, ten by to mal vyskúšať. Stojí to fakt za to!

Naše hodnotenie: 5 hviezdičiek
Maximálny počet: 5 hviezdičiek 
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama. 

Páčil sa vám článok?