Petržalské Bolime príjemne prekvapilo

15.4.2010
0
Páčil sa vám článok?

Na rohu Námestia hraničiarov a Furdekovej ulice vyrástol výškový obytný dom a v jeho parteri otvorili dve reštaurácie. Navštívili sme tú zastrčenejšiu, ktorá sa nachádza v zadnej časti objektu. Volá sa Restaurant BOLIME a boli sme zvedaví, ako chutí domáca kuchyňa, ktorou sa chvália.

Reštaurácia sa nachádza v novostavbe, kde sa automaticky očakáva bezbariérový vstup. Taký tu síce majú, bariérou však sú autá, ktoré parkujú aj na chodníku vedúcemu k reštaurácii. Z vonku nie je Bolime výraznejšie označené, nápis na plátených markízach je najmä v daždivých dňoch prehliadnuteľný. Obišli sme teda dom, no napokon sme trafili.

Interiér je originálny a môže byť príkladom novým reštauráciám v novostavbách, ktoré sú neosobné a zariadené bez fantázie. Tmavohnedá dlažba, oranžové steny, drevený strop a originálne osvetlenie z penovej izolácie potrubia dotvára klubovú atmosféru Bolime. Pri vchode je reštauračná časť, kde sú drevené stoly a obrovské drevené stoličky s koženým poťahom pripomínajúce skôr kreslá v rytierskej sále hradu. Pre tých, ktorým by sa tu sedelo nepohodlne, sú určené klubové kreslá pozdĺž baru. V zadnej časti je miestnosť pripomínajúca skôr knižnicu či čitáreň, kde medzi desiatkami kníh môže byť príjemné posedenie pri káve, čaji či miešanom nápoji.

V jedálnom lístku je slušná ponuka domácich raňajok. Predjedlá sme vynechali a tak sme začali polievkami. Ochutnali sme dve - Kuraciu polievku s mäsom, domácimi vaječnými rezancami a koreňovou zelenou (2,50 €) a Paradajkovú s laté penou a parmezánovým lupienkom (3,50 €). Obe boli domáce, akurát kuracia bola prislaná a paradajkovú nám doniesli horúcu. V dobrej reštaurácii by mali dbať na teplotu pokrmu, aby ho zákazník mohol hneď konzumovať. Pokiaľ ide o soľ, aj tu platí, že menej je viac. Pri paradajkovej sme ocenili originálny spôsob servírovania syra - formou zapečených parmezánových lupienkov. Doteraz sme sa nestretli ani s tým, aby ju servírovali so speneným mliekom.

Z “kuraciniek” sme si vybrali “Šimpanské” stehienka, čo je soté z vykosteného kuracieho stehna so slaninou, cukinou, parmezánom, smotanou a šampanským (8,45 €). Aj toto jedlo bolo presolené - možno vinou slaniny, to by však mal kuchár odhadnúť. Priveľa soli dokáže znehodnotiť každé dobré jedlo.

Z rýb sme si dali Pangasia v syrovej kruste (6,65 €) s Karfiolovým pyré so smotanou a kozím syrom (3,50 €). Ryba nemala chybu, ocenili sme bohatú zeleninovú oblohu, ktorá opäť nebola tuctová - žiadna kapusta či čalamáda, ale zmes šalátov s cherry paradajkami.

Dali sme si Sviečkovú Bolime s baklažánovými hranolkami a cesnakovým dressingom (20,- €). Išlo o steak zo sviečkovice s plátkom slaninky zapečené v lístkovom ceste. K tomu bol na hranolčeky nakrájaný baklažán so sezámom (nie parmezánovou škrupinkou). Napriek tomu, že deklarujú prípravu 30 minút, jedlo sme dostali po polievke s primeraným časovým odstupom. Bolo servírované vo veľkom hlbokom tanieri, čo nemusí byť pre každého prijemné. Predsa len jedlo na plytkom tanieri sa krája lepšie. Napriek tomu, že bolo podstatne drahšie ako ostatné jedlá, jeho voľbu sme neoľutovali. Skutočne originálne a chutné. Napriek tomu, že steak bol pečený v lístkovom cestíčku, bol správne prepečený - v strede bol ešte ružový.

Ochutnali sme aj Kačku na kašu, čo sú pomaly pečené kačacie prsia nakrájané na plátky s balzamikovo-datľovou redukciou, restovanými šalotkami a karfiolovou kašou (10,- €). Aj toto jedlo si vyžiadalo dlhšiu prípravu, v skutočnosti sme ho dostali na stôl bez zbytočného čakania. A boli sme veľmi spokojní. Jedinou chybičkou krásy bolo opäť servírovanie jedla v hlbokom tanieri.

Z dezertov sme ochutnali Horúcu lásku, teda skaramelizované lesné ovocie so zmrzlinou a šľahačka (4,95 €). Servírujú to v akomsi krehkom kokosovom keksíku pripomínajúcom rozkrojenú žemľu, takže celé to na prvý pohľad vyzerá ako ovocno-zmrzlinový hamburger. Veľmi originálne a naozaj chutné.

Celkovo hodnotíme Bolime ako reštauráciu s dobrou kuchyňou a možno s trochu vyššími cenami. Aj v tomto prípade platí, že čo je dobré, nemôže byť lacné.

Naše hodnotenie: 3,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?