Pius iba steaky z biedy nevytiahnu

17.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

V parteri obytného domu medzi Cyprichovou, Hubeného ulicou a Peknou cestou je od marca nová reštaurácia Restaurant Grill PIUS. Rovnaký názov má aj vedľajšia piváreň s herňou, prevádzkovatelia oboch podnikov sú však rozdielni. Ako sme neskôr vypátrali, Pius je krstné meno jedného zo spolumajiteľov pivárne.

Reštaurácia sa nachádza v Krasňanoch v obkľúčení obytných domov, preto má určite vysoký potenciál. Žiaľ, ako sme sa presvedčili pri opakovaných návštevách, Pius ho nevie využiť naplno.

Interiér je zariadený moderne. Na drevených stoloch sú prehodené oranžové štóly, v čase obedných menu sú doplnené o reklamné prestieranie. Vo výklade sú naaranžované vázy s konármi, okolo sú sviečky, ktoré ešte nehoreli. Na stoloch sú soľné lampy so sviečkami, ktoré naopak vyhoreli. Pre detaily tu zrejme nemajú zmysel, alebo možno ani chuť.

Pri pohľade do jedálneho lístka nás ohromilo množstvo ponúkaných jedál, po lepšom preskúmaní sme zistili, že väčšinu z nich tvoria steaky z kuracieho mäsa, bravčového karé a hovädzej sviečkovice. Okrem toho nechýbajú tradičné černohorské rezne (kurací aj bravčový), soté v zemiakovej placke (kuracie aj bravčové), ani najväčší hriech slovenských kuchárov tzv. Gordon Blue. Ako sme už opakovane upozorňovali, má ísť nepochybne o Cordon Bleu (v preklade modrá stuha), čo je variant viedenského rezňa plneného syrom a šunkou pomenovaný podľa najväčšej kuchárskej školy na svete Le Cordon Bleu. Žiaľ, aj Pius sa touto negramotnosťou zaradil do zástupu bratislavských reštaurácií, kde vytrvalo ponúkajú akéhosi Modrého Gordona - tu navyše vo dvoch variantoch - kurací aj bravčový.

Nechajme však Gordona na pokoji, z polievok sme ochutnali všetky - Kurací vývar s pečeňovými haluškami a zeleninou (1,50 €), Cesnakovú polievku s krutónmi a syrom (1,50 €), Domácu kapustnicu s klobásou a hubami (1,90 €) aj s kyslou smotanou (2,10 €). Vo všetkých polievkach sme objavili kúsky sušenej mrkvy, čo je neklamným znakom ďalšieho gastronomického barbarstva - kľúčovou ingredienciou je vegeta, či jej podobná zmes korenia a sušenej zeleniny. V cesnakovej polievke sme navyše objavili kus umelohmotného uzáveru, čo by slabšie žalúdky zrejme neustáli.

S nádejou sme si objednali jednu zo Špecialít kuchyne - Labužnícke prekvapenie (mäso troch farieb - kuracie bravčové, sviečkovica) s oblohou (6,20 €) a opekanými zemiakmi (1,30 €). Bez preháňania, najlepšie boli tie zemiaky. Všetky tri rezne boli totiž akési príliš odležané a podozrivo rozpadávajúce sa. Evidentne neboli najčerstvejšie. Aj tu sme objavili kúsky sušenej mrkvy, takže vegetu dáva Pius asi do každého jedla. Oblohu tvorila halda nakrájanej kapusty, čo je ďalším príznakom chabej fantázie kuchára. Tá nechýbala na žiadnom tanieri s hlavným jedlom, na väčšine z nich zostala aj po konzumácii.

Z bezmäsitých jedál sme si chceli dať Sombrero mrzutého Mexičana (5,00 €). Na otázku, čo je to za jedlo, sa nám čašníčka priznala, že netuší, pretože to si tu ešte nikto neobjednal. Nechceli sme riskovať a tak sme si nechali poradiť - najviac idú steaky. Ochutnali sme Grilovaný steak z karé s grilovanou oravskou slaninou a volským okom (6,50 €), ktorý bol prekvapujúco veľmi chutný. Rovnako sme nemali žiadne výhrady k hovädziemu Steaku s oravskou slaninou a volským okom (11,50 €) - v oboch prípadoch bolo mäso čerstvé a steaky správne prepečené. Ochutnali sme aj Vykostené kuracie stehná na grile (5,90 €) - jedinú výhradu sme mali k tomu, že išlo o vykostené stehno, nie stehná.

Reštaurácia Pius s takýmto prístupom zrejme dlho v Krasňanoch nevydrží. Nenašli sme jediný dôvod, prečo by napríklad obyvatelia z okolitých domov nemali doma variť a dať prednosť obedu či večeri v reštaurácii pod ich oknami. Je to drahé a navyše odfláknuté.

Naše hodnotenie: 1,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?