Reštaurácia Hrad ešte čaká na príležitosť

10.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

Ako prvú reštauráciu sme pri tvorení Bedekra gurmána pred jedenástimi rokmi hodnotili Hradnú vináreň v areáli Bratislavského hradu. Tá medzitým zanikla a dnes je tu čerstvo otvorená Reštaurácia HRAD. Nedalo nám, aby sme ju nenavštívili.

Prvé sklamanie nás čakalo, keď sme chceli stolovať v Pearl Room (perlovej sále). Personál nás nasmeroval do „reštaurácie“, ktorá je vlastne akousi pivárňou. Na otázku, či nemôžeme ísť do nóbl upravenej sály, kde je na strope kryštálový luster, na stoloch obrusy a je tam vzorne prestreté, sme sa dozvedeli, že je otvorená iba časť reštaurácie s drevenými stolmi bez obrusov a s pivnými táckami na stoloch. Ako sme neskôr zistili z webovej prezentácie reštaurácie, táto časť sa volá Pub a doménou sú štyri druhy čapovaného piva.

Jedálny lístok je zrejme jednotný pre obe časti inak „živej a štýlovej reštaurácie s veľkolepým výhľadom na starú Bratislavu“. Z predjedál sme si nedali žiadne, zaujali nás však Špikové kosti s hrankami a cesnakom. To sme zatiaľ veru v jedálnom lístku v Bratislave nenašli. Ochutnáme zrejme nabudúce.

Z trojice ponúkaných polievok sme si dali všetky - Polievku z hovädzieho chvosta s mrkvou a rezancami (2,50 € malá porcia, 6,12 € veľká porcia), Domácu gulášovú polievku podávanú v chlebovom bochníku (3,20 €) a Dunajskú rybaciu polievku - hustý vývar z rýb so zeleninou v kotlíku (3,20 €).

Vývar z chvosta bol fajn, bolo ho však treba prisoliť a prikoreniť - určite to je však lepšie, ako by to mal kuchár presoliť. Rybacia polievka bola trochu prikyslá - tu mohol zase kuchár ubrať z octu či citrónovej šťavy. Proti gulášovej sme nemali žiadnu výhradu, možno len ten chlebový bochník- objem polievky je totiž pri takomto spôsobe podávania značne zredukovaný, nabudúce dáme prednosť polievke v obyčajnom tanieri.

Reštauráciu Hrad sme navštívili dvakrát a náš zážitok bol pri oboch návštevách rozdielny. Kým pri prvej sme si dali Tafelspitz - tradične upravenú hovädziu špičku s chrenovou omáčkou, zemiakmi na cibuli a s plackami (9,50 €) a Teľací paprikáš s domácimi haluškami (9,90 €), pri druhej návšteve sme ochutnali Grilovanú krkovičku obalenú vo farebnom korení s chrumkavou žemľou a domácou čalamádou (6,90 €) a detské Kuracie nugetky podávané s kečupom a hranolkami + malý džús (2,90 €). Mimochodom, džús sme nedostali.

Pri prvej návšteve sme asi nemali šťastie, pretože jedlá boli vlažné a podľa všetkého boli iba nedbalo zohriate. Navyše boli servírované na tanieri, ktorý nebol zohriaty, takže po chvíli nám jedlá predčasne vychladli. Vzhľadom na pomerne vysoké ceny sme očakávali čerstvé jedlo, nie skôr navarené a ešte aj zle ohrievané!

Pri druhej návšteve sme tento problém nemali - obsluhovali nás iní čašníci a zrejme aj v kuchyni kraľoval iný kuchár. Na jedlo sme síce čakali dlhšie, ale bolo čerstvo uvarené. A chutnejšie.

Pôvodne sme chceli navštíviť Reštauráciu HRAD, dostali sme sa však iba do trochu lepšej pivárne. Pri platení nás navyše prekvapilo, že si tu účtujú oblužné 8%. Na zahraničných turistov neznalých miestnych pomerov to možno platí, našinec by sa však nemal nechať nachytať. Ako konštatovala SOI, takéto vynútené prepitné je protizákonné.

Keďže hrad a jeho okolie dnes pripomínajú skôr stavenisko ako bratislavský highlight, v hradnej reštaurácii majú návštevníkov pomenej. To však neznamená, že by tu mali byť služby primerané stavebnému ruchu v okolí. Otvoriť dnes „lepšiu“ reštauráciu na stavenisku si vyžaduje odvahu. Napriek tomu môžeme konštatovať, že Reštaurácia Hrad má veľký potenciál. V hradnom areáli zrejme aj po rekonštrukcii hradu zostane jediná, to by však nemalo byť dôvodom, aby návštevníkom, ktorí si to sem na hradný kopec vyšliapu, neponúkali tu najkvalitnejšiu kuchyňu.

Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?