V reštaurácii Tarpan dominuje drevo a kone

6.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

K návšteve petržalskej reštaurácie Tarpan nás neprinútil dobrý chýr či agresívna reklama, ale čuduj sa svete, písomné pozvanie majiteľa. Opäť sa raz potvrdilo, že bez reklamy to dnes už asi nejde, pretože nebyť majiteľovej iniciatívy, možno by sme sa o tejto príjemnej reštaurácii blízko dunajského ramena ani nedozvedeli.

Blízkosť parkúrovej, ale i dostihovej dráhy, no nepochybne najmä láska majiteľa ku koňom sa v plnej miere odráža i na zariadení interiéru. Treba priznať, že je jedným z najoriginálnejších najestetickejších, aké v Bratislave nájdete. Celému interiéru dominuje drevo a kone. Obrazy s koňmi, časti konských postrojov rozvešané po stenách, ba dokonca odtlačok podkovy je aj na odkvapovom žľabe. Pod dvoma ihlanovitými strechami s odkrytými drevenými hradami sú zavesené listre v tvare veľkého vozového kolesa. Uprostred priestrannej miestnosti opticky delenej na dve časti je gril, na ktorom priamo pred zrakmi hostí pripravujú grilované špeciality.

Nielen na tie grilované sme sa, prirodzene, tešili najviac. Treba uznať, že na jedálnom lístku sme ich našli dosť. Okrem studených a teplých predjedál, polievok či dezertov ponúkajú v Tarpane hlavné chody z hydiny, teľaciny, bravčového, hovädzieho, ale i ryby a bohatú ponuku tvoria aj bezmäsité jedlá. Po dlhšom študovaní skutočne bohatého jedálneho lístka sme si ako predjedlo vybrali taštičky zo zemiakového cesta plnené enciánom, šunkou a šampiňónmi s tatárskou omáčkou a hubovú polievku nakyslo. Taštičky boli chutné a sýte, polievka bola skutočne hubová a hustá. Ocenili sem, že ako súčasť couvertu nám priniesli chlieb a misku čerstvej bryndzovej nátierky. V reštauráciách v našich zemepisných šírkach nebýva zvykom, že na jedlo nečakáte aspoň pár minút. Tarpan je v tomto smere jednou zo svetlých výnimiek.

Takmer vzápätí po skonzumovaní predjedla nám na stôl priniesli hlavný chod. Z hydiny sme si vybrali grilovaný kurací rezeň plnený špenátom, kúskami slaniny, šunkou a syrom s roquefortovou omáčkou, z teľacieho grilované teľacie zvitky s maslom, plnené oštiepkom, šunkou a domácou klobásou a grilované teľacie plátky s bazalkovým maslom. Z rýb padol výber na lososa v smotanovej omáčke s farebnými rezancami a krevetami. Všetky pokrmy boli chutné a prakticky im nebolo čo vyčítať. Azda len losos pokrájaný na kúsky a zmiešaný s cestovinami nespĺňal presne naše predstavy, za čo, pochopiteľne, nenesie vinu kuchár.

Chutné jedlo sme spláchli dobrým vínom, ktoré je v nápojovom lístku zastúpené rôznymi druhmi i značkami, aj keď z nami vybraného červeného cabernetu mali v ten večer iba archívny, a teda drahší. Na druhej strane však oceňujeme, že si nemusíte dať celú fľašu, ale prinesú vám hoc i deci. Z dezertov sem ochutnali ešte jablko v cestíčku s čokoládovou polevou, škoricou a šľahačkou a zmrzlinové poháre. Oboje dobré bez akejkoľvek výčitky.

S obsluhou a kultúrou stolovania sme boli v Tarpane nadmieru spokojní, príbory, poháre i taniere boli z jedného servisu, prestieranie bolo čisté a estetické. Majiteľovi reštaurácie adresujeme jedinú vážnejšiu výhradu. Napriek upozorneniu čašníka, ktoré sme akceptovali, že krevety k lososovi nemajú, nás pri platení nemilo prekvapilo, že sa to na účte nijako neprejavilo. Takže sme zaplatili aj chýbajúce krevety. Napriek tomu považujeme Tarpan, čo sa týka prostredia, obsluhy a výberu i kvality jedál za to lepšie, čo Bratislava v oblasti stravovania ponúka.

V reštaurácii, ktorá nesie meno divokého koňa, nás, našťastie, nič divoké nepostretlo. Všetkým vyznávačom dobrého jedla a príjemnej atmosféry zostáva dúfať, že to tak bude pri každej návšteve.

Naše hodnotenie: 4,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?