Mechana ponúka bulharskú kuchyňu

20.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

Vo Vrakuni na Hradskej ulici sme objavili reštauráciu s nezvyčajným názvom - MECHANA. Ako sme sa presvedčili, ide o bulharskú reštauráciu a mechana je po bulharsky hostinec, krčma.

Reštaurácia sa nachádza v zástavbe rodinných domov, z ktorých mnohé boli prestavané na obchodné prevádzky. Mechana sa nachádza v suteréne jedného z takýchto objektov, pred ním je letná terasa s grilom, ktorá však v novembri nie je v prevádzke. Pred reštauráciou je niekoľko parkovacích miest, takže sa sem dá ísť aj autom.

Celá reštaurácia je nefajčiarska, interiér tvoria drevené stoly a lavice s masívu oddelené drevenými paravánmi. Každý stôl tak má isté súkromie. Napriek tomu, že Mechana nie je žiadna fajnová reštaurácia, kde odporúčajú rezerváciu vopred, potvrdilo sa nám, že vždy je lepšie pred návštevou do reštaurácie zavolať a rezervovať si stôl. Nám sa totiž stalo, že sme prišli v čase, keď tu čakali väčšiu spoločnosť a boli sme upozornení, že nás nemôžu obslúžiť, pretože kuchár nebude stíhať. Pokiaľ by nás nemali kam usadiť, to by sme pochopili, ale ak majú voľný stôl, mali by zvládnuť uspokojiť "každú stoličku".

V ponuke jedál dominujú bulharské špeciality, majú však aj slovenské jedlá. Z polievok sme ochutnali Bulharskú Topčetu s mäsovými knedlíčkami (1,66 €). Aj keď nám čašníčka tvrdila, že to je vývar, bolo to niečo úplne iné. Je to vlastne polievka s rozvarenou ryžou a postrúhanou mrkvou s knedlíčkami z mletého mäsa a ryže zahustená jogurtom. Polievka bola chutná, ale presolená.

Z hlavných jedál sme si dali Paržola na skara (4,65 €), čo je podľa bulharských receptúr naložená krkovička pripravená na rošte. Namiesto prílohy sme si dali bulharský chlieb, čo sú vlastne krajce na sucho opečeného chleba. Kapustová obloha pôsobila odstrašujúco a vôbec nie bulharsky.

Pikantné kuracie soté na balkánsky spôsob (5,31 €) bolo pripravené z kuracích pŕs, cibule, papriky, paradajok, slaninky, šampiňónov, kečup, feferónok a bolo teda poriadne štipľavé.

Ďalej sme si dali Balkánsky špíz, ktorý tvorilo kuracie mäso, paprika a slaninka (5,48 €). V ponuke majú aj Bravčový špíz Burgas (5,31 €), ktorý je z bravčovej sviečkovej (myslia zrejme panenku), slaniny, cibule, papriky, bulharského syra. Možno ho ochutnáme nabudúce.

Okrem bulharských špecialít ponúkajú jedlá z hydiny, bravčového a hovädzieho mäsa a 11 druhov šalátov.

Ocenili sme, že v ponuke majú aj bulharské vína, ochutnať sme ich mohli až keď sme si kúpili celú fľašu.

Celkovo hodnotíme reštauráciu Mechana ako priemernú, ak niekedy dostanete chuť na bulharské špeciality, v Bratislave veľa možností nemáte a Mechana to istí. Sklamalo nás, že tu nemajú žiadny bulharský dezert. Medový rez podľa starej arménskej receptúry totiž predávajú už aj v hypermarkete.

Naše hodnotenie:3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?