Rechobot stavil na nízke ceny a kvalitu
Na Grösslingovu ulicu č. 24 sme sa vrátili po desiatich rokoch. Vtedy tu bola reštaurácia Zubáč, ktorá nás prekvapila nízkou úrovňou. Medzitým sa v tomto suterénnom priestore vystriedalo viacero reštaurácií, preto sme boli zvedaví, čo ponúka súčasná - Restaurant RECHOBOT.
Interiér sa veľmi nezmenil. Akurát tu vymaľovali, na kovové stoličky natiahli biele návleky a nie je tu nafajčené, ako bolo kedysi. Na stoloch však zostali umelé kvetiny a pod schodami nevkusná imitácia krbu. A obrusy sú o poznanie čistejšie, ako boli pred desiatimi rokmi. V očakávaní, čím nás prekvapí tunajšia kuchyňa sme si chceli objednať. Žiadať však jedálny lístok v reštaurácii Rechobot zrejme nie je častým javom, preto čašníka prekvapilo, že hľadáme niečo iné, ako ponúka denné menu. To má byť totiž najlacnejšie v okolí. A o to tu zrejme ide až v prvom rade.
Z chabej ponuky predjedál sme si nevybrali nič, zato sme ochutnali Slepačiu polievka s mäsom a rezancami (1,50 €) a Cesnakovú polievku so syrovým korbáčikom a opraženými žemľovými kockami (1,50 €). Kým slepačí vývar bol mútny a rezance rozvarené, základom cesnakovej bol sušený cesnak, ktorý tvoril na polievke súvislú vrstvu. Obe polievky mali nakyslastú pachuť, jednoducho katastrofa. A to, ako sme si všimli neskôr, obe ponúkajú v rámci denného menu ako každodennú istotu!
Chceli sme ochutnať aj tretiu polievku z ponuky jedálneho lístka - Kapustnicu s klobásou (1,80 € ). Tú našťastie nemali navarenú.
V ponuke hlavných jedál dominujú jedlá z hydiny, nechýbajú ryby, vegetariánske jedlá a cestoviny, jedlá z bravčového a hovädzieho tu ponúkajú ako špeciality. Ochutnali sme Bystrický kurací mešec plnený nivou, petržlenom a brokolicou (5,80 € ) s opekanými zemiakmi s rascou (1,30 €), ďalej Kuraciu papuču, t.j. vyprážené kuracie prsia v trojobale s bielkovým snehom naviac (5,80 €), so zemiakovou kašou (1,20 €) a Horehronsku pochúťku, t.j. zemiakovú placku plnenú sviečkovicou, panenkou, oravskou slaninkou, cibuľkou a paprikou (6,80 €). Opekané zemiaky boli fritované a zemiaková kaša bola doslova nechutná (aj keď na jedlo sa nemá hovoriť fuj). Zázrak trojobalu vylepšeného bielkovým snehom sa nekonal, radšej by sme dali prednosť klasicky vyprážanému šnicľu. A horehronska pochúťka doslova plávala v oleji.
Aby sme neodchádzali bez poznania čara najlacnejšieho denného menu v okolí, dali sme si pri ďalšej návšteve Paradajkovú polievku + Pečenú kačku s kapustou a knedľou (obe za 3,95 €). Paradajková polievka zahustená ryžou nápadne pripomínala paradajkové čudo, ako si ho pamätáme zo školských jedální spred dvadsiatich-tridsiatich rokov. Pečená kačka bola azda tým najlepším, čo sme si pri opakovaných návštevách v reštaurácii Rechobot vybrali. I keď aj tá mala akúsi nakyslastú chuť. To bolo asi tou kapustou, utešovali sme sa. Na dezerty sme chuť nemali, nezlákala nás ani lákavá ponuka palacinky za 0,50 €.
Čo znamená Rechobot sme sa nedozvedeli z jedálneho lístka ani z webstránky reštaurácie, zato všade je na poprednom mieste uvedená informácia, že majiteľ je z Banskej Bystrice. Tým sa vysvetľuje aj nápadný počet jedál z Horehronia.
Rechobot stavil na nízke ceny a keďže za málo peňazí je málo muziky, nemožno tu očakávať vysokú kvalitu kuchyne. Hladným úradníkom z okolia najlacnejšie denné menu na obed zrejme stačí, na rodinnú oslavu či pracovný obed sem zájde asi málokto. Možno tak Horehronci. Tí však cestujú na víkendy domov.
Mimochodom, Rechobot bolo starozákonné mesto a v hebrejčine podľa čašníka znamená priestor. Prečo je ale v Bratislave na Grösslingovej ulici? Možno Bystričania budú vedieť.
Naše hodnotenie: 1,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.