Na Bielu ulicu sa po čase vrátil Wolker

1.10.2009
0
Páčil sa vám článok?

Pred niekoľkými týždňami zmenila reštaurácia Krušovická izba na Bielej ulici interiér aj názov. Stal sa z nej Beer & Wine & Restaurant WOLKER. Pamätníci vedia, že za bývalého režimu sa Biela ulica volala Wolkrova a v dome číslo 5 bola kaviareň U Wolkra.

Do názvu vynovenej reštaurácie sa teda vrátil Wolker, ale akú má väzbu tohto českého básnika, vedia asi len pamätníci.

Interiér reštaurácie maximálne využíva prednosti stredovekého domu, v ktorom sa nachádza. Drevený obklad stien a priechodov medzi miestnosťami dodáva priestoru charakter solídnosti. V novom logotype reštaurácie sa objavilo ANNO 1740, čo navodzuje dojem, že táto reštaurácie tu je už takmer 270 rokov. To je však skôr posolstvo určené turistom, ktorí zrejme viac ocenia obed v reštaurácii s dlhoročnou tradíciou, ako v novodobej imitácii niečoho, čo tu v minulosti nebolo.

Ponuka jedál u Wolkra je však pestrá - nechýbajú teplé a studené predjedlá, polievky, jedlá z hydiny, hovädzieho mäsa, bravčového mäsa, vegetariánske jedlá a cestoviny. Za príloha a dezertmi sme pri druhej návšteve Wolkra objavili aj jedlá z rýb a špeciality šéfkuchára. Okrem toho od 9.00 do 10.15 h ponúka Wolker raňajkové menu.

Keďže predjedlá nás neoslovili (ponúkajú tu tradičné predjedlá väčšiny slovenských reštaurácii ako sú Šunková rolka s chrenovou šľahačkou či Pečená šunka s vajcom), prešli sme rovno na polievky. Slepačia polievka s mäsom a rezancami (1,70 €), Staromestská fazuľovica s údeným mäsom (2,00 €) či Sedliacka kapustnica (2,00 €) boli chutné - nebolo to síce žiadne veľké umenie, ale dostali sme to, čo sme čakali. Zato Provensálska paradajková polievka so syrom (1,70 €) a Cesnaková polievka (1,70 €) boli trochu nevýrazné a druhýkrát by sme si už veru nedali.

Z hovädzích jedál sme si dali hovädziu sviečkovicu s pikantnou zelenou fazuľkou - Biftek „Ohnivák“ (10,50 €), z hydiny sme ochutnali plátky kuracích pŕs so syrom, šunkou a volským okom nazvané Kuracie prsia Snežná pani (6,51 €). Opäť žiadna veľká sláva, ale skôr taký bratislavský reštauračný štandard. Tatranskú pochúťku sme objavili v jedálnom lístku vo dvoch variantoch - soté zo sviečkovice v zemiakovej placke (10,50 €) a bravčové soté v zemiakovej placke (6,35 €). Vybrali sme si tú bravčovú a neľutovali sme. Opäť žiadny zázrak, ale taká domáca klasika.

Mimoriadne sme si však pochutili na dvoch špecialitách - Pečené pliecko s kapustou a knedľou známejšie ako „vepřo-knedlo-zelo“ (6,00 €) bolo dobrou voľbou. Pečená kačka s dusenou červenou kapustou a knedľou (7,50 €) bola síce čerstvo upečená, ako nás ubezpečil personál, kačacie stehno však mohlo byť očistené dôkladnejšie a kožka mohla byť chrumkavejšia. Čo by ste však čakali v centre mesta - za dobrou kačacinou a husacinou chodia Bratislavčania inam.

Možno sme mali šťastie, že sme sa vyhli náporu turistov, Wolker nás však prekvapil rýchlosťou servírovania jedál - na kvalite jedál to však našťastie nebolo cítiť. V ponuke jedál nás však prekvapilo Grilované koleno (7,00 € / 350 g), kde je potrebná objednávka jeden deň dopredu. V konkurencii nových pivární v okolí, kde je možné objednať si grilované koleno na počkanie, to je značná konkurenčná nevýhoda. Aj keď nemôžeme súdiť - to Wolkrove koleno sme neochutnali. Veď kto by dnes chodil do reštaurácie kvôli jednému kolenu dvakrát.

Od Wolkra nemožno očakávať žiadny výnimočný gastronomický zážitok. Ponúkajú tu tradičnú bratislavskú kuchyňu, ceny síce sú trochu vyššie, turistom to však evidentne neprekáža. A tým je táto vynovená reštaurácia na Bielej ulici určená predovšetkým. Našinec má v pešej zóne cenovo prijateľnejšie a kvalitou porovnateľné alternatívy.

Naše hodnotenie: 2,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?