Na promenáde je veľká reštaurácia Rio
Na Hviezdoslavovom námestí nedávno pribudla nová reštaurácia - RIO GRANDE RESTAURANT, ktorá je prepojená s Rio Café na Panskej ulici a s Rio Night Barom v podzemí objektu. Po mexickej, kubánskej a argentínskej má teda Bratislava ďalšiu latino-americkú reštauráciu - tentoraz brazílsku.
Veľká reštaurácia Rio je poriadne veľká a nachádza sa na prízemí jedného z novozrekonštruovaných domov na najnavštevovanejšom námestí v meste.
Pred reštauráciou je priestranná terasa s dreveným mobiliárom, v interiéri dominuje dlhočizný bar, zaujme originálna podlaha z malých okruhliakov. Vnútorný dvor objektu je presklený a nachádza sa tu Záhrada / Garden. Tadiaľ je možné voľne prejsť na Panskú ulicu, kde sa nachádza spomenuté Rio Café.
Na úvod sme sa pustili do brazílskych predjedál. Nemali však taštičky plnené kuracím mäsom (4,90 €), ani tie plnené zeleninou (4,50 €). Tak sme sa museli uspokojiť s Fritovanými bochníčkami plnenými hovädzím mäsom - Coxinha (5,90 €). Z nebrazílskych predjedál, ktorých je tu podstatne viac, sme si dali Klasický domáci dobre namiešaný tatarák podávaný s cesnakom a toastom - Steak tatar (7,90 €).
Neodolali sme ani ponuke Meet Meat pre dve osoby - čo sú grilované klobásky chourico, kuracia pečienka, kuracie trinchado v peri-peri omáčke, brazílske guacamole a plnená taštička pastel de frango (16,90 €). Guacamole nebolo krémové ale vodové - možno však ide o tunajšiu špecialitu.
Potom sme si dali Číry brazílsky vývar s hovädzím mäsom a syrovo-hríbikovými knedličkami (3,30 €), ktorý však bol trochu nakyslastý, a Polievku z oranžovej šošovice s grilovanými mini klobáskami chourico, limetkovou šťavou a koriandrom - Latin Fusion (3,30 €). Jednoznačne vyhrala šošovicová.
V ponuke hlavných jedál je Lava Stone Menu, čiže jedlá podávané na lávových kameňoch. Výhodou lávového kameňa má byť, že udrží teplotu až 350 stupňov viac ako 30 minút. Podávajú tak hovädzie, bravčové, kačacie prsia, tuniaka, lososa, tigrie krevety. To isté mäso je možné nechať si upraviť aj na grile. Beefsteak (250 gr) na lávovom kameni stojí 21,90 €, z grilu 19,90 €.
Rio Grande Restaurant ponúka Espetos, čo je brazílsky spôsob prípravy mäsa na ihlici a na grile, a burgery, tortilly, talianske cestoviny, rizotá v panvičke, zapekané panvičky, paellu, feijoada.
Dali sme si Chicken & Guacamole Tortilla, teda rolovanú tortillovú placku plnenú kuracím mäsom, fazuľkou, syrom, paprikou a guacamole (9,90 €).
Najväčším sklamaním pre nás bolo národné brazílske jedlo - Feijoada, čo je podľa jedálneho lístka tradičné brazílske hovädzie a bravčové mäso s klobáskou, čiernou fazuľkou, brazílskou ryžou a feferónkami. Na prekvapenie nám doniesli akési rizoto s kúskami mäsa a klobásky - bez sľubovanej fazuľky.
Na otázku, kde je čierna fazuľka, nám kuchár po čašníčke odkázal, že čierna, žiaľ, došla a tak tam dal takú bielu, či strakatú (?). Personál sme upozornili, že v jedle nie je žiadna fazuľa. Čašníčka teda jedlo odniesla a po troch minútach sa vrátila s tým istým rizotom obohateným o fazuľové bôby. Určite to však nebola Feijoada.
Aby sme to zistili, nemusíme ani cestovať do Brazílie. Stačí si na webe pozrieť, ako má vyzerať. Je to zmes čiernej fazule, sušeného hovädzieho mäsa, bravčových rebier, klobásky, bravčových paprčiek a chvosta. Ryža sa k nej podáva ako príloha.
Takže naše nadšenie pre brazílsku kuchyňu vychladlo ako tie lávové kamene. V ponuke 100 vín z celého sveta chýba čo len fľaška brazílskeho, ešte aj to pivo je holandské. Nedostatkov, ktoré sme postrehli pri našich návštevách bolo viac ako by sme očakávali. Asi aj tu platí, že dobrá brazílska reštaurácia môže byť iba v Brazílii. Alebo Bratislavčanom stačí aj nepodarená atrapa?
Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.