V Mlynskej doline je Soulská záhrada

9.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

Reštaurácia Žeravý kotlík vydržala v Mlynskej doline niečo vyše roka. Koncept reštaurácie, kde si zákazník priamo na stole griluje kúsky mäsa či zeleniny, sa podľa všetkého neujal. V pozmenenej podobe a na tom istom mieste naň nadväzuje Real Korean Restaurant SEOUL GARDEN, v preklade Pravá kórejská reštaurácia Soulská záhrada.

Tento najmladší prírastok do rodiny bratislavských reštaurácií je otvorený len od začiatku apríla. Exteriér aj jednoduchý interiér reštaurácie zostali prakticky nezmenené, pribudol iba nový vývesný štít a do kuchyne prišiel kuchár priamo z Južnej Kórey.

Pri jednej z návštev sme ako predjedlo dostali kimči, čo je kórejské národné jedlo z nakladanej a  kvasenej zeleniny, v našom prípade kapusty. Už kimči naznačilo, že kórejská kuchyňa vie byť aj poriadne pikantná.

V ponuke polievok sme objavili prakticky dva druhy - tradičný vývar a akúsi hustú polievku z jedného hrnca. Do prvej kategórie by sme zaradili Polievku s plnenými cestovinovými knedličkami (2,50 €) a Polievku z bielej reďkovky s rybacími koláčikmi (2,50 €).  Obe boli chutné a v podstate splnili naše očakávania.

Prekvapením však pre nás boli husté kórejské polievky v keramických miskách servírované s porciou ryže. Či už to bola Hustá polievka z kimči, bravčového mäsa a tofu (10,00 €), Hustá sójová polievka (10,00 €) alebo Pikantná hustá polievka z hovädzieho mäsa (10,00 €). V prípade týchto polievok ide v skutočnosti o hlavné jedlo. Sú sýte a pikantná nebola len tá hovädzia. Všetky polievky nám servírovali horúce priamo zo sporáka. Ako tvrdia Japonci a Kórejci, horúce a pikantné jedlo je z polovice liek.

Ako predjedlo sme objednali Placku z mungo hrášku (4,90 €) a Kórejskú zaváranú reďkovku (2,50 €). V prípade placky to bolo niečo na spôsob našej zemiakovej harule, v tej kórejskej sme však identifikovali viacero druhov zeleniny. Reďkovka bola v paprikovom náleve s ďumbierom a cesnakom a bola prekvapujúco chutná.

Z grilovaných špecialít sme si dali Grilovaného úhora (27,00 €) a Grilované marinované kuracie kúsky (20,00 €). Napriek tomu, že sme si ich mohli pripraviť sami na grile zabudovanom v stole, dali sme prednosť odbornej príprave v kuchyni. A neoľutovali sme. Úhor bol jedinečný, vynikajúce boli aj kuracie kúsky. Ku každému jedlu patrila samozrejme miska ryže.

K jedlu sme dostali vidličky a nože, na požiadanie nám však doniesli aj paličky. Na naše prekvapenie boli nerezové, ale majú aj tradičné drevené.

V ponuke Soulskej záhrady majú zastúpenie aj ryby a morské živočíchy. A tak sme si dali Sépiu s neúdenou slaninou v pikantnej paprikovej omáčke (22,50 €), Chobotnicu so zeleninou a pikantnou domácou omáčkou (22,50 €) a Pikantného morského čerta so sójovými výhonkami (22,50 €). Všetky s pravou kórejskou ryžou.

Jedlá boli výborné, trochu pomenej sa nám však ušlo sépie, zato slaniny nám kuchár nadelil neúrekom. Trochu nás prekvapilo, že kúsky morského čerta boli aj s kosťami, ale podľa všetkého to tak malo byť.

V Soulskej záhrade sme ochutnali aj Kórejskú omeletu s morskými špecialitami, cibuľkou a vajíčkom (4,90 €) a z ponuky tradičných cestovín sme si dali Pikantnú polievku s kórejskými rezancami (7,00 €). Kto nevie, čo je to fakt pikantné jedlo, nech ochutná tento ohnivý zázrak. Je to nielen pikantné, ale aj dobré.

Ako v správnej kórejskej reštaurácii nemôže ani v Mlynskej doline chýbať tradičný ryžový destilát Soju (čítaj sodžu, 10,00 €/ 350 ml). Obsahuje okolo 20 % alkoholu a chuťovo je dosť nevýrazný podobný vodke.

Seoul Garden určite obohatila mozaiku chutí bratislavskej gastronómie. Aj keď máme podozrenie, že chce osloviť najmä rozrastajúcu sa kórejskú komunitu na Slovensku, má určite šancu získať si aj domácich gurmánov. Prekážkou môžu byť ceny niektorých jedál.

Naše hodnotenie: 3,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?