Grandka ponúka prešporskú kuchyňu

13.3.2009
0
Páčil sa vám článok?

Keď bratislavský mäsiar Rudolf Manderla postavil začiatkom tridsiatych rokov minulého storočia v dolnej časti dnešného Námestia SNP najvyšší obytný dom v meste, na prízemí si otvoril mäsiarstvo.

To tu bolo prakticky nepretržite až do minulého roka, keď ho vystriedala kaviareň a reštaurácia GRAND CAFE. Tá pritom bola pôvodne nad mäsiarstvom na prvom poschodí domu, v deväťdesiatych rokoch však zanikla a na jej mieste je odvtedy kasíno.

Nová reštaurácia je otvorená už niekoľko mesiacov a okoloidúcich láka ukážkou obedového menu v sklenenej vitríne pred vchodom. Vystavené jedlo síce pôsobí trochu negustiózne, je to však určite originálny spôsob reklamy, aj keď môže byť kontraproduktívny a niektorých zákazníkov zrejme odradí.

Nová Grand Cafe prišla s konceptom tradičnej prešporskej kuchyne. V konkurencii reštaurácií s talianskou a mediteránskou kuchyňou teda opäť ďalšia, ktorá stavila na domácu kuchyňu. V centre mesta je totiž Grand Cafe v krátkom čase druhou reštauráciou s ponukou prešporskej kuchyne. Pod Manderlom však na rozdiel od konkurencie na Michalskej ulici nastavili ceny jedál podstatne nižšie.

Grandka má byť návratom do minulosti, na stenách sú fototapety a množstvo malých fotografií starého Prešporka. Béžovú dlažbu a steny dopĺňa tmavohnedý drevený mobiliár a červené čalúnené kresielka a lavice. Práve tá červená trochu narúša farebnú harmóniu interiéru, korešponduje však s pôvodným výkladom mäsiarstva, ktorý zostal aj po premene na reštauráciu červený. Predná časť je kaviarenská, zadná patrí reštaurácii. Celý priestor je nefajčiarsky, tým najmenším je vyhradený detský kútik, oproti je pult s počítačmi a prístupom na internet. Dobovo pôsobia lustre a nástenné lampy, ktoré by sa však hodili skôr do starého hostinca ako do noblesnej kaviarne v centre mesta. Charakteru reštaurácie sa absolútne vymyká výber zahraničnej reprodukovanej hudby, ktorá je trochu hlasnou zvukovou kulisou.

V ponuke Grandky nechýba ako predjedlo Domáca huspenina (2,95 €) či Hovädzie varené s jablčným chrenom (2,95 €). Obe sme ochutnali a najmä huspeninu môžeme odporučiť. Servírujú ju s cibuľou a octom a určite je najlepšia v okolí - možno aj preto, že je to vlastne jediné miesto, kde huspeninu ponúkajú.

Z polievok sme si dali bryndzový Demikát (2,29 €), Prešporskú hubovú polievku (2,62 €) a Sviatočnú fazuľovú polievku pani Roszenthalovej (2,62 €). Nebol to síce demikát podľa Kuchyne bohémskej Bratislavy Petra Ševčoviča, platí však preň to, čo pre huspeninu. Lepší demikát v okolí nenájdete - varia ho totiž iba v Grandke.

Z hlavných jedál sme si vybrali Pľúcka na smotane so žemľovou knedľou (5,61 €), Staroslovenské rebierko s furmanskými haluškami (8,60 €) a z ponuky rýb Steak zo zubáča s dusenou karotkou (9,59 €) a Prešporského kapra na červenom víne (7,60 €).

Pľúcka boli síce trochu prislané, ostatným jedlám však nemáme čo vyčítať. Taká domáca kuchyňa, žiadalo by sa dodať.

Milovníci dezertov však budú v Grand Cafe zrejme sklamaní, ponuka je dosť skromná, poloprázdna vitrína v kaviarenskej časti maškrtníkov skôr odradí ako naláka. Ochutnali sme Domácu makovo-višňovú štrúdľu (1,63 €), ktorá však nesplnila naše očakávania - chuťovo bola akási nevýrazná.

Kaviareň a reštaurácia Grand Cafe má určite potenciál osloviť najmä domácich zákazníkov - ponúka totiž domácu kuchyňu za prijateľné ceny. Žiada sa zvolať: Konečne! Po dvoch desaťročiach čínskej, talianskej, francúzskej a nevieme akej kuchyne, sa konečne vraciame k chutiam našich predkov. A to je dobre.

Naše hodnotenie: 3,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?