Slovenská reštaurácia ašpiruje najvyššie

3.1.2009
0
Páčil sa vám článok?

Ako sme sa mohli sami presvedčiť, SLOVENSKÁ REŠTAURÁCIA na Hviezdoslavovom námestí patrí k tomu najvyššiemu štandardu reštauračného stravovania, ktoré Bratislava ponúka. Nie náhodou sa stáva miestom, ktoré si obľúbili diplomati, podnikatelia, politici.

Ako sme sa dozvedeli, práve v Slovenskej reštaurácii večeral v predvečer oficiálnej návštevy maďarský premiér Viktor Orbán a v čase, keď reštauráciu navštívila naša „prieskumná jednotka“, tu obedoval bývalý slovenský prezident s manželkou.

Ako sa na dobrú reštauráciu patrí, po príchode nás personál uviedol k stolu, ktorého prestieranie znesie aj tie najprísnejšie kritériá. Na stole nechýbalo maslo a štyri druhy pečiva, ktoré majú spríjemniť čakanie na hlavné chody a doplniť niektoré z predkrmov. Z ponuky studených predjedál sme si vybrali lahodnú divinovú paštétu a rolku z hovädzej sviečkovice so špargľou. Obe boli vynikajúce a predznamenali dobrú úroveň tunajšej kuchyne.

Potvrdili to aj polievky - hubová na kyslo a slovenská cesnaková so sviečkovicou. Obe vynikajúce a v prípade tej druhej išlo na slovenské pomery o ojedinelý recept. (Alebo ste už niekde jedli silný cesnakový vývar s pomletou sviečkovicou a opraženým chlebom a cibuľkou?) Výber jedál majú v Slovenskej reštaurácii skutočne bohatý - špeciality z rýb odporúča sám Neptún a na grile vám pred očami vďačne pripravia niektorú zo špecialít bravčového, kuracieho či hovädzieho mäsa. Vybrať si možno z hydinových prekvapení, jedál k dobrému vínku, či ponuky pre tých, ktorých čas je drahocenný.

Vegetariáni tiež neobídu na prázdno, rovnako ako milovníci jedál starých materí. Aj preto možno povedať, že Slovenská reštaurácia je skutočne slovenskou - ponukou tradičných slovenských jedál (aj keď niektorých už vylepšených), ako aj interiérom, ktorý má štýl a upúta vás vcelku príjemnou atmosférou. Aj preto je táto reštaurácia dobrým miestom na obed či večeru s obchodnými partnermi či priateľmi zo zahraničia. Tí určite ocenia niečo, čo doma nemajú, ako aj dobrú obsluhu, ktorá je naopak vo svete už železným pravidlom.

Poďme však späť k jedlu, kde nám už naservírovali hlavné jedlá. Jedným bola špecialita šéfa kuchyne - kuracie vrkoče s dvoma omáčkami a bratislavskými zemiakmi (opekané zemiaky zmiešané s dusenou zeleninou). Vynikajúce jedlo, ktoré ocenia najmä milovníci omáčok - biela syrová a červenkastá mrkvová boli nielen lahodné, ale ich kontrast na tanieri spolu so zapečeným a do skutočných vrkočov zapleteným kuracím pôsobil vysoko estetickým dojmom. Jedálny lístok v prípade tohto jedla sľuboval, že ak sa necháme zlákať, nebudeme ľutovať. A veru sme neľutovali. Rovnako ako v prípade plneného bravčového rebierka Encián, za čím sa skrývala kotleta pripravená na grile plnená syrom encián, cesnakom, rozmarínom a dochutená pažítkou. Dobrou voľbou bola aj príloha - hontianske zemiaky (inak zemiaky zapekané s cibuľou, syrom a smotanou). A na záver nesmie chýbať dezert - v našom prípade vynikajúce zemiakové taštičky s čučoriedkami v orechovej posýpke a k tomu capuccino.

Národnú kuchyňu dopĺňa bohatá ponuka ovocných destilátov a vín z viacerých vinárskych oblastí Slovenska - tokajské, modranské, pezinské, nitrianske. Slovenská reštaurácia nás presvedčila, že v Bratislave patrí na vrchol - ponukou kuchyne, úrovňou obsluhy, ale aj cenami, ktoré sú vyššie, ako býva u nás zvykom. To však patrí k charakteru reštaurácie, ktorá nechce byť ľudovou jedálňou, ale podnikom pre náročných. Aj my sme odchádzali s presvedčením, že Slovenská reštaurácia si právom zaslúži všetkých päť hviezdičiek. TO nám však vydržalo len po šatňu, kde sme sa ocitli v typicky slovenskej realite.

Pri odchode nás zabrzdil šatniar v dôchodkovom veku s poznámkou: „Zaplaťte za šatňu!“ Odhliadnuc od toho, že nikde nebolo uvedené, že za šatňu sa platí, spýtali sem sa, koľko máme platiť. Tu sme dostali druhú facku: „Kto koľko dá.“ V slušných reštauráciách sa totiž neplatí za šatňu ani za toaletu, tobôž v podnikoch, kde patrí k slušnosti nechať pri platení účtu prepitné. Navyše ak platíte platobnou kartou a nemáte pri sebe hotovosť, pôsobí podobná iniciatíva šatniara dvojnásobne trápne. Veríme, že jedna z najlepších bratislavských reštaurácií sa v budúcnosti zlepší aj v tomto smere. Radi sa o tom prídeme presvedčiť.

Naše hodnotenie: 4,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?