Dobrú taliansku kuchyňu nájdete v Sarande

31.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Na mieste niekdajšej kaviarne a reštaurácie Slávia (neskôr Astor) na rohu Šancovej a Žilinskej ulice (oproti YMCA) je dnes reštaurácia SARANDA. Okrem bohatej ponuky talianskych špecialít nás pri jej návšteve zaujalo aj príjemné prostredie - vkusné zariadenie, živé kvety, decentné tlmené osvetlenie, nevtieravá hudba.

To všetko vytvára najlepšie predpoklady na spokojnosť zákazníka a priaznivé hodnotenie. Nie všetko je však zlato, čo sa blyští.

Šatňa, ktorá nesmie chýbať v nijakom lepšom podniku, má v reštaurácii Saranda svoje vlastné osobité pravidlá. Odhliadnuc od POVINNÉHO šatného 5 korún za kus (to azda existuje iba na Slovensku), platenie VOPRED bolo pre nás predsa len priveľa. Aj to je spôsob, ako stratiť hosťa hneď vo dverách. Neotočili sme sa však na opätku a vyrazili sme odvážne k stolu. Ponuka pokrmov a nápojov bola bohatá a lákavá natoľko, že sme si hodnú chvíľu nevedeli vybrať.

Osem druhov polievok, viaceré šaláty, rizotá, omelety, pizza (22 druhov), špagety, makaróny, hrubé rezance (taglia telle) a plnené cestoviny (tortelini) na množstvo spôsobov by zaskočili nejedného gurmána. Nechýbali ani talianske variácie hovädzej roštenky (carne di manzo), sviečkovej (filetto) a kuracieho mäsa (carne di pollo), či ryby a morské potvory. Dobrý dojem z talianskeho menu však zatienila obsluha, ktorá nemala vôbec svoj deň.

Keď sme dvadsať minút po objednaní nápojov a jedál stále sedeli nasucho, dovolili sme si čašníka upozorniť, že aj zeleň v kvetináči je na tom lepšie ako my. Vzápätí sa na stole naraz objavili nápoje i polievky. Kým čapované pivo svojou teplotou zodpovedalo štandardu, fľaškové nemalo ďaleko k polievke. Vedierko s ľadom zlepšilo teplotu piva i našu chuť do jedla. Cesnaková a cibuľová polievka na taliansky spôsob boli vynikajúce a zaslúžia si pochvalu. Výborná kuchyňa sa potvrdila aj v prípade pizze, špagiet či sviečkovej na šampiňónoch s hranolčekmi a sviečkovej Saranda (+šampiňóny, šunka, artičoky) s ryžou (aj keď trochu nedovarenou).

Nadchla nás tiež misa pre dvoch s grilovaným kuracím mäsom, hovädzou roštenkou a sviečkovou, doplnené výbornou zelenou fazuľkou na cesnaku, na ktorej by si výdatne pochutili aj traja jedáci. Obsluha však opäť sklamala, keď zabudla na zapekané lazane pre jedného z nás. Zvaľovať vinu na kuchára sa nám zdalo nenáležité, pretože pozornosti dobrého čašníka by nemalo ujsť, že jednému stolovníkovi chýba hlavný chod. Nehovoriac o tom, že rovnako zabudol priniesť ľadovú kávu, ktorú si jeden z nás objednal.

Návšteva reštaurácie Saranda v nás vyvolala zmiešané pocity. Na jednej strane sme ocenili bohatú ponuku jedál a nápojov, výbornú kuchyňu a príjemné prostredie, na druhej strane nás sklamal prístup šatniarky a slabá úroveň obsluhy. Možno nabudúce.

Naše hodnotenie 3 hviezdičky
Maximálny počet 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?