S Rhapsody prišla na Štúrovu kvalita
Ten, kto si pamätá starý Tulipán na Štúrovej ulici, bude veľmi prekvapený, ako sa zmenil. V zrekonštruovanej secesnej budove je dnes štvorhviezdičkový hotel, kaviareň prešla radikálnou zmenou, ale najväčšou novinkou je, že sa tu varí. V reštaurácii RHAPSODY.
Je situovaná v pivničných priestoroch a vchádza sa do nej z kaviarne po točitých schodoch s kovaným zábradlím. Veľká pivničná miestnosť je z jednej strany lemovaná dlhou lavicou, ku ktorej sú priložené stoly. Na druhej strane sú pri stene so zrkadlami klasicky usporiadané stoly so stoličkami. Namiesto lavice je pod zarámovanými zrkadlami dlhá polica s bielymi stolnými lampami.
Na stoloch sú biele obrusy, úhľadne naukladané vyleštené poháre a príbory. Kontrastom k bielym stolom, lampám, stenám, aj svetlej liatej podlahe sú čokoládovo-hnedé pohodlné fotelky a hnedá zadná stena. Tá je plná otvorov pripomínajúcich ementál, v ktorých sú naukladané fľaše s vínom, takže slúži ako vinotéka. Viac farieb v interiéri nie je. Určite sa tu na stenách neobjaví ani zažltnutá omietka z cigaretového dymu, pretože reštaurácia Rhapsody je nefajčiarska. Prevádzkovatelia sa tak rozhodli, napriek tomu, že je vybavená účinnou vzduchotechnikou. Len vône šíriace sa z tanierov.
Na tých sú servírované špeciality z rýb, bravčového mäsa, hovädzieho, kuracieho, kačaciny, jahňaciny, cestoviny a rizoto. Žiadny dlhý zoznam, reštaurácia Rhapsody má moderný jedálny lístok zameraný na kvalitné kuchárske prevedenie každého pokrmu.
My sme z neho ochutnali ako predjedlo Mušle sv. Jakuba s krémovým hubovým rizotom, parmezánom a hľúzkovým olejom (219 Sk) a Foie gras na listovom šaláte s francúzskou bagetou a čerstvými figami (279 Sk). Škoda, že výbornú paštétu z husacej pečene nevyrobili priamo v reštaurácii, konfrontácia s francúzskym originálom by bola iste zaujímavá. Mušle boli chutné, zaujímavejšie však bolo hubové rizoto, ktoré ich vhodne dopĺňalo.
Z troch polievok sme ochutnali všetky. Silný slepačí vývar so zeleninovým julienne a domácimi rezancami (99 Sk), Tekvicový krém zahustený zemiakom so zelerovými chipsami (129 Sk) a Špenátovú krémovú polievku s krutónmi, údeným lososom a strateným vajíčkom (159 Sk). Všetky stoja za ochutnanie, nám asi najviac chutila špenátová.
Ako hlavný chod sme si vybrali Pečené bravčové kolienko na červenej kapuste, so žemľovými knedličkami (450 Sk), Kačacie prsia na špenátovej polente, so špargľou, paradajkovým tartarom a hoblinkami parmezánu (559 Sk), Gnocchi so zelenou špargľou, hnedým maslom a parmezánom (260 Sk), z rýb Pečeného modrohlava (butterfish) s krevetovo-syrovou krustou, na dusenom špenáte, s redukovanou šafranovou omáčkou a pečenými zemiakmi (359 Sk), Grilovaného tuniaka „Yellow fin“ na špargli s mrkvovým brunoiss, hubovou omáčkou a varenými zemiakmi s petržlenovým maslom (629 Sk) a Mladú prepelicu s domácou plnkou, pečenú so šalotkou a rozmarínom, so zapečenou smotanovo-zelerovou kašou (489 Sk).
Útlocitné povahy by mali myslieť na to, že v prípade prepeličky na tanieri leží celé telíčko mladého vtáka. Chutila výborne. Keby sme mali vybrať to najlepšie, asi by to boli šťavnaté plátky kačacích pŕs. Všetky jedlá však boli nadpriemerné, chutné, podávané s originálnymi prílohami.
Z dezertov sme ochutnali Cheesecake (119 Sk) a Jahodový tartar (149 Sk). Oba bez výhrad.
Žiadne výhrady sme nemali ani k personálu, profesionálny prístup je samozrejmosťou, obsluha je nevtieravá, ale pozorná. Dokázala nám poradiť s výberom jedál aj vína. Na odporúčanie čašníka sme ochutnali fľašu výborného ružového Rosé couveé z Karpatskej perly (460 Sk).
Reštaurácia Rhapsody priniesla na Štúrovu ulicu gastronomickú kvalitu. A za kvalitu sa platí. Vyššie ceny asi neprilákajú študentov z okolitých fakúlt, no bola by škoda, keby zostala prázdna. Zastaviť sa v nej sa určite oplatí.
Naše hodnotenie: 4 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.