U františkánov to už nie je, čo bývalo

7.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

Legendárna bratislavská vináreň Veľkí františkáni patrí minulosti. V podzemných priestoroch tejto vínnej pivnice je dnes diskotéka či hudobný klub otvorený dve noci v týždni, na prízemí s výhľadom na Františkánske námestie sú kaviareň a reštaurácia U FRANTIŠKÁNOV.

Po vstupe do podbránia domu na Františkánskom námestí 10 je vpravo kaviareň a vľavo reštaurácia. Oba priestory sú zariadené pôvodným mobiliárom z dreveného masívu so železnou konštrukciou. Pôvodné je aj čalúnenie na stoličkách, v niektorých prípadoch je už zrejme v nevyhovujúcom stave a tak je prekryté novým sedákom. Napriek zachovaniu pôvodného interiéru a mobiliáru, atmosféra tohto jedinečného priestoru je dnes úplne iná ako kedysi. Dovolíme si povedať, že takmer nijaká.

Veľkých františkánov sme navštívili pred dvoma rokmi a naše hodnotenie sme uzavreli konštatovaním, že vináreň by potrebovala oživiť a oprášiť to dobré z minula, keď to bol dobrý podnik s cenami vysoko nad priemer, ale primeranými tomu, čo ponúkal. Naša rada zostala nevyslyšaná a U františkánov sa to zďaleka nedá porovnať s tým, čo tu bolo pred dvadsiatimi, ale ani pred dvoma rokmi.

Ako sme si všimli, stálych štamgastov tu zrejme už alebo ešte nemajú, najčastejšie sem chodia ľudia z okolia na denné menu. Z ponuky tunajšej kuchyne sme si dali Cesnakovú krémovú polievku v bosniaku (77 Sk) a Fazuľovú polievku s údeným mäsom (87 Sk). Napriek prísľubu, cesnačka nebola vôbec krémová a jediným dôvodom, pre ktorý by sa dala zjesť je hlad. Fazuľová polievka naopak bola hustá, chuťovo však bola dosť nevýrazná.

Z hlavných jedál sme sa nechali zlákať na Františkánsky košíček plnený vyprážanými kúskami vykosteného kuraťa so zemiakovým šalátom na kyslo (267 Sk) a Oltárny steak plnený husacou pečeňou (577 Sk). Obe jedlá však boli pre nás obrovským sklamaním.

Františkánsky košíček bol skutočne prútený košík celý zabalený do hliníkovej fólie. Na dnes košíka bol na trhaný šalát a na ňom vyprážané kúsky kuracích pŕs, nie však vykosteného kurčaťa. Možno sme mali smolu a práve nám sa ušli z vykosteného kurčaťa prsíčka, možno kurča malo veľké prsia a malé nohy. Možno si kuchár myslí, akú úžasnú vec vymyslel, jesť však vyprážané mäso z košíka vystlaného alobalom nie je žiadne potešenie. Najmä ak musíte byť stále v strehu, aby ste nezjedli aj kus alobalu. Zemiakový šalát na kyslo bol otrasný, boli to len pokrájané zemiaky, cibuľa a uhorky plávajúce v kyslej vode.

Oltárny steak mal byť plnený husacou pečeňou, boli to však dva kusy hovädzej sviečkovej (?) a medzi nimi kúsky akejsi tvrdej pečene, ktorá bola skôr zo svine ako z husi. To všetko servírované na hrianke. Keďže pečivo nemali, zajedli sme to chlebom.

Na záver sme chceli ochutnať nejaký ten dezert. Nemali však ani jeden. Ani jednu z ponúkaných štrúdlí, ani somloy galušky. Vraj deň predtým bola dole v klube veľká akcia, všetko sa zjedlo a kuchár nestihol napiecť. Čo už, šarmantná čašníčka mala na všetko odpoveď, nabudúce si však dobre rozmyslíme, či sem ešte prídeme.

Naše hodnotenie: 1,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?