Dlhoročný Salatín sa zmenil na Modus

8.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Na rohu Budyšínskej a Osadnej ulice je už vyše 50 rokov reštaurácia. Pôvodne sa volala podľa jedného z nízkotatranských končiarov - Salatín, v súčasnosti nesie názov MODUS. Napriek zmene názvu sa reštaurácia stále hlási k tradičnej slovenskej kuchyni.

Reštaurácia Modus sa nachádza v suteréne obytného domu. Dostať sa sem na vozíčku či s kočíkom je preto problém. Reštaurácia sa člení na dve časti - obe sú však nefajčiarske. Milovníkom nikotínu je totiž k dispozícii susedná kaviareň s rovnomenným názvom.

Napriek tomu, že priestory reštaurácie sú pod úrovňou chodníka, v oboch častiach je vďaka oknám do Osadnej ulice aj denné svetlo. Klenbové stropy by určite pôsobili štýlovejšie, keby bola tehlová klenba priznaná. Dali tu však prednosť omietke a tak jedna časť je vymaľovaná na zeleno a druhá na žlto. Na stenách sú drevené obklady, na podlahe kamenná dlažba.

Tentoraz sme predjedlá vynechali - studené nás nijako neoslovili, tie teplé pripomínali skôr raňajkové menu - miešané vajcia, omeleta, pečená šunka s vajcom. Raňajky tu však neponúkajú, otvárajú až o 10.30 h.

Ako predjedlo sme si preto dali porciu Tatárskeho bifteku (190 Sk) s hriankami (7 Sk/kus), o ktorom sa nesie chýr aj na druhej strane Vajnorskej ulice. Môžeme potvrdiť, že bol skutočne vynikajúco naškriabaný, umenie namiešať správny pomer prísad (vaječný žĺtok, cibuľa, horčica, kečup, korenie, mletá paprika, soľ) tu nechávajú na zákazníka.

Napriek lákavej ponuke obedového menu (polievka + hlavné jedlo za 104 Sk) sme aj tentoraz dali prednosť výberu z jedálneho lístka. Dali sme si Cesnakovú polievku (29,50 Sk), Kapustovú polievku po dobrej nálade s údeným mäsom, klobásou, šampiňónmi a smotanou (40 Sk) a Maďarskú držkovú polievku (40 Sk). Cesnaková bola poctivá - kuchárka veru cesnakom nešetrila. Pochutili sme si aj na kapustovej, držková bola trochu riedka.

Nemôžeme nespomenúť chaos v cenách - kým v jednom jedálnom lístku stála cesnaková 29 Sk, v ostatných to bolo 29,50 Sk. Chybička sa stane, prečo je však v jedálnom lístku reštaurácie na internete cena 30 Sk, to fakt netušíme.

Ponuka hlavných jedál je v Moduse pestrá - ryby, jedlá z hydiny, z bravčového a hovädzieho mäsa, syrové, zeleninové jedlá, cestoviny a ryžové šaláty. Napriek tomu, že Modus sa hlási k slovenskej kuchyni, objavili sme na jedálnom lístku popri Bryndzových haluškách s opečenou slaninkou (75 Sk) aj Kuracie prsia kung-pao (139 Sk) či Kuracie prsia na indický spôsob (139 Sk). Proste taká všehochuť.

Nechýbajú ani Špeciality kuchyne, z ktorých sme si dali Lovecký kotlíkový guláš z jelenieho mäsa so slaninkou, klobásou, fazuľkou a smotanou (89 Sk) a Gurmánsku misu z kuracích pŕs so syrom, brokolicou a zemiakovými dolkami (139 Sk). Guláš bol síce štýlovo servírovaný v kotlíku, pripomínal nám však skôr fazuľovú polievku s kúskami jelenieho mäsa. Čo by sme však nechceli za 89 korún! Navyše ponúkať divinu mimo loveckej sezóny nie je najlepší obchodný ťah.

Naopak Gurmánska misa prekonala všetky očakávania - štyri plátky kuracieho mäsa na zemiakových dolkách, k tomu brokolica zapečená so syrom. Toto jedlo fakt nemalo chybu.

Z ponuky aljašskej tresky, pstruha a šťuky na viacero spôsobov naša voľba padla na Šťuku pečenú na rošte (105 Sk) s varenými zemiakmi s maslom (25 Sk). Podľa množstva oleja na tanieri usudzujeme, že náš filet nebol pripravovaný na rošte, ale skôr na pekáči.

Na záver sme si návštevu Modusu osladili Feriho dolkami s džemom, šľahačkou a kúskami zaváraných jahôd a ananásu (86 Sk). Boli vynikajúce, prečo však gramáž uvádzajú 238 g, keď pri ostatných jedlách je zaokrúhlená na desiatky gramov, vie asi len Feri.

Najväčšou devízou reštaurácie Modus zostávajú ceny, ktoré sú na bratislavské pomery až neskutočne ľudové. Platí to aj o nápojoch - veď napríklad presso káva tú stojí len 22 korún!!

Naše hodnotenie: 2 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?