U lodníka je ako v prístavnej krčmičke

15.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Na rohu Horárskej a Prístavnej ulice v budove Prístavu Bratislava sa v prízemí nachádza jeden z nových prírastkov bratislavskej gastronómie - reštaurácia U LODNÍKA.

Blízkosť zakotvených riečnych korábov, vŕzganie prístavných žeriavov, pokriky statných chlapov ošľahaných vodou a vetrom v modro-bielych pásikových tričkách. To je atmosféra rušného prístavu aj s nespočetným množstvom prístavných krčmičiek, z ktorých sa k prístavným vodám nesie hlučná vrava posádok lodí, štrnganie pohárov plných rumu a odkiaľ sa podchvíľou vypotáca „unavený“ prvý lodník. Takto to, žiaľ, v bratislavskom prístave nevyzerá, aj keď za prístavnú krčmičku U lodníka by sme sa hanbiť nemuseli.

Nesedáva tu ani kapitán Jack Sparrow, ani zarastení lodníci s potetovanými predlaktiami, dokonca ani obyčajní strojníci z dunajských plavidiel. Je to škoda, pretože vkusne zariadenému interiéru takáto atmosféra chýba. A tak sa o trochu vzruchu starajú predovšetkým obyvatelia vedľajšieho paneláku, v ktorom sú na internáte ubytovaní študenti Ekonomickej univerzity.

Zariadenie U lodníka je ako v námorníckej krčme. Odolná drevená podlaha, steny natreté viacerými odtieňami modrej, v jednej časti drevený obklad z masívu, drevený barový pult, pevné stoly olemované hrubým lanom a modré a červené stoličky. Stĺpy s bielo-modrými a červeno-bielymi pásmi pripomínajúce majáky, na drevených sťažňoch biele plachty, hrubé laná a po stenách rozvešané námornícke artefakty - kormidlo, pádla, záchranné koleso, kotva, modely lodí... K tomu obsluhujúci čašníci v pásikových tričkách. Chýba už len klopkanie drevenej protézy zlovestného kapitána.

No čo už, chýbajúcu atmosféru prístavnej krčmy možno vynahradí ponuka tunajšej kuchyne, vravíme sme si. Čo-to, typicky námorníckeho, sme tu našli, no zarazilo nás, že napríklad ponúkanú rybaciu polievku nemali a kvôli nezáujmu hostí ju vraj úplne stiahnu z jedálneho lístka. Internátnikom zrejme viac chutí vyprážaný syr s hranolkami. Ochutnali sme ho a dávame im za pravdu, chutil aj nám, aj keď pravdupovediac, nie je na ňom čo pokaziť. Ale pekne po poriadku.

Ako prvé sme ochutnali predjedlá - Grilované slimáky s cesnakom a parmezánom (109 Sk), Nárez z údeného lososa (117 Sk) a Vyprážané ančovičky (105 Sk). Všetky boli veľmi chutné, no najviac nám chutili jemne vyúdené kúsky lososa. Po polievkach - Cesnakovej krémovej (39 Sk), Paradajkovej minestrone (49 Sk) a Slepačej (39 Sk) sme sa už tešili na hlavný chod. Nedobrovoľne oželenú rybaciu polievku sme si vynahradili Pečeným lososom so špenátom a grilovaným cesnakom (369 Sk), ktorý ponúkajú ako špecialitu šéfkuchára. Nechali sme sa zlákať aj Grilovaným zubáčom (159 Sk) s Americkými zemiakmi (29 Sk) a Chilli steakom (320 Sk) s Grilovanou zeleninou (29 Sk). Zatiaľ čo ryby boli naozaj výborné, steak, ktorý sme si želali stredne prepečený, bol prepečený viac a kúsok hovädzieho, ktoré sme podozrievali z podvýživy (veď malo mať 200 gramov) bolo miestami vysušené. Kuchárovi zjavne ide lepšie príprava rybích pokrmov. Tiež nápad, dávať si steak v námorníckej krčme!

V jedálnom lístku sú pomerne bohato zastúpené aj jedlá z bravčového, kuracieho, morčacieho mäsa, tri špeciality podniku, zopár cestovín, šalátov a bezmäsitých jedál. Z dezertov, medzi ktorými prevládajú palacinky, sme ochutnali len domáce Tiramisu (65 Sk).

Napriek tomu, že reštaurácii U lodníka chýba atmosféra typickej prístavnej krčmičky, navštíviť sa ju oplatí. Nielen kvôli príjemnému interiéru, ale aj kvôli chutne pripravovaným rybím pokrmom. Reštaurácii ale asi najviac chýbajú zákazníci, ktorých to do tejto časti dunajského nábrežia obklopeného priemyselnými stavbami zatiaľ neláka.

Naše hodnotenie: 3,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?