Mercedes Café ponúka sushi aj steaky

16.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Bratislava mala niekoľko rokov jedinú japonskú reštauráciu, dnes ich je v meste niekoľko, len za posledné mesiace pribudli dve. Nateraz posledným prírastkom je Restaurant - Sushibar MERCEDES CAFÉ na Rigeleho ulici. Aj keď to už nie je čisto japonská reštaurácia.

Pred niekoľkými týždňami to bol ešte sushibar, dnes už Mercedes Café ponúka ázijskú a európsku kuchyňu. Ako sme sa dozvedeli od ochotného personálu, hostia si to žiadali a majitelia tak rozšírili ponuku aj o jedlá európskej kuchyne. Ako už napovedá samotný názov reštaurácie, návštevníkov nespájajú chute, ale láska k automobilom s hviezdou na kapote.

Otvoriť značkovú predajňu Mercedes-Benz v susedstve nemeckého veľvyslanectva má zmysel, spájať nemecké autá s japonskou kuchyňou je však podľa nás trochu násilné. A zrejme aj preto sa táto bratislavská reštaurácia stále iba hľadá. Nebuďte prekvapení, keď vám tu ako špecialitu ponúknu Pepper steak na koňakovej omáčke s americkými zemiakmi (550 Sk).

Niektoré jedlá majú byť zrejme akýmsi pokusom o euroázijskú kuchyňu, pretože spájajú na prvý pohľad nespojiteľné. Takým je napríklad studené predjedlo Sashimi pizza (215 Sk), čo sú vlastne pečené prúžky z pizzového cesta navrchu s plátkami surového tuniaka a lososa. Smažené zeleninové taštičky (135 Sk) a Taštičky na pare (135 Sk) zase reprezentujú čisto ázijskú kuchyňu.

Z polievok sme ochutnali japonskú Miso Shiro (95 Sk), pikantnú Thajskú polievka s morskými plodmi, krevetami, citrónovou trávou, limetovými listami a zázvorom (285 Sk), Thajskú s kokosovým mliekom, kúskami kuracieho mäsa, citrónovou trávou, limetovými listami a zázvorom (150 Sk) a Paradajkovú ligurijskú polievku (125 Sk). Musíme priznať, že najmä obe thajské a paradajková boli vynikajúce, v prípade thajskej s morskými plodmi však pozor na cenu, ktoré je dosť prehnaná.

Ani po zásadnej zmene jedálneho lístka nechýbajú v ponuke tradičné japonské jedlá ako sushi, maki, nigiri, či dadaki. Ochutnali sme Maki losos-tuniak (6 ks za 160 Sk), Maki avokádo-uhorka (6 ks za 130 Sk). Z obľúbených setov, ktoré ponúkajú výber z viacerých druhov japonských jedál, sme si dali set Shikoku (500 Sk), ktorý pozostával z 2 ks sushi nigiri, 2 ks tofu nigiri, 4 ks maki, zeleninovej tempury, cestovín udon, miešaného šalátu s japonským sojovým dressingom). Ceny setov sa rôznia až po set Yakuza za 6500 Sk! Nazvať jedlo podľa japonskej mafie nie je zrejme najvhodnejšie, napriek vysokej cene je to však vzhľadom na počet porcií menu vhodné pre väčšiu spoločnosť. Prekvapil nás Dadaki tuniak (340 Sk), čo boli polosurové plátky tuniaka podávané na surovej cibuli, ktorá do japonskej kuchyne podľa všetkého nepatrí.

Okrem tradičných ázijských cestovín (od 150 do 290 Sk) ponúka Mercedes Café aj talianske cestoviny a rizotá (od 245 do 325 Sk). Nechýbajú ryby, z ktorých sme ochutnali napríklad Steak z tuniaka so sezámovým semienkom, smotanovou ryžou so zázvorom a ústricovo-sójovou redukciou (625 Sk). Bol vynikajúci, ide však o polosurovú rybu, na čo sme neboli vopred upozornení. Výborná bola aj Pečená treska na zelenine s bylinkovou omáčkou z bieleho vína s varenými perličkovými zemiakmi (495 Sk).

Chutili nám aj Kuracie prsia marinované v jogurte v červenej kari-kokosovej omáčke s jasmínovou ryžou (395 Sk), Grilované kačacie prsia, kačacie konfit v čínskej kapustovej rolke s ústricovo-čili omáčkou a parenou ryžou (495 Sk) aj Jahňací chrbát s rozmarínovou omáčkou, cesnakovo-parmezánovým pyré a zeleninovou caponatou (725 Sk). Sklamaním pre nás bol Miešaný šalát s japonským sójovým dressingom (90 Sk), čo boli vlastne tenké rezance surovej kapusty.

Z dezertov nám odporučili Čokoládový koláčik s jemne pikantnou čokoládou, malinovým coulis a vanilkovou zmrzlinou (215 Sk), ktorý bol veľmi lahodný. Originálnym dezertom bolo aj Pečené jablko so škoricou, rozmarínovo-karamelovou omáčkou a vanilkovou zmrzlinou (120 Sk).

Potvrdením toho, že návštevníkov Mercedes Café nemajú spájať chute, sú zľavy pre majiteľov kľúčov od mercedesov. Tí tu totiž majú zľavu 10 percent. Takže pre nich nie sú tunajšie ceny vôbec vysoké.

Naše hodnotenie: 3,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?