U Melónka nestavili všetko na jednu kartu

2.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na ulici Malý trh v presklenej budove pripomínajúcej predok lode sa pred pár mesiacmi usídlila nová reštaurácia U MELÓNKA. Zaujala miesto po vegetariánskej reštaurácii, ktorá sa v týchto priestoroch neúspešne pokúšala presadiť s ponukou zdravej výživy.

U Melónka však nestavili všetko na jednu kartu a viac ako na zdravý životný štýl sa zamerali na rôznorodé chute zákazníkov a pestrosť jedálneho lístka. Aj preto v tunajšej ponuke kombinujúcej jedlá talianskej a stredoeurópskej kuchyne nájdete päť druhov rizota, štyri druhy cestovín, pokrmy z hydiny, bravčového a hovädzieho mäsa, ryby, šaláty či osem druhov pizze. Každý deň, pracovný aj víkendový, u Melónka ponúkajú aj raňajky a obedové menu za 98 korún. Okrem polievky sú v ňom na výber dve jedlá, z toho jedno bezmäsité.

Skôr, ako sme si z jedálneho lístka vybrali my, rozhliadli sme sa po interiéri reštaurácie. Nový majiteľ v ňom urobil len kozmetické úpravy, takže zostal takmer rovnaký, ako bol vo vegetariánskej reštaurácii. Rovnako moderný zostal mobiliár s tmavohnedými stolmi prekrytými bielymi a šedými obrusmi, tmavohnedými stoličkami, na bielo natretými stĺpmi a jedinou murovanou stenou za barovým pultom na konci reštaurácie.

Zvyšok priestoru ohraničujú vysoké sklá od po podlahy až po strop, ktoré sú zároveň plášťom modernej administratívnej budovy, v ktorej podnik sídli. Interiér vďaka tomuto farebnému dizajnu pôsobí útulne a čisto. To isté sa však nedá povedať o toaletách, ktoré sú malé a v čase našej návštevy neboli práve najčistejšie. Rozhodne by si zaslúžili rovnakú pozornosť ako zvyšok reštaurácie. Napriek tomu sme si po ich návšteve nedali vziať chuť do jedla a otestovali sme miestnu kuchyňu.

Jedálny lístok obsahuje okrem zoznamu jedál aj ich fotografie, takže ešte pred tým, než si objednáte, si urobíte jasnú predstavu, ako bude vaše jedlo vyzerať na tanieri. Aj keď istá dávka neistoty vždy zostane, pretože objektív fotoaparátu chuť jedla zatiaľ zachytiť nedokáže. Ocenili sme, že vizuálna podoba prinesených pokrmov sa zhodovala s tým, čo sme videli vyobrazené na jedálnom lístku. Takže, čo to bolo?

Z polievok Paradajková s parmezánom (55 Sk) a Cesnaková krémová v bosniaku s krutónmi (65 Sk). Neboli zlé, ale klamali by sme, keby sme tvrdili, že sme nejedli aj lepšie. Studené predjedlá sme vynechali, aj keď nás lákalo Teľacie carpacio obalené v kruste zo štvorfarebného korenia preliate balzamicovým octom a s parmezánovými hoblinami (215 Sk).

Nakoniec sme dali prednosť teplým predjedlám, z ktorých sme ochutnali Zapekaný baklažán prekladaný paradajkami a ovčím syrom, poliaty olivovým olejom (95 Sk) a Vyprážané kalamárové krúžky vo vínnom cestíčku s pikantným kokteilovým dressingom (105 Sk).

Dlho sme sa rozhodovali aj pri výbere hlavného chodu, pretože cestoviny - farfalle, penne, papardelle i špagety pripravené s hubami, paradajkovou šťavou či pečenou hovädzou sviečkovicou (165 - 235 Sk) vyzerali na obrázkoch lákavo. Rovnako ako grilované kačacie prsia preliate sladkou pomarančovo-medovou omáčkou (235 Sk). Po upozornení obsluhujúceho čašníka, že takáto úprava nemusí vyhovovať tomu, kto nemá rad sladké, sme si vybrali Kuracie prsia na bratislavský spôsob s údeným mäsom a údeným syrom, zaliate smotanovo-syrovou omáčkou, podávané na panvičke (175 Sk) a Lososové rizoto s kari, opraženými krevetami a parmezánom (205 Sk). Údené mäso a syrová omáčka robia z bratislavskej kuracej panvičky poriadne sýte jedlo, čo ešte umocnila príloha v podobe pečených zemiakov s bylinkami. Škoda, že malé zemiakové hranolčeky nestrávili v rozpálenom oleji o čosi menej času.

Aj keď po takomto výdatnom chode sme si na dezert už netrúfali, čašník nás presvedčil, že sa oplatí ochutnať ich vlastnoručne vyrábané Tiramisu (65 Sk). Oplatilo sa.

Reštaurácia u Melónka sa medzi obyvateľmi a pracujúcimi v okolí Dunajskej ulice uviedla dobre. Presvedčili sme sa o tom na vlastných žalúdkoch a potvrdzovali to aj ďalší spolustolovníci, ktorí v čase našej návštevy obsadili takmer všetky stoly. Nech už je ten tajomný Melónik, ktorého meno reštaurácia nesie, ktokoľvek, verme, že mu to vydrží čo najdlhšie.

Naše hodnotenie: 3,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?