Bigl je len obyčajná menu reštaurácia
Sú reštaurácie, do ktorých sa chodí kvôli kulinárskemu zážitku, a sú také, ktoré zákazníkov lákajú viac príjemnými cenami ako majstrovstvom tamojšieho šéfa kuchyne. To druhé platí aj v prípade reštaurácie BIGL uprostred Obchodnej ulice.
Neznamená to, že by ste sa v Bigli dobre nenajedli, len na jedálnom lístku nehľadajte žiadne gastronomické lahôdky. Ten je takou všehochuťou. Našli sme v ňom napríklad ruský boršč, talianske cestoviny, slimáky, gazdovský rezeň, pstruha na mlynársky spôsob či vyprážaný karfiol. Presvedčili sme sa, že ľudia sem chodia predovšetkým na deväťdesiatdeväťkorunové denné menu, ktorého súčasťou je aj fľaša koly. Vraj ako v prvej a jedinej reštaurácii v Bratislave.
Prezentácia najväčšieho svetového výrobcu nealka je v podobe gýčových obrazov prítomná aj na stenách inak veľmi pekného pivničného priestoru, v ktorom reštaurácia Bigl sídli. Škoda len, že majiteľ nevyužil potenciál, ktorý tento priestor, rozdelený na dve časti, ponúka. Žltý náter na tehlových stenách pivnice a tmavohnedý, meter vysoký, sadrokartónový sokel spolu neladia. Navyše krikľavo červenou farbou zvýraznené tehly na niektorých stenách a stropných oblúkoch dávajú priestoru trochu cukríkový nádych.
Interiér nezatraktívňuje ani mobiliár, v každej časti iný. Zatiaľ čo tmavé drevené stoly a stoličky s moderným dizajnom v hornej časti pivnice pôsobia nerušivo, kovové stoličky s pochrómovanými operadlami v dolnej časti reštaurácie sú ako päsť na oko. A našli sme aj kovové stoličky s vysokým smotanovobielym operadlom. Do žiadnej reštaurácie, aj keď v pivničných priestoroch, rozhodne nepatria umelohmotné kríky a stromčeky. Opäť akási všehochuť.
V každej reštaurácii je však viac ako interiér dôležitá miestna kuchyňa. A hostia, ktorí do Biglu chodia prevažne na denné menu, reštaurácii zrejme prepáčia aj nie práve citlivo zariadený interiér. My sme tunajšiu dennú ponuku pri našej návšteve neochutnali.
Vybrali sme si z jedálneho lístka. Ako predjedlo Údený jazyk s chrenom (59 Sk) a Kráľovský toast s bravčovým medajlónom a vajcom (79 Sk), z polievok Cesnakovú Paveze (45 Sk) a Slepačí vývar s mäsom a rezancami (35 Sk). Pri predjedlách sme kuchárovi nemali čo vyčítať, ale cesnaková polievka bola uvarená nie z čerstvého, ale sušeného cesnaku, ktorého hrudky v polievke vytrvalo plávali. Celkom smiešny sa nám zdal spôsob účtovania chleba podľa množstva, ktoré ubudne z košíčka na stole. Kus za 4 koruny. Hygienici by sa asi nepotešili, keby videli ako nezjedené (a možno nie nedotknuté) chleby putujú na ďalší stôl.
Z hlavných jedál sme sa rozhodli vyskúšať bravčový Gazdovský rezeň (145 Sk) plnený kyslou kapustou, údeným mäsom a obalený v zemiakovom cestíčku a Morčací steak Espaňola (149 Sk) s cibuľou, slaninou, paradajkami a olivami. Netradičné spojenie týchto ingrediencií dali kúsku morčacieho exotickú príchuť. Škoda, že rovnako originálna nebola zeleninová obloha z kapusty, plátkov uhorky, paradajky a lístku šalátu. A tak nás potešil už iba dezert Tiramisu (55 Sk), ktorý si v reštaurácii sami pripravujú.
Obsluha v Bigli je rovnako priemerná ako celý podnik. Niežeby čašník nebol ochotný, ale je skôr nastavený na roznášanie menu, ako by mal poradiť, čo z tunajšej ponuky stojí za ochutnanie. Takže sa treba spoľahnúť na vlastnú intuíciu.
Náš dojem z reštaurácie Bigl je rozpačitý. Rovnako rozpačitý ako jej názov, ktorý je podľa personálu odvodený od rovnomenného psieho plemena, ale viac súvislostí s ním v reštaurácii nenájdete. Pes Bígl má vraj milú a priateľskú povahu, je to veľmi nenáročný pes. Presne takto na nás zapôsobil aj tento podnik. Nenáročný. Nenáročný na kuchyňu, na interiér, na personál, na hostí...
Reštaurácia Bigl je priemerným podnikom, ktorý v ničom nevyniká, ani nesklame. V priestoroch, ktoré by si zaslúžili niečo viac, však so súčasnou ponukou Bigl zostane len obyčajnou „menu“ reštauráciou.
Naše hodnotenie: 2 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.