Harmónia ešte stále dýcha zašlými časmi

12.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Ak by sme mali, bez urážky, vybrať v Bratislave reštauráciu, ktorá by mohla byť akýmsi etalónom štandardu bratislavských stravovacích zariadení, bola by to pravdepodobne HARMÓNIA.

Reštaurácia v samom centre historického jadra na rohu Ventúrskej a Prepoštskej ulice. Dalo by sa povedať - zariadenie, v ktorom sa nedočkáte mimoriadneho sklamania, ale ani zvláštneho prekvapenia. A platí to tak v zariadení interiéru, ako aj pri pohľade na jedálny lístok. Škoda, že sa majiteľ nesnaží lepšie využiť tento superatraktívny priestor v centre mesta, ktorého súčasťou je aj malé espresso. Samostatný vchod do reštaurácie je z úzkej Prepoštskej ulice a pre toho, kto ho nepozná, nepoznaným aj zostane. Nie je totiž označený žiadnym vývesným štítom. A tak prevažne cudzinci, ktorí z Ventúrskej ulice vstúpia do kaviarne, ani väčšinou netušia, že vzadu je celkom príjemná reštaurácia.

Miestnosti s vysokými klenbami sú zariadené v pôvodnom štýle a s dekoráciami pamätajúcimi zašlé totalitné časy. Nič proti, nostalgici by sa dokonca zaradovali, no našincovi, ktorí okúsil aj onakvejšie a nepochybne štýlovejšie podniky súčasnosti, predsa len pripomínajú tú zatuchnutú dobu dávnominulú. To, čo sa dá povedať o zariadení, ktoré stále dýcha socializmom, už rozhodne nemožno tvrdiť o obsluhujúcom personáli. Ten nás prekvapil svojou rýchlosťou a profesionalitou. Privítaním, usadením aj samotnou obsluhou.

Priznávame, že takto nejako si predstavujeme ideálne spojenie úslužnosti s nevtieravosťou. Čašníci nám nič nevnucovali, naopak o čo sme požiadali, mali sme v okamihu na stole. Mimochodom stoly sú esteticky prestreté v červenej farbe (zase ten socializmus) so všetkým, čo na ne patrí. Taniere, poháre, servítky, príchute. Zarazilo nás jedine to, že príbory na hlavný chod a predjedlo neboli z jednej sady. Dokonca jeden z nás mal každý kus iný. Nakoniec sme usúdili, že v porovnaní s inými bratislavskými reštauráciami, kde trpia na zásadnejšie nedostatky je toto len nepodstatný detail.

Nemenej dôležitá, ak nie vôbec najdôležitejšia je na reštaurácii ponuka pokrmov. Jedlá, z ktorých si môžete vyberať v Harmónii nie sú v podstate ničím výnimočné, ani pestrosťou, ani prípravou. Klasický štandard. Snažili sme sa vyberať si tie, na ktoré nenatrafíte v každej druhej jedálni. Rozhodnutie padlo na hydinovú pečeň na červenom oleji a vyprážané mušle v pivnom cestíčku, ktorými sme si chceli urobiť chuť na hlavný chod. Pečeň, ľahko osmahnutá na oleji, položená na kúsku šťavou zmáčaného chleba bola fantastická.

Pri mušliach, na ktorých nie je až tak čo pokaziť, sa nám zdalo, že cestíčka je o čosi viac ako mušlí. Chuťovo však nevybočovali zo štandardu. Hájnikove morčacie prsia plnené syrom spolu s citrónovou omáčkou ako hlavný chod zaútočili na naše chuťové poháriky tak, že o malú chvíľu tanier zíval prázdnotou. Tiež chutné bolo aj bravčové filé plnené syrom a brokolicou s roquefortovou omáčkou a šampiňónovými taštičkami. Tu sme však mali dojem, že zemiakové cesto na taštičky bolo trochu „mľazgavé“ a tvrdšie ako by malo. Konzumáciu sme zavŕšili lievancovými tortičkami s čučoriedkami a šľahačkou a jablkom v cestíčku s vanilkovým krémom. Oboje stráviteľné a chutné, no pre nedostatok miesta v našich žalúdkoch sme si ich už nemohli vychutnať.

Z Harmónie sme odchádzali spokojní, no napriek tomu s predstavou, ako by sa z tohto mimoriadne atraktívneho priestoru dal zariadiť podnik, ktorý by sa nestal etalónom štandardu, ale toho najlepšieho, čo dokážu reštauračné zariadenia v Bratislave ponúknuť svojim zákazníkom.

Naše hodnotenie: 3,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?