Kus Japonska v Podunajských Biskupiciach
Keď pred stáročiami začali japonskí kuchári servírovať panovníkom kúsky surových rýb určite netušili, že ich gurmánsky vynález sa o mnoho rokov neskôr stane jedným z najobľúbenejších pokrmov na celom svete. O rastúcej popularite japonského sushi sme sa boli presvedčiť v OSAKA SUSHI BARE v Podunajských Biskupiciach.
Nech nikoho neodradí, že sushi bar je situovaný na jednom z typicky bratislavských sídlisk. Urobil by veľkú chybu. Po vstupe do reštaurácie v parteri jednej z novostavieb na Kazanskej ulici sa vám otvorí celkom iný svet. Takmer bez preháňania by sa dalo povedať, kus Japonska. K dokonalosti štýlového interiéru chýbajú už len úslužné a mlčanlivé gejše. V plnej miere ich však nahrádza vyškolený profesionálny personál ale predovšetkým komunikatívny majiteľ, ktorý sa pristaví pri každom hosťovi a ochotne, ale nevtieravo, poradí, čo z tunajších delikates by mal ochutnať. Diplomaticky vás aj upozorní, že v tomto sushi bare sa dá jesť len bambusovými paličkami, príbor jednoducho nemajú.
Ten, kto paličkami ešte nikdy nejedol, alebo si na ne jednoducho netrúfa, má dve možnosti. Buď sa pod dozorom majiteľa za pár sekúnd naučí ten správny úchyt, alebo mu prinesú špeciálne upravené paličky, ktoré mu ten pinzetový stisk vytvoria samé. Tá tretia možnosť, že by ste odišli hladní, tu rozhodne nehrozí.
A už sme pri tom najdôležitejšom - pri tunajšej, lepšie povedané - japonskej - kuchyni. Na jedálnom lístku sú okrem sushi aj ďalšie typicky japonské pokrmy - polievky, šaláty, rezance, mäso, ryby...
Ešte predtým, než začneme vyratúvaním toho, čo všetko sme ochutnali, povedzme si, čo o sushi píšu v tunajšom jedálnom lístku. To najdôležitejšie, čo treba vedieť je, že existujú tri základné druhy sushi. Prvým je Sashimi, čo sú vlastne kúsky surovej ryby nakrájanej do rôznych foriem. Druhým je Nigiri sushi, teda vybraný druh surovej ryby alebo morskej potvorky položený na špeciálnej ryži upravenej do valcového tvaru. Namiesto ryby môže byť na ryžovej rolke položený aj kúsok avokáda alebo japonskej omelety. Tretím druhom je Maki sushi. Je to kombinácia surovej morskej ryby s ryžou zabalenej do sušenej morskej riasy. Všetky tri druhy sushi sa namáčajú do sójovej omáčky s trochou wasabi (ostrá zelená chrenová pasta). Prílohou sú plátky bielej reďkovky a marinovaného zázvoru, ktoré sa rovnako namáčajú do sójovej omáčky.
My sme na začiatok ochutnali predjedlo Tuna Starter - kúsky grilovaného tuniaka na zelenine s citrusovým sósom ponzu (290 Sk). Potom polievky: Miso soup - polievku zo sójových bôbov s tofu, morskou riasou, hubami a jarnou cibuľkou (90 Sk), O-suimono, čo je rybací vývar s kúskami morských rýb a riasou wakame (90 Sk), delikátnu polievka s piatimi druhmi rýb Yose nabe (320 Sk) a pikantnú Tom-Yum so sklenenými rezancami a tigrími krevetami (230 Sk). Zo sushi sme si vybrali Ume set (6 maki a 3 nigiri za 490 Sk), Sushi sashimi set (5 nigiri, 6 maki, 12 sashimi za 890 Sk) a nigiri Tobiko-flying fish roe - zelený kaviár z lietajúcich rýb marinovaný vo wasabi (160 Sk).
Neodolali sme ani ponuke japonských rezancov Yaki Soba-Udon, čo sú na panvici orestované plátky sépie, bravčového mäsa a zeleniny s rezancami a rezance Soba-Udon preliate tonkatsu omáčkou a posypané sušenými tuniakovými chipsami (340 Sk). Z rýb sme ochutnali Una-ju, grilovaný filet úhora v unagi sóse servírovaný v kazete z lešteného dreva (740 Sk) a Sake teriyaki, grilovaný filet z lososa v špeciálnej teriyaki omáčke s kúskami zeleniny v tempura cestíčku (390 Sk). Tempura je špeciálne cestíčko, v ktorom sú obaľované rôzne kúsky morských rýb a zeleniny. Ochutnali sme aj Mori-awase-seafood and vegetables, 15 kúskov morských plodov a zeleniny pripravených týmto spôsobom (590 Sk).
Miesto nám zostalo aj na dezert Matcha ice cream, domácu zmrzlinu zo zeleného čaju (120 Sk) a japonské ryžové koláčiky Mochi plnené sladkou náplňou (90 Sk).
Kvalitu surovín a majstrovstvo kuchára netreba komentovať, všetko bolo famózne. Rovnako ako celá reštaurácia. Interiér, obsluha aj jedlo sú v Osaka sushi bare v dokonalej harmónii.
Naše hodnotenie: 4,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si platila redakcia sama.