Je to reštaurácia na sídlisku, ale oplatí sa skúsiť

28.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Dlhé diely akoby ani neboli z tohto mesta. Sú aj iné sídliská na kopcoch, nad Karloveským ramenom je to však iné, ako stvorené pre inú reštauráciu - LA MARTINÉ.

Dom na Matejkovej 15, kde táto reštaurácia sídli, hýri sídlištnou kockatosťou, čím je celý podnik limitovaný - napríklad vypínač v pánskej toalete je skrytý za dverami. Interiér podniku však vôbec nezakrýva pôvodné línie, aj tak ich nevnímate. Napriek presklenej stene máte aj v slnečnom popoludní pocit tlmeného osvetlenia. Tmavé drevo zariadenia si v tomto prostredí nežiada žiadne doplnky a predsa si v prvej chvíli neuvedomujeme, že pod taniermi nie je obrus, stoličky sú pohodlné. Hudba nevtieravá, repertoár univerzálny. Skutočne výkonnú klimatizáciu ani nevidieť ani necítiť. Žiaľ, reštaurácia je umiestnená v severnej časti domu, takže sme o výhľad na krajinu okolo Dunaja prišli. Možno v lete, keď sa sedí na terase, ponúka aj túto lahôdku.

Trochu nás vyľakal rozsiahly jedálny lístok, máme skúsenosti, že priveľká ponuka nesie riziká. Alebo nie je lokál schopný pokryť všetky položky, alebo všetky položky tam sú, ale jedlá na jedno kopyto. Lenže čašníčka povedala, že všetko majú a je to dobré a naozaj mali, okrem jedinej položky - teľacieho, neodporučila ho, lebo bolo zmrazené. Na našu smolu. Aké bolo dobré to, čo nám priniesli, si povieme hneď.

Z troch predjedál sme vyskúšali dve: Immenso (109 Sk) je mozzarellový tanier s bazalkou, rajčinou a toastom. Ak je syr a bazalka čerstvá, niet čo pokaziť. Možno si mohol kuchár odpustiť posypať okraj taniera mletou paprikou a sušenou petržlenovou vňaťou. Nielenže sa táto kombinácia nehodí k mozzarelle a paradajkám, pri prudšom pohybe sypká ozdoba lietala po celom stole.

Druhé predjedlo - Luciano (90 Sk) je ovčí syr s olivami, vlašskými orechmi, rukolou, prosciutom, výborná kombinácia s dvoma druhmi syra, ale skutočne len predjedlo. Tretie ponúkané predjedlo z lístka tuniaka sme nevyskúšali, ale dali sme si doniesť iný dar mora, Slávky Pomodoro (259 Sk) - boli vo výbornej omáčke, ale samotné mušličky zrejme nepatrili k prvej triede už v obchode, veľa sa ich neotvorilo. Na našu kritiku reagoval majiteľ tým, že nám jedlo neúčtoval.

Po prvej tretine sa teda ukazovalo, že je to o niečo viac, ako by ste čakali na sídlisku, zatiaľ to však nebolo nič veľké. No prišli polievky. Dubákový krém (69 Sk) bol výborný a sýty. Zeleninový vývar (45 Sk) náš dojem nepokazil. La Martiné sa pýši denným menu za 99 Sk, rozhodli sme sa teda vyskúšať polievku z dennej ponuky. Zeleninová polievka (45 Sk) bola napriek jednoduchému názvu skutočne koncert chutí, nič jej k domáckej zapraženej zeleninovej polievočke nechýbalo. Rovnako ako spomínaný dubákový krém bola taká sýta, že v miske muselo zostať.

Namiesto štvrtej polievky sme mali Primi Piatti, ako vravia Taliani, špenátové rissotto (169 Sk), chuťovo to bol štandard, okraj taniera bol však opäť samoúčelne posypaný paprikou a vňaťou. Ako sme sa presvedčili, táto ozdoba s výnimkou dezertov nechýbala pri žiadnom jedle. Možno by niektoré vyzerali aj chutili lepšie bez nej.

La Martiné podlieha slovenskej módnej vlne potalianšťovania reštaurácií - cestovín a cestovín. V tomto prípade tvoria jednoznačnú prevahu v ponuke jedálneho lístka, ale kuchár ich zjavne vie. Ako prvé hlavné jedlo sme si z nich vybrali A'la Poppino (179 Sk), naozaj chutné taglitele s kuracím mäsom, špenátom, cesnakom, syrom mascarpone a šľahačkou. Bohaté a sýte. Nenadchol nás však Filet z lososa La Martiné (349 Sk) - rybe sa nedalo nič vyčítať, ale výrazná syrová omáčka potlačila jej chuť.

Neveľmi spokojní sme boli aj s Kotletou La Martiné (179 Sk) - pomodoro, oregano, čerstvá bazalka aj cesnak a petržlen dodali síce jedlu dobrú chuť, ale mäso nebolo najmäkšie. Štvrtým hlavným jedlom bolo Soté Diaboli (299 Sk) - hovädzie rezančeky na cibuli, cesnaku s čerstvou paprikou a paradajkou, pomodorom a eidamom bolo hodné svojho mena. Skutočne pikantné a maximálne chutné. Ako prílohu sme mali dusenú ryžu (39 Sk), ktorú tu robia trochu mäkšiu, ako býva zvykom, nie však blatovú.

Najžiadanejší dezert Don Camillo nemali, tak sme vyskúšali palacinky majstra kuchára (109 Sk) - čerstvo urobené, kombinované s prílohami podľa individuálneho priania zákazníka. Každé iné a chutné.

Na záver môžeme potvrdiť: Aj na sídlisku môže byť príjemná reštaurácia s celkom slušnou kuchyňou.

Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si platila redakcia sama.

Páčil sa vám článok?