Reštaurácia Krishna je raj chutí a obraz múdrosti

21.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Múdrosť, že krása celku spočíva v drobnostiach, nepotvrdzuje len architektúra Indie, ale najmä jej kuchyňa, postavená na bežných surovinách a majstrovských detailoch, ktorú prezentuje reštaurácia KRISHNA na boteli MARÍNA.

Po pilotnom projekte na Trnávke sa indická kuchárska invázia rozhodla v apríli zaútočiť na Podhradie a dobyla ho jediným útokom. Riečna osobná loď Marína je prestavaná na exkluzívny hotel s interiérom pôsobiacim v štýle Orient expresu a ponúka zvlášť medzinárodnú a zvlášť indickú kuchyňu. Vyčačkaná reštaurácia ponúka osemdesiat miest na sedenie a v sezóne slúži otvorená zadná paluba s markízou ako terasa pre ďalších päťdesiat hostí. Podnik sa evidentne snaží držať latku vysoko, čo vidno aj na personáli. Starší suverénny čašník má za asistenta mladšiu dámu. Rozdiely v miere suverénnosti jasne dávajú najavo skúsenosť.

Odlišnosť tradícií je príčinou, prečo je následnosť chodov odlišná - predjedlá má indická kuchyňa v jedinej skupine, teplé i studené jedlá sa pripravujú naraz. Dokonca v skupine predjedál nájdete aj nápoje ako ochutený šľahaný jogurt.

Tu sa treba pristaviť - jogurt, kefír, acidko, ba aj žinčica sú produkty mliečneho kvasenia. Každá z tradičných kuchýň používa iné kultúrne baktérie a tak často pod tým istým názvom nájdeme odlišný produkt. Bulhari napríklad jogurtu vravia kyselo mľjako. Indický jogurt by sa však aj tak odlišoval, pretože ho podávajú zásadne rozšľahaný, veľmi mierne osolený (alebo ocukrovaný) zlepšený širokou paletou korenia. Dá sa považovať aj za jedlo, rozhodne sa však pije. Nezvyknutému nechutí. My sme vyskúšali Rasam (80 Sk), ktorému dominoval absolútne čerstvý nasekaný zázvor, teda ďumbier, a pikantnosť mu dodávalo jemne nasekané zelené čili.

Prešli sme však k bežnejším predjedlám: Chicken Pakora (115 Sk) sú kúsky kuracieho mäsa marinované v hladkej múke a jogurte, jemne osmažené a - výborné. Fried mushroms - smažené hríby (90 Sk) pripomenuli, že na Záhorí sa už začala sezóna, boli lahodné. Pakora (95 Sk), teda smažené kúsky rôznych druhov zeleniny a tvarohu boli ešte sviežejšie. Cutlate (45 Sk) je vegetariánska placka plnená syrom - toto jedlo vďaka korenárskemu majstrovstvu dá pochopiť, prečo môže skutočný vegetarián existovať len v Indii na indickej kuchyni.

Už pri predjedlách sme ocenili prednosť ázijských kuchýň - podávanie jedál z drobných kúskov. Je to dobré, ak chcete hodnotiť kuchyňu a na každý chod máte k dispozícii viac názorov. No je to dobré aj vtedy, ak sedíte v intímnej spoločnosti a navzájom si ponúkate to najlepšie. V Oriente stolovanie nie je výkrm, ale obrad a z tohto zrejme pochádza aj úprava jedla umožňujúca vzájomnú výmenu. S tým sme sa neskôr pustili do hlavných jedál, predtým sme však vyskúšali polievky.

Prawn of Lemon Soup (80 Sk) - škoda rozprávať. Citrónová polievka z riečnych garnátov postavená na silnom rybom vývare, zázrak a živá voda. Murgh Yakhni (80 Sk) je aromatický kurací vývar s bylinkami, veľmi blízky našim nedeľným polievkam. Dal Aur Palak Shorba (70 Sk) je kombinácia, ktorá by v našich končinách nikomu nezišla na um, ale šošovica so špenátovými listami a indickým korením je jednoducho fantastická.

Hotové jedlá sme vďaka tomu, že každé pozostávalo z drobných kúskov, mohli navzájom vyskúšať všetci. Opäť poučka - kebab nie je čevabčiči, lebo jeden balkánsky kebab je napríklad šiška z pohánky okorenená a ochutená ako fašírka. Azda by sa dalo zovšeobecniť, že kebab je to, čo sa griluje na ihle, aj keď sa to na nej nemusí podávať - a takých jedál sme mali plný stôl. Všetci sme však za absolútnu jednotku vyhlásili to, čo sme si delili lyžičkou - Murg Bíryani (219 Sk) teda ryžu Basmati, špeciálnu dlhú, uvarenú dosucha s kúskami kuraciny, v zmesi korenia a ofarbenú šafránom.

Len o kúsok menšie nadšenie získali Safran Tikka Kebab (189 Sk) šafranom sfarbené kuracie prsia marinované v smotane s korením, Hara Bara Kebab (290 Sk) šťavnaté kocky baraniny marinované v špenáte a koreninách ochutené kasture či Jaipuri Tandoori Kebab (290 Sk) - kolekcia rôznych mäsových kebabov alebo Rogan Josh (249 Sk), jahňacina varená v tradičnom kašmírskom štýle. Indickú atmosféru dotváral košík s chlebom Naan (165 Sk), čo sú v tandoori pečené placky z nekvaseného chlebového cesta.

Okúsili sme aj dezerty - Hot Gulab Jamun (95 Sk), knedlík z nízkotučného mlieka so šafránom a pistáciami na mocnej dávke masla, Firni (85 Sk), teda ryžový puding s pistáciami vynikali rovnako ako Ovocný šalát nápaditosťou vo výbere korenia.

Naše hodnotenie: 3,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si platila redakcia sama.

Páčil sa vám článok?