Pestré inšpirácie od Kyjeva po Kamčatku
Je v tom nepochybne trocha nostalgie na veľké Rusko, keď aj Ukrajina bola súčasťou ruského štátu, ale rozsiahla ríša naozaj ponúka špeciality rôznych klimatických a kultúrnych pásem. Možno je v tom aj trocha nostalgie na časy, keď v budove, kde kedysi sídlilo ústredie sovietskych občanov žijúcich v Československu, sídli ruská reštaurácia METROPOL.
Možno je v tom aj kus originality a pravosti - personál sa bol napríklad učiť u svojich partnerov s rovnakým menom v Moskve a jedlá zodpovedajú tomu, čo sa dá poznať v lepších ruských reštauráciách. Ak sa nedáte odradiť pohľadom na hrôzostrašné ceny predjedál (niektoré sú drahšie ako hlavné jedlá), potom sa vám na Mickiewiczovu oplatí zájsť.
Meresiev by sa sem dostal, iný hendikepovaný nie, pretože do reštaurácie sa ide po pomerne strmých schodoch. Vnútro neprekvapí - typicky ruské, so snahou o nadýchanosť, ornamenty, zlatú a bordovú farbu, záhybčeky a olejomaľby. Zo štýlu sa vymyká toaleta. Veľmi vecná, strohá, európska a čistá. Čistý je aj vnútrajšok reštaurácie, pripomína presne to, čo si pod slovami ruský podnik predstavíte.
Nepodávajú tu síce polievku v drevených pestro maľovaných miskách, tuším to volali chachlama, s rovnako maľovanými drevenými lyžičkami, ale príbor je nepochybne ruský. Taniere štvorcové, moderný výkrik európskej reštaurácie. No aj to je typicky ruské - prebrať, čo sa páči, a zaradiť do svojho repertoáru.
Čašník je ochotný a milý, aj keď navštívime fajčiarsky priestor, hneď chce usadiť, obslúžiť. A hneď aj ponúka, že oleje na stene sú aj v katalógu a niektoré sa dajú kúpiť. Nekupujeme, čakáme.
Obsluhuje, ako sa má. Studené predjedlo donesie prvé, potom polievky... Bez vyzývania obloží stôl omáčkami, dresingami, koreninami, chlebom. Nakladaný sleď (podávaný so šalotkou 149 Sk) je skvelý, akurát, že šalotka nie je šalotkou, ale červená cibuľka. Dranik (zemiakové placky) plnené smotanou a lososom (249 Sk) sú vynikajúce a rovnako je výborná aj „Zakuska“ z lososa s hríbmi (249 Sk).
Reštaurácia je hodná svojho mena a podáva dosť ruského sortimentu, hlavne polievok. Ku každej je miska s hustou smotanou. Rostovská ucha s kyslou smotanou (99 Sk) má rybiu vôňu, ale odlišnú od vôní európskych rybích polievok, je výborná. Takisto Šči - polievka z kyslej kapusty (99 Sk), ale Boršč (129 Sk) poznáme s väčším množstvom cvikly, tento bol trochu kapustový. Typicky ruská je tiež Slepačia polievka s pelmeňmi a zeleninou (99 Sk) a pelmene s tvarohovou plnkou hodnotíme ako vítanú novú kombináciu.
Nasledovali teplé predjedlá. Pečienka „Kaťuša“ (99 Sk), teda marinované kuracié pečienky pri servírovaní flambované vodkou, boli chutné. Ako teplé nám doniesli aj luxusné Bliny s lososím kaviárom (249 Sk) - chutné, ale teplé neboli.
Samozrejme, aj pri hlavných jedlách sme sa sústredili na to, že sme v ruskej reštaurácii. Sibírske pelmene plnené mäsom podávané s kyslou smotanou (199 Sk) si zaslúžia len pochvalu, podobne ako Jahňací šašlik (399 Sk) s vkusnou oblohou. K tomu bol Babuškin šalát (59 Sk) - veľmi chutný šalát z cvikle, cesnaku a oleja, ako príloha miagané zemiaky s cibuľkou (49 Sk) ako jedna typicky ruská úprava zemiakov. Aj Ruské zemiaky (49 Sk), ktoré sme si objednali k ďalším jedlám, sú typicky ruské - pripomínajú americké, ale je na nich opražená slanina.
Vybrali sme si aj odporúčanú ruskú špecialitu Žehlené kukuričné kuriatko (269 Sk) - má to byť na kontaktom grile urobené kurča kŕmené výlučne kukuricou. To naše malo trochu inú chuť, ako je bežné, možno teda ozaj tá kukurica, ale bolo to jediné jedlo s veľkou stratou bodov - mäso bolo tuhé. Zato jedlo ruskej menšiny Azu po tatársky (399 Sk) bolo skutočne výborné a pripomínalo časy, keď bolo v Bratislave len v tých najlepších podnikoch. Lososa možno považovať za ruskú rybu - je ich plná Sibír. Náš s menom cára Losos Alexander (349 Sk) s bylinkovým maslom bol chutný a ako veľmi dobrá kombinácia k nemu sa ukázala varená pohánka „Hrečka“ (49 Sk).
Ako dezerty sme okúsili ruskú zmrzlinu (99 Sk) a pirohy s lekvárom (99 Sk), oboje bolo dobré, preto sme to aj zjedli, hoci predošlé jedlá nás zasýtili bez toho, aby sme zvládli každý tanier až do konca.
Metropol nie je určite reštaurácia na každý deň, aj hostí bolo v čase našej návštevy - piatok popoludní, pomenej. Ak chce uspieť v silnej konkurencii bratislavských reštaurácií, ktoré ponúkajú najmä stredomorskú kuchyňu, určite by sa, najmä v prípade niektorých predjedál, mal zmeniť pomer kvality a ceny.
Naše hodnotenie: 2,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si platila redakcia sama.