Nehovorte, že Koza je symbolom hlúposti

9.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

Je to možno jediný podnik, ktorý sa netvári, že cudzie slovo musí mať vznešený obsah a tak jednoducho prekladá svoje označenie pub ako hostinec. Hostinec Koza na Obchodnej ulici.

Tu vlastne obsah tohto slova ožil - hostinec je miesto, kde sa dá pomerne lacno napiť a najesť, nie je to mondénna reštaurácia so striebrom a vyberanými maškrtami, ale ani najlacnejšia putika plná hluku a smradu. Podávajú menu, čo je vlastne tiež vynález hostincov, jedlo pre tých, čo sa na ceste ponáhľajú - aj keď tu to až také rýchle nebolo.

Hostinec Koza je však aj súčasťou postupnej premeny Obchodnej ulice na turistickú zónu. Francúzska bagetéria, rad espres, reštaurácie, zmrzlinári - postupne vytláčajú blší trh s ázijským sortimentom. Paradoxne - ten zasa vytlačil z bývalého trhu na Jedlíkovej ulici aj poslednú mrkvičku.

Koza je v starom vinohradníckom dome, ktorý zaberá pozdĺž polovicu úzkej parcelky. Druhá polovica je dvor, rozdelený na dve polovice, tiež pozdĺžne, na jednej polovici stolíky pre štyroch pod strieškou. V dome je kuchyňa s osobitným vchodom a miestnosť s barom, kde je asi dvadsať miest, je tam príjemne, chladno a ticho.

Nepríjemne však bolo na toalete, do ktorej sa chodí cez tú tichú príjemnú miestnosť. Jednak je v stiesnených priestoroch, jednak je spoločná pre dámy i pánov, čo ešte nie je najhoršie. Najhoršia bola mokrota na zemi pred misou, čo však nemôže prekvapiť v takom úzkom priestore.

Keď sme došli, dajakí hostia si práve pri dverách kuchyne sťažovali na obsluhu. Nechceli sme sa nechať ovplyvniť, ale po chvíli sme dali sťažovateľovi za pravdu. A aj keď sa mladé dievča pri odchode na nás usmialo, počas celého obeda nedokázalo v sebe potlačiť demonštrovanie toho, ako ju tá práca obťažuje. Nerobila to však zámerne, tak sme sa aj pobavili, keď sa prekvapená pýtala, či doniesla menu a potom zasa zabudla na nápoj k menu. Jedálny lístok doniesla len jeden, soľnička na stole nebola.

Pohľad do skromného jedálneho lístka jednoznačne hovoril, že majiteľ chcel otvoriť hostinec a nie zlatú baňu. Všetky hlavné jedlá sú tu po 109 korún a menu 85. Pivo je Kelt, ale čapujú aj desinu a je dobrá, správne chladená.

Pre istotu, aj preto, že na jedálnom lístku sú len dve polievky, sme sa rozhodli aj pre menu. K nemu bola v ten štvrtok brokolicová polievka. A bola senzačná. Kolega si dal cesnakovú s opekanými chlebíkmi (28 Sk) a skonštatoval, že by potrebovala viac chute čerstvého cesnaku - v brokolicovej bola tá správna trocha, aby polievka nerazila a pritom aby nebola fádna. Slepačia polievka so zeleninou, mäsom a rezancami (25 Sk) nebola síce koncertom, ale bola dobrá, dostali sme už aj v luxusnejších podnikoch horšiu. Cenu brokolicovej polievky neudávame, lebo bola súčasťou štvrtkového menu (85 Sk), ktorého druhá časť bolo kuracie na karí s ryžou. Veľmi prijateľné, k veľmi uspokojivému by pomohlo, keby tento indický recept dodržali presne a zahustili karí omáčku strúhaným zeleným jablkom. Kuchárke poklona za sypkú ryžu.

Bravčové na rošte (109 Sk ako všetky jedlá) si môžete dať s jednou z troch omáčok, vybrali sme si nivovú. K tomu varené nové zemiaky (25 Sk), bola to výborná kombinácia z troch kvalitne pripravených zložiek. Uspokojili aj Kuracie prsia na grile s brusnicovou omáčkou (109 Sk), ku ktorým sme si namiesto prílohy objednali Šopský šalát (99 Sk).Cena šalátov prekvapuje hneď dvakrát - v porovnaní s ostatnými cenami je 99 korún za šalát dosť, ale naopak, šalát mix z čerstvej zeleniny, ktorý sa bežne podáva v najvyššej cenovej relácii, tu stojí len 25 Sk.

Prekvapením bol dezert - palacinky. Kuchyňa nešetrila šľahačkou a čokoládou navrch, rovnako ako náplňou, cesto bolo očividne čerstvé a krehké. Za palacinky si Koza zaslúži absolutórium, za rad ďalších jedál aspoň pochvalu.

Keďže sa deklaruje len ako hostinec, niet čo vyčítať vybaveniu, azda iba obsluhe. Otázkou síce je, či je jedna čašníčka dosť na celý takýto pub, naučiť sa usmievať, mať dostatok jedálnych lístkov a soľničku na každom stole, či poslať upratovačku na toaletu aspoň raz za hodinu už nie je taká investícia. A bolo by dobre, keby Koza prežila, tento typ zariadenia je v Bratislave naozaj ojedinelý.

Naše hodnotenie: 2 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si platila redakcia sama.

Páčil sa vám článok?