Na tento vidiecky dvor nemá veľa palácov

22.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Pamätáme sa na reštauráciu JAROVSKÝ DVOR, keď mala oveľa skromnejšiu ponuku aj orientáciu. Varili tu dobre aj vtedy, ale s dneškom sa to absolútne porovnať nedá.

Pred rokmi sa to menovalo Jarovská reštaurácia a bola to dobrá dedinská reštaurácia, kam sa chodievalo na pivo, ale aj na desiatové polievky a jednoduché obedy. Podotýkame - chutné. Čosi z tej jednoduchosti ešte zostalo, prinajmenšom istá nonšalantnosť pri drobných chybičkách.

Reštaurácia disponuje dostatkom parkovacích miest v bezprostrednej blízkosti, je bezbariérová.  Do ulice dominuje podniku veľmi moderne zariadená pizzeria aj s pecou. Popod dedinskú bránu sa vchádza tam, kde kedysi bolo jej srdce, na dvor.  Končí sa trávnikom s preliezkami a hojdačkami. Dlažbu od trávnika oddeľuje gril. Nefunguje. Pre nedostatok personálu.

Dokola v tieni stromov alebo striešok masívne drevené stoly. Nie sú rovnaké. Pod strieškou sedíte zvlášť nepohodlne, s neprirodzene natiahnutými nohami, lebo spojovacia doska stola bráni pritiahnuť v nízkom priestore pod stolom kolená k sebe. Susedný stôl je evidentne vyšší.

Ani jedálne lístky nie sú rovnaké - vraj im ich asi nevytlačili dostatok. Nakoniec sme sa predsa len dohodli a dopracovali k objednávke, aj keď čašník musel zo trikrát odbehnúť do kuchyne pýtať sa. Inak však bol šikovný a komunikatívny a za nedostatky sa ospravedlňoval, práve on nám vysvetlil, že nemajú dosť ľudí, ťažko sa zháňajú čašníci, a tak musí obsluhovať celú záhradu, zároveň preberať tovar a vyplácať dodávateľov a ešte sa aj postaviť za bar. Keď sme však nakukli do pizzerie, servírka veľa roboty nemala a hneď sa vydala k nám, čím vraj poslúži. Chyba zrejme nie je len v počte ľudí, ale aj v ich organizácii.

Premietlo sa to do faktu, že nám polievky doniesli skôr ako nápoje, ale aspoň predjedlo bolo pred polievkami. Mali sme len jedno a bolo vynikajúce - žabie stehienka (189 Sk). A boli vynikajúco urobené, v drahých reštauráciách, napríklad na Kolibe, sme ich jedli aj celkom zle urobené, aj nepríliš dobre, ale také ako v Jarovciach - klobúk dolu. To nám však už niesli aj polievky. Vyskúšali sme Slepačí vývar s mäsom a rezancami (35 Sk) a s mäsovými knedličkami (39 Sk), lebo knedličky sú pascou. Aj boli. Z troch boli dve mimoriadne tuhé. Škoda, lebo vývar sám bol vynikajúci a v tom druhom bolo dostatok rezancov aj kocôčok mäsa. Z dennej ponuky (po 35 Sk) sme vyskúšali kapustovú polievku a fazuľkovú, obe sa dali hodnotiť ako lepší štandard.

V Jarovskom dvore  majú bohatú ponuku rýb. Okúsili sme Zubáča na mlynársky spôsob (179 Sk, doblok 84 Sk), avizoval, že v tunajšej kuchyni pracujú aj s čerstvými bylinkami, čo treba oceniť. Kuracie prsia testujú majstra - tentoraz to nevyšlo, lebo Prírodné kuracie prsia plnené restovanou pečeňou (129 Sk) boli napriek chuti byliniek suchšie, než majú byť, s polporciou opekaných zemiakov ( 14,50 Sk) a pol ryže (12,50 Sk), trochu viac ako štandard. Medajlónky z bravčovej panenky (169 Sk) s americkými zemiakmi (29 Sk) posunuli latku ešte trochu vyššie a nivovej omáčke (30 Sk) sa naozaj nedalo nič vyčítať.

Absolútnym vrcholom však bolo jedlo zo špecialít Jarovského dvora, ktoré by súdiac podľa ceny za zázrak nikto vopred nepokladal. Grilované rebro s dresingom (90 Sk) však priam hralo koncert. Absolútne farby ako po počítačovej manipulácii, vôňa byliniek pod vedením rozmarínu v technickom svete nemá porovnanie rovnako ako chuť totálne mäkkého a predsa chrumkavého mäsa. K tomu varené nové zemiaky (25 Sk) a k 300 gramom predpokladanej porcie doblok (30 Sk) za 200 gramov - gurmánska rozprávka aj pre dvoch. Ďalším pozitívom je fakt, že do prijateľného na olivy bohatého gréckeho šalátu nenasypali ani zrnko kukurice.

Namiesto dezertu sme si dali Pestrý šalát s mozzarellou (125 Sk), vyprážaná mozzarella - to chce dosť nápaditosti aj odvahy. Spolu s dresingom a čerstvou zeleninou viac ako dôstojný záver.

Náš záver - v jednoduchom prostredí sme dostali viac a lepšie, než sme zakúsili párkrát pod baldachýnmi honosných lokálov.

Naše hodnotenie: 2,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?