Alizé: Výborná kuchyňa s pekným výhľadom
Z Veľkého Baťu je dnes obchodný dom so značkovou módou. Na jednom z jeho poschodí je rovnomenná reštaurácia ALIZÉ s priestrannou terasou. Ponúka nielen dobrý výhľad na strechy Starého Mesta, ale aj prvotriednu obsluhu a kuchyňu.
Prístup do reštaurácie je bezbariérový, treba však vojsť vchodom na rohu Hurbanovho námestia a Michalskej ulice a nechať sa vyviezť výťahom na 4. poschodie (z pohľadu ulice to je však 2. poschodie).
Priestor pôvodne určený na predaj topánok je dnes rozdelený na kuchynskú a jedálenskú časť. Moderný interiér v tvare písmena L ponúka výhľad na Obchodnú ulicu, Hurbanovo námestie, barbakan, letnú čitáreň Červený rak a Michalskú vežu. Farebne pôsobí interiér teplým dojmom a to najmä vďaka oranžovej, ktorá tu je kombinovaná s bielou farbou obrusov a krémovou farbou stien. Tie sú ozdobené čiernobielymi fotografiami zobrazujúcimi ženy v zmyselných polohách. Štandardom reštaurácie takejto úrovne sú aj toalety, samozrejme čisté, s malými bielymi uterákmi na jedno použitie.
Každú z našich návštev Alizé sme odštartovali predjedlami. Postupne sme ochutnali Marinovaného sea bassa (morského vlka) s rukolou a ružovým korením (390 Sk), Prosciutto z kačacích prsíčok s kandizovaným kumquatom (trpasličím pomarančom) a medovkovým dipom (285 Sk) a Syrový koláčik s paprikovo-cesnakovým concasseé (nadrobno posekanou zmesou zeleniny) a bazalkovým dipom (195 Sk). Každé z jedál bolo originálne a veľmi chutné.
Z tunajšej ponuky polievok sme si dali všetky štyri - Lososový krém s krevetami (240 Sk), Karibskú bouillabaissu (180 Sk), Hydinové consommé (silný vývar) so zeleninovými perličkami a bylinkovo-mäsovými gnocchi (160 Sk) a Minestrone GENOVESE (160 Sk). Mimoriadne chutné boli prvé dve polievky, ktoré však boli aj dosť sýte.
Ako hlavný chod sme si vybrali z pomedzi rýb Grilovaného mečúňa na hniezde sépiových linguinette (dlhé cestoviny) s kaviárovým beurre blanc (typ omáčky) (715 Sk), z hlavných (mäsových) jedál Grilovanú jahňaciu sviečkovicu so špargľovým fricassee a riccotovými zemiačikmi na tymianovom juse (475 Sk) a Pečenú sviečkovicu z králika s lisovanými restovanými zemiakmi s pórkom a paradajkami na omáčke Navara (455 Sk). Z ponuky rizota a cestovín sme ochutnali Rizotto San Andrea s kuracími filetkami a maslovými dubákmi, dekorované hoblinami Grana Padano (250 Sk).
Atraktívna je aj ponuka grilovaných špecialít, ktoré obvykle pripravujú na záhradnom grile a podávajú na letnej terase. Do konca júna je však terasa pre rekonštrukciu zatvorená a tak sme si Steak z bizóna s horčicovým dípom, grilovanou zeleninou a gratinovanými zemiakmi (745 Sk) nechali pripraviť na kuchynskom grile. Neoľutovali sme. Bola to naša prvá skúsenosť s bizóním mäsom a treba priznať, že hneď výborná. Vynikajúca bola aj pečená králičia a grilovaná jahňacia sviečkovica. Miernym sklamaním boli avizované maslové dubáky, ktoré pôsobili trochu rozmočene a niektoré chutili horkasto.
Na záver sme neodolali lákavým názvom dezertov - ochutnali sme Chardonnay hrušku plnenú mascarpone čokoládou s lesnými plodmi a jemným citrónovým tvarohom (145 Sk), Cointreau čokoládovú terrinku s jahodovým tartarom a anglaisse krémom (125 Sk) a Banánový koláčik s pomarančovým mousse a karamelizovanými banánmi (165 Sk). Pre tých, ktorí nie sú veľmi na sladké, boli príjemnou bodkou Francúzske syry podľa dennej ponuky (250 Sk).
Oceniť treba obsluhu, ktorá bola pozorná a vedela poradiť. Reštaurácia Alizé podľa nás patrí rozhodne medzi desať najlepších bratislavských reštaurácií. Ceny môžu byť pre mnohých Bratislavčanov privysoké, rozhodne však zodpovedajú kvalite služieb. Cenovo výhodnejšie je určite tunajšie Business menu (490 Sk) pozostávajúce z predjedla alebo polievky + hlavného jedla + malého šalátu alebo dezertu. V cene je minerálka alebo káva.
Naše hodnotenie: 4,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.