Moderna je studené kráľovstvo anonymity

8.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

V najnovšom a patrične modernom administratívnom centre v meste, v City Business Cntre (CBC) na rohu Páričkovej a Karadžičovej ulice sídli CBC Café Restaurant.

Ešte aj staničná reštaurácia v Žiline je menej chladná a anonymná, než tento priestor a ten dojem pretrváva. Pravdu povediac, majiteľ reštaurácie za to celkom nemôže. Čo mu dáva architektúra budovy, nie je poľudštiteľné. Vonkajšie obklady z toho istého zeleného materiálu, ako je vybavené Apollo BC toho istého investora. Podivne zelená farba hmoty, na ktorej po niekoľkých týždňoch budú „stekance“, chudobná náhrada za fialovočierny opaxit, ktorým sa kedysi vykladali veľké plochy honosných budov. Zvonku neláka hladného potenciálneho zákazníka nič, len označenie, že tu, v nižšom trakte súboru CBC, je rovnomenná reštaurácia.

Vchádza sa cez otáčavé dvere do vestibulu spoločného s administratívnou časťou. Vľavo vchod do kaviarne a reštaurácie. Čašníci nás hneď orientujú na veľkú samoobslužnú jedáleň vzadu, je to rýchlovka na tri druhy menu, jednoducho fast food. Chceme si sadnúť, tak dostávame na výber, fajčiarska i nefajčiarska časť. Ponúkajú nám však aj miesto pri kruhovom kaviarenskom stolíku, kde by sa nenaobedovali ani štyria škôlkari. Nakoniec sa miesto nájde - pri vysokej sklenenej stene do vestibulu, pri solídnom stole pre štyroch. Môžeme pokračovať v hodnotení interiéru - miestnosť je v tvare písmena L, dlhšie steny do ulice a vestibulu, vnútorné k tmavohnedej stene so zlatistým vzorom. Múr pôsobí ťažko, vzor je príliš jemný. Pri pohľade cez sklo do vestibulu zasa majiteľ platí za architekta. Neosobné, studené, zle vyriešené. Kto videl interiér Trump Toweru v New Yorku, pochopí, že tu je to len malé a že všetka tá hranatosť, lesklosť a rúrkovitosť sa dá utajiť jedine prevahou gýča. Stoly vnútri sú príliš hranaté, príliš tmavé, alebo malinké a okrúhle a prisvetlé, všetky bez obrusov. Stoličky kov a plast. Jediný kúsok cítenia je zo slzičkových svietidiel v dvoch veľkostiach, maličké nad barom, väčšie nad radom kaviarenských stolíkov. Plus zariadenia je oddelenie fajčiarov, bezbariérový prístup a zvláštna toaleta pre vozičkárov.

Z jedálneho lístka sa nedá priveľa vyčítať. Výber nie je veľký, po sedem predjedál a šalátov, jedna polievka (tá istá ako vo fast foode), nejaké cestoviny, dve jedlá z rýb a osem mäsitých hlavných jedál. Mali nás varovať ceny predjedál a šalátov, relatívne vysoké k ostatnému - neskôr sme zistili, že kto to pozná, berie predjedlá ako celý obed. Dá sa - trojitý Tuniakový sendvič s hranolčekmi a bylinkovým dipom (90 Sk) s množstvom šalátu a drezingom. Je celkom chutný, ale je ho priveľa, rovnako ako Lososový sendvič s hranolkami a kôprovým dipom (150 Sk). Rozhodne sa nám zdali hranolky nadbytočné, aj keď boli výnimočne dobre urobené. Čašník mal rozhodne varovať, že predjedlá nie, ak chceme hlavné jedlo. Mozzarella prekladaná paradajkou a bazalkou (70 Sk), na tom naozaj niet čo pokaziť.

Chybou bolo, že polievku priniesli ešte pred predjedlami. V ten deň bola Struková kyslá (35 Sk). Čakali sme klasickú fazuľkovú smotanovú polievku, táto pôsobila skôr ako zahustená škrobom, napriek tomu novej chuti nebolo čo vyčítať.

Horšie skončili hlavné jedlá. Tagliatelle Pesto s cuketou, baklažánom, mrkvou a petržlenom (130 Sk) boli príliš suché, avizovaných príloh bolo mimoriadne málo, jedlo bolo treba stále zapíjať. Najpompéznejší vzhľad a najväčší pád zaznamenala Bravčová panenka Piccata s paradajkovými špagetami (180 Sk). Vypražená ako parížsky rezeň, ale - v absolútne suchom ceste, mäso, ktorého bolo málo, sa ťažko z tej hory cesta dolovalo, špagety boli síce šťavnaté, ale príliš pikantné, jedlo vôbec neuspokojilo. Trochu vyššie pokročil Zubáč v bylinkovej kruste, omáčka z kuriatok a zemiakové olivy (260 Sk). Ryba bola dobre ugrilovaná a napodiv kombinácia ryby a hríbov bolo prekvapivá, kuriatka boli svieže, krehké, celkom chutné jedlo. Najviac bodov by dostal Hovädzí steak plnený bravčovou panenkou, mexická fazuľka, pečený zemiak (290 Sk), nebyť trochu húževnatého mäsa. Všetko ostatné na tanieri bolo výborné.

Dezertov bolo obmedzene, skúsili sme celkom dobré vlastné Tiramisu (45 Sk). Všetky porcie sú veľké, svojím spôsobom primerané cenám. Podnik zrejme nemá ambície na vrcholné kuchárske majstrovstvo, dá sa tam najesť, ale nie hodovať. S tým môže uspieť pri stovkách úradníkov, ktorí tu budú fungovať.

Naše hodnotenie: 2 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?